אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"המאבק בבנקים עלול לחזק יותר מדי את חברות הביטוח" צילום: מיקי אלון

ראיון כלכליסט

"המאבק בבנקים עלול לחזק יותר מדי את חברות הביטוח"

נתן זוסמן, מנהל מחלקת המחקר בבנק ישראל, תומך בהוצאת חברות כרטיסי האשראי מידיהם של לאומי והפועלים, אבל לא מבין למה האוצר להוט להיכנס בבנקים. הוא מרבה להשוות בין שוק האשראי לבעיית הדיור, וחושב שהממשלה לא פועלת נכון כדי לפתור אותה

30.09.2015, 06:53 | נעמה סיקולר, לוס אנג'לס

"הבעיות של שוק הדיור הן מורכבות ואמיתיות, והן לא קשורות לריבית", אומר פרופ' נתן זוסמן, מנהל מחלקת המחקר של בנק ישראל. כשהוא מסתכל על המהלכים שמקדמת הממשלה בתחום הדיור ובתחום הבנקאות, נדמה כי הוא חושב שמישהו בירושלים התבלבל. יש לפנינו שני סקטורים שהם בבת עינה של הממשלה הנוכחית. באחד מהם - הבנקים - הולכים קדימה בכל הכוח, ובשני - הדיור - עושים קצת מאותו הדבר. כלומר, לא מספיק.

קראו עוד בכלכליסט

זה לא ביטוי אחר לתפיסה המסורתית של בנק ישראל שמקדשת את יציבות הבנקים ועסוקה בהגנה עליהם, מה שמוביל לתחרות קטנה על חשבון הצרכן?

"אני חולק על התפיסה הזאת ואני לא אומר שהכל טוב במערכת הבנקאית. אנו מודעים לבעיית היעדר האינפורמציה, למשל. לכן אנחנו לא היינו אלה שעצרו את חוק נתוני האשראי, להפך. אנחנו גם תומכים בשוק ההלוואות הצרכניות".

"אנשים נוטים לבלבל בין תחרותיות לתחרות בבנקים", טוען זוסמן. "העובדה היא שבמקום של הכסף הגדול - בשוק המשכנתאות - יש מרווחים נמוכים ותחרות".

פרופ פרופ' נתן זוסמן | צילום: עמית שאבי פרופ

"למה בנקים זרים כן, אבל קבלנים זרים לא?"

ההקבלה שזוסמן מבקש לעשות בין דיור לבנקאות אינה מקרית. השיחה עמו מתקיימת בלוס אנג'לס במסגרת כנס אקדמי בנושא המסוגלות לרכוש דירה. מדובר בכנס ראשון מבין שלושה שנערך בשיתוף פעולה בין מכון אלרוב לחקר הנדל"ן מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת קליפורניה UCLA, הבנק המרכזי של ארה"ב ובנק ישראל בניסיון להתחקות אחר התופעה הגלובלית של עלייה במחירי הדיור ברמה שהופכת אותם ללא נגישים לאוכלוסיות שלמות.

זוסמן הוא אחד השושבינים הישראלים של הכנס, ולדבריו, מה שנותן את עיקר הטון, בזווית הישראלית זו החלטת הממשלה להביא לישראל 20 אלף פועלי בניין סינים ללא הסכם בין המדינות.

מבחינת זוסמן מדובר בהחלטה שגויה שמקפלת בתוכה את כל החוליים של ממשלת ישראל. העובדים הזרים מבחינתו הם הנמשל לכך שבתחום הדיור הממשלה עושה קצת מאותו הדבר בלי לפתור את הבעיה באמת: "ההחלטה הזאת אולי תגדיל את מספר התחלות הבנייה, אבל היא לא תזרז את הבנייה עצמה, שעדיין תיקח שנתיים־שלוש. הפריון של הסינים לא גבוה יותר, הם פשוט עובדים יותר שעות".

אבל יש מחסור בידיים עובדות, ולאורך השנים לא הצליחו לעודד ישראלים להיכנס לתחום. זה לא עדיף על חוסר הפעולה של ממשלות קודמות?

"יש פתרונות אחרים כמו להביא חברות שמתמחות בבנייה תעשייתית לארץ ובונות מהר, אבל הקבלנים מתנגדים והממשלה נכנעת. למה זה בסדר לרצות להביא לישראל בנק זר וזה לא בסדר לרצות להביא חברת בנייה זרה?".

איך משרד האוצר מתמודד עם הביקורת שלכם?

"אני חושב שבאגף תקציבים מבינים את העמדה שלנו. גורמים אחרים אומרים לנו: 'כל השנים הייתם פה ולא עשיתם כלום, עכשיו תנו לנו לטפל'".

זו לא הפעם הראשונה שבה האוצר מבטל את עמדת בנק ישראל. אולי אתם צריכים לשאול את עצמכם איך הפכתם ללא רלבנטיים?

"אז שלא נגיד את דעתנו? לנגידה יש עמדה כלכלית בכל נושא שעל הפרק והיא תמשיך להתבטא גם כשמדובר בעמדה לא פופולרית".

אתה משווה בין דיור לאשראי ומסביר כמה בעיית הדיור חריפה. מנגד, בכלי היחיד שבאמצעותו אתם יכולים להשפיע על שוק הדיור - הריבית - בנק ישראל אומר: "אנחנו דואגים לאינפלציה יותר".

"שוק הדיור סובל מהיצע נמוך, רגולציה מכבידה ומשך בנייה ארוך. כל זה לא קשור לריבית. קחי לדוגמה את גרמניה, יש שם ריבית נמוכה אבל אין בעיה של היצע, ולכן אין בעיה חריפה של מחירי דיור. הבעיה העיקרית של ישראל היא התזזיתיות במדיניות. כל הזמן רפורמות. במונחים כלכליים זה לא בריא".

"אנחנו בדרך לוועדת בכר 2, והפעם על חברות הביטוח"

השיחה עם זוסמן חוזרת כל הזמן לנושא התחרות בבנקים, משום שהוא אינו מצליח להבין את העליהום על המערכת הבנקאית. מבחינתו הבעיה חריפה יותר בשוק המוסדי.

אחד הדברים שבנק ישראל רוצה לקדם בהדרגה הוא הוצאת חברות כרטיסי האשראי מידי הבנקים. על פי התוכנית שחשפה המפקחת על הבנקים חדוה בר לפני כמה שבועות בכנס "כלכליסט", בשלב הראשון מבקש בנק ישראל לאלץ רק את שני הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי, למכור את חברות כרטיסי האשראי שבשליטתם, ובתמורה לתת להם אפשרות להפיץ מוצרי ביטוח. "זה מהלך שלא מסכן את יציבות הבנקים. בזכות המהלך דיסקונט יתחזק מול שני הבנקים הגדולים, והצרכן ייהנה מהתחרות".

סימן שאלה בדמות ועדת שטרום לבחינת הגברת התחרותיות במערכת הבנקאית תלוי מעל תוכניתה של בר, שכן כרגע מסתמן כי הוועדה תמליץ על הפרדת חברות כרטיסיה אשראי מכל הבנקים, ולא רק מהפועלים ולאומי. יכול להיות שהוועדה תקבל את התוכנית של בנק ישראל, אבל גם יתכן שהיא לא תתמוך בה, ואז ההכרעה תתגלגל לפתחו של שר האוצר משה כחלון.

אגב תחרות, כל העולם של קרנות הפנסיה הוא מאוד לא תחרותי.

"אני חושש שבעוד 5–10 שנים אנחנו נשב בוועדת בכר 2 (ועדת בכר עסקה בהפחתת הריכוזיות של הבנקים בשוק ההון - נ"ס) רק שהפעם נחשוב איך אנחנו מקטינים את הריכוזיות של חברות הביטוח. לכן אני לא רואה סיבה שלא לבחון את האפשרות שהבנקים יחזרו להפיץ מוצרים פנסיוניים מסוימים, שהרי רק בנק יכול להתחרות עם גוף מוסדי".

האטה בצמיחה? "בטווח הרחוק אני לא פסימי"

 

לאחרונה הוריד משרד האוצר את תחזית הצמיחה לשנה הנוכחית מ־3.1% ל־2.6%. זוסמן מסתכל על הנתונים ועל החדשות שזורמות מסין, ושומר על קור רוח. "אנחנו חלק מהעולם הגלובלי ולכן מושפעים מהחדשות. אנחנו יודעים שבכלכלה יש מחזורי עסקים וייתכן שאנחנו בתקופה של מחזוריות קצרה יותר. זה מטריד בטווח הקצר, אבל בטווח הארוך אני לא פסימי".

לדבריו, "הביצועים של הכלכלה הסינית היו טובים במשך שנים. גם אם אנחנו לא יודעים בדיוק מה היה שיעור הצמיחה שם, ברור לכולם שהיתה צמיחה שגררה קדימה את הכלכלה העולמית, ועכשיו מישהו אחר ייקח מהסינים את המקל. אולי אפריקה. אני לא מוטרד כי בסופו של דבר העולם לא מתחיל ונגמר בסין. צריך להמתין בדריכות ולראות לאן הדברים הולכים".

 

הכותבת היתה אורחת של הפקולטה לניהול באונ' ת"א

תגיות

59 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

59.
כל הLIKE בפוסט "מוטעה" בהטעיה לאחיזת עיני הקוראים כאן באמצעות יחצנ"י פח-לון
שרלטנות שר האוצר בישראל ונוכלותו חוצה קווים בכל תחום וחלקה .כמה לא מפתיע שמאחורי החיוך של האיש מחדרה הסתתר נוכל מיומן שממשיך לפאר את עצמו באמצעות צי יחצנ"ים בכל מקום ברשת . אין כל ספק שהפוסט מציג כאן נתונים אמיתיים ומציאות שבה הריבית איננה הבעיה בבעיית מחירי הדירות ובעיית העדר היצע הבניה !!
ישראל לא זקוקה לשר אוצר רמאי !  |  06.10.15
58.
לנהל כלכלה נבונה בתחום הדיור
שוטר המפעיל רמזור - מייצר פקקי תנועה? בזק בבעלות ממשלתית - הזמנת קו לקחה שנתיים? בתי חולים שאינם פרטיים = מערכת בריאות קורסת? בקיצור, שני חוקים בסיסיים בכלכלה שכדאי לשנן: התערבות ממשלתית לא תמיד מועילה (לפעמים היא הורסת) השווקים צריכים לעבוד על פי כללי ביקוש והיצע וללא התערבות אקסוגנית מיותרת. תעזבו את בנק ישראל להתעסק במדיניות המוניטרית ולשמור על יציבות המשק. שחררו קרקעות לבניה, קצרו את הבירוקרטיה ועודדו התיישבות בפריפריה.
כלכלן  |  02.10.15
57.
למה כחלון הבטיח להוזיל מחירי דיור כשניכנס לממשלה כשהריבית הייתה אפסית?הוא לא ידע ?
כחלון לא ידעעעע ....הוא לא ידעעעעע.....חחחחחחחחח מי שהבטיח להוזיל את מחירי הדיור בישראל ולהיות ספרטנקר להגדלת היצע הבניה של דירות בישראל היה זה כחלון גם כשהריבית בישראל הייתה אפסית בעת כניסתו לממשלה . מה חשב כחלון ? שבעיית הדיור זה שוק הסלולר ? מהפכת ישראבלוף בסלולר שבה "הלאים" כחלון תוך אחיזת עיני הציבור את 3 תשתיות סלולר לתפארת הפופוליזים במהפכת ישראבלוף בקומבינה להכשרת טייקון מיכאל גולן לעשות אקזיט כאן באפס השקעות בתשתיות ותחזוקתן ועל גב עושק תשתיות סלולר של חברת סלולר פרטית ..!! כחלון חשב "להלאים" קנינם /נכסיהם של האזרחים כאן בצעדי חקיקה של שכר דירה מפוקח? למה הדירות שבבעלות האזרחים הן של המדינה ו/או דיור ציבורי ? כחלון חושב להכתיב לקבלני הבניה במודל "דירה למשתכן" את ה "רווחים" תוך הכתבת מחיר בניה למ"ר - לקבוע למיזם פרטי רווחים ? למה המדינה מסבסדת לקבלני הבניה את חומרי הבניין ? ממש לאאא ! המדינה גם באם תספק עובדים מסין תוזיל לרוכשים רק 50 אלף שח בלבד במחיר הדירה ועל הדרך תעשה 760 מיליון שח לקופת המדינה כפי שנתגלה לציבור (חפשו כאן כתבה בנושא הקופה הקטנה שהמדינה תעשה תמורת ייבוא עובדים זרים) שוק האשראי בישראל נתון לחוק "הגנת הפרטיות " ואין כל נכונות משמעותית לחשוף פרטי משקי הבית/העסקים לעניין הלוואות והאשראי שברשותם . מידע זה נועד בכדי להוזיל לצכרן על ידי השחקנים החדשים את עלות ריבית האשראי ? ממש לאאא !! השחקנים החדשים יתקיימו בזכות " האשראי" הבנקאי שייקחו בכדי להעמידו לרשות משקי הבית - אזי הריבית הנמוכה למעשה משרתת את השחקנים הקיימים היום מזה כמה שנים בשוק ההלוואות החוץ בנקאיות וחברות האשראי המפוקחות. פנסיות של הציבור נשחק ללא הרף ! הפנסיה של הציבור היום מנוהל ע"י גופים מוסדיים "המשקיעים" את כספי החוסכים ברולטות שוק ההון כאשר החוסכים בעל כורחם נתונים לחסדי המשקיעים המוסדיים שהינם בידי ובבעלות 25 משפחות הון בישראל . אין ספק שרק בנק יכול להתחרות עם גוף מוסדי - אבל בישראל איפה שההגיון ניגמר מתחיל התחרות והרפורמות על גב אחיזת עיני הציבור והשלכתו לעת זקנה לחרפה כפי שניתן כבר היום לגלות לעניין "מודל" הפנסיה הקיים שבשנים הבאות יוביל את החוסכים לתהום בלתי הפיך ואפס ביטחון כלכלי לעת זיקנה.
שרה  |  01.10.15
56.
ל-51 - מי שרוצה ללמוד תחמנות/רמאות בסטייל ועם חיוך מתמיד-שיפנה לכחלון -הכתובת נחשפה
האיש כחלון עסוק להזריק לתקשורת שקרים הזויים בכל אמצעי . האיש עסוק לשמר לעצמו את הפופולריות שאבדה לו לעד האיש עסוק "לנקות" את תדמיתו- תדמית של רמאי שהטעה את בוחריו ואת התקשורת גם בכל ראיון עד לבחירות .. ניתן בהחלט לזהות ממרחקים כבר תגובות שקר ואיזת עיני העם אל מול מציאות מוכחת , תגובות בהן יש "אזהרות" שמחיר הדיור יתרסקו..יוזלו...והתבהמות כלפי משקיעים בנדל"ן כאילו גנבו לכחלון מכיסו את הדירות . ב2 מילים - כחלון שרלטן .
הרואה למרחקים  |  01.10.15
55.
שוק הדיור סובל מהיצע נמוך, רגולציה מכבידה ומשך בנייה ארוך. כל זה לא קשור לריבית!!
מצער שכחלון ושות.ממשיכים באסטרטגיה להאשים את הריבית ..את בנק ישראל...את הקבלנים...את בעלי הדירות...וגם את מחיר המלפפונים בהיתייקרות מחירי הדירות כאן. לדוגמה גרמניה, יש שם ריבית נמוכה אבל אין בעיה של היצע, ולכן אין בעיה חריפה של מחירי דיור. הבעיה העיקרית של ישראל היא התחמנות והשרלטנות במדיניות. בישראל כל הזמן מזריקים לציבור , רפורמות והטלת מיסים ועוד מיסים ועוד תקנות ועוד וועדות ועוד מינויי מקורבים לועדות ועוד לשכה ועוד משרד וכורסא ופנסיה של אוכלי חינם של כחלון ושות. מדינה עם כלכלה איתנה ויציבה כמו ישראל אמורה לדעת להתנהל בכל מצב !!! מדינה עם כלכלה איתנה אמורה להגדיל היצע הבנייה ולהוזיל קרקעות המדינה לבניה !! מדינה שבה נבחרי הציבור נגועים בשחיתות-הרמאות- שרלטנות - תחמנות, מה ניתן לצפות במדינה שבה נבחרי ציבור כדוגמת כחלון מאשים רק את האזרחים בכל מחדל...ולא את עצמו והממשלה ודרך התנהלותה ? בימי אריק שרון נבנו כאן אלפי דירות תוך שנה - היו אלו ימים בהן מנופים לא היגיעו לקומה ה-12..היו אלו ימים שהטכנולגיה בענף הבניה לא הייתה מתקדמת כמו היום ועל אף זאת תוך שנה נבנו בישראל אלפי דירות לעולים באמצעות אחריות המדינה ובפיקוח המדינה לבניית דיור במחליר מפוקח !! אז למי מספרים כאן על בעיות במחסור עובדי בניה ? יש כאן ממשלה שבתוכה יושב שר אוצר שקיבל ארגז כלים וסמכויות מונרכיה , ובפועל בחר כחלון להדליק מדורות עם פחי נפט במחירי הדירות וכמות המשכנתאות.
דייג חובב  |  01.10.15
לכל התגובות