אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
10 סקנדלים טכנולוגיים שפרצו בגלל תוכנה גרועה

10 סקנדלים טכנולוגיים שפרצו בגלל תוכנה גרועה

כל הסמארטפונים מזייפים בבדיקות ביצועים, לנובו התקינה על מחשבים תוכנה שמרגלת אחר גולשים, אפל תקעה באייפונים אלבום מעצבן של U2 שמשתמשים התקשו למחוק וסוני החליטה להשתלט מרחוק על מחשבים. טעויות תוכנה שסיבכו חברות גדולות

04.10.2015, 23:02 | ניצן סדן
השערוריה התורנית בתחום התוכנה הוא סיפורה של פולקסווגן: ענקית הרכב לימדה את התוכנה שלה לזהות מבחני מידת זיהום - ולזייף תוצאות כלפי מטה כשציוד הבדיקה מחובר למכונית. אבל בעולם הטכנולוגיה היו עוד סקנדלים רבים שהחלו בתוכנה גרועה, מקולקלת או כזאת שנבנתה בכוונה כדי לעשות דבר-מה שפגע במשתמשים. ברשימה זו תכירו את המקרים הבולטים.

1. סמארטפונים? כולם מזייפים

בעוד הצטמררה עיתונות הרכב העולמית מפרשת פולקסווגן (שהחליטה לזייף את תוצאות פליטת הזיהום של מכוניותיה בעזרת כלי תוכנה ייעודי), פיהקה עיתונות הטכנולוגיה; הפרקטיקה המעוותת של פולקסווגן נפוצה בתחום המובייל כבר שנים: כשסמארטפונים מזהים הפעלת כלי תוכנה ייעודית לבדיקת ביצועים, פתאום הופך כל מכשיר לסופרמן ופועל בצורה שתעלה לו את הציון. כהרגלן, כשנתפסו החברות הן צייצו "אופסי" והמשיכו כרגיל.

אל תאמינו למבחני ביצועים סינתטיים אל תאמינו למבחני ביצועים סינתטיים אל תאמינו למבחני ביצועים סינתטיים

2. לנובו וסופרפיש

לא זו הדרך שבה קיוותה סופרפיש הישראלית לעלות לכותרות: תוכנת החברה הישראלית הותקנה בחלק ממחשבי ווינדוס של לנובו שיוצרו בין ספטמבר לדצמבר 2014, שחלק קטן מהם עדיין נמכר. התוכנה חשפה את המשתמשים למתקפות האקרים ולכלי ריגול, מה שגרם אפילו לממשלת ארצות הברית להזהיר מפניה. לנובו הכחישה בתחילה ובהמשך הודתה בטעות החמורה וסיפקה כלי חינמי להסרת סופרפיש. לא ברור כמה עסקאות היא איבדה בגלל התוכנה הגרועה של החברה הישראלית, שלא אובטחה כמו שצריך.

לפטופ לנובו לפטופ לנובו לפטופ לנובו

3. תוכנת זכויות היוצרים של סוני

אי שם ב-2005 היתה האינטרנט מערב פרוע בכל הנוגע לזכויות יוצרים; רצית משחק? אלבום מוזיקלי? הורדת אותם ואף אחד לא שאל שאלות. אז לסוני הגיעו מים עד נפש והיא החליטה שעל התקליטורים שלה, תשב תוכנה שתתקין על המחשב קבצים שיימנעו מהמשתמשים מלהעתיק את התוכן שרכשו. נשמע הגיוני, בהתחשב בכך שרוב משחקי המחשב נמכרים היום עם מערכת מקבילה. סוני עשתה רק טעות אחת: היא לא טרחה לספר למשתמשים. במהרה הופיעו דיווחים על תוכנה זדונית מסתורית שמשתלטת על מחשבי לקוחות סוני ולא מאפשרת להם לבצע פעולות מסוימות. אחרי תביעות ייצוגיות, חקירות רשמיות וגמגומים משונים - הודתה סוני במעשיה, מחקה את התוכנה ופיצתה מיליוני משתמשים.

תקליטורים, צילום: Shutterstock תקליטורים | צילום: Shutterstock תקליטורים, צילום: Shutterstock

4. יו2 ואפל

בשנה שעברה החליטה אפל לצ'פר את הלקוחות שלה: עם עדכון מערכת ההפעלה לאייפון ולאייפד, כולם קיבלו במתנה את האלבום החדש של להקת u2, מותקן, מוכן ומזומן על המכשיר שלהם. אפל שכחה שני דברים: א. לא כל האנושות אוהבת את u2 (אישית, לא ברור לי איך שרדה הלהקה אחרי ג'ושוע טרי). וב. כל האנושות לא אוהבת כשתוקעים לה תוכן שתופס הרבה ממרחב האחסון המוגבל בטלפונים שלה. אפל הסתבכה עוד יותר כשהסתבר שלא קל למחוק את האלבום האמור - ונאלצה להשיק עדכון לתוכנה שייפטר ממנו.

מנכ"ל אפל טים קוק ולהקת U2,  צילום: אי פי איי מנכ"ל אפל טים קוק ולהקת U2 | צילום: אי פי איי מנכ"ל אפל טים קוק ולהקת U2,  צילום: אי פי איי

5. טלוויזיות LG

לפני כשנה נודע שבעוד אנשים צופים בטלוויזיות החכמות של LG - הן צופות בהם בחזרה (אל חשש, לא מדובר בדגמים שנמכרים בישראל, ככל הידוע לנו). לטלוויזיה יש מצלמה בחזיתה שפשוט פועלת כל הזמן כדי לגלות מתי מישהו נכנס לחדר ומתי הוא מביט במסך. הגילוי הזה עשה הרבה רעש וצרכנים דרשו מ-LG לנטרל את הפי'צר הזה. בפועל, הוא היה מיותר מראשיתו - אתם יודעים איך טלוויזיה יכולה לדעת שהמשתמש נמצא בחדר ורוצה להפעיל אותה? כשהוא מרים את השלט ולוחץ על כפתור ההפעלה.

טלוויזיה חכמה של LG טלוויזיה חכמה של LG טלוויזיה חכמה של LG

6. סנאפצ'ט

אפליקציית סנאפצ'ט קנתה את עולמה כשהביאה את בשורת הצ'ט בעל מועד התפוגה; החברה הבטיחה שלאחר שהנמען יקרא את ההודעה, היא תימחק לעולמי עד. כמובן שסנאפצ'ט הפכה במהירות לכלי הסקסטינג המועדף על חרמני ארה"ב למיניהם. דמיינו את תדהמתם כשגילו שתוכנת בקרת המחיקה לא בדיוק עושה את מה שהחברה הבטיחה ושומרת את התמונות - לפעמים גם שבועות וחודשים לאחר השליחה. ומי יכול לחטט בהן כאוות נפשו? נכון מאוד: אנשי סנאפצ'ט עצמה ועל הדרך - גם סוכנויות הביון של ארה"ב.

סנאפצ סנאפצ'ט סנאפצ

7. סרגלי הכלים הישראליים

חברות ישראליות כקונדואיט, פריון ובבילון הגיעו לגדולה בין השאר הודות לסרגלי הכלים שלהן. העניין הוא שעם הזמן הופיעו יותר ויותר סרגלי כלים במחשבי משתמשים שהורידו תוכנות בעזרת סרגלים או השתמשו בהם לחיפוש והפעלת יישומים.ב-2012, החליטה גוגל לעצור את החגיגה: היא דרשה מהחברות להפסיק עם התקנת התוכנות הנלוות למיניהן ולחדול מלהציף את המשתמשים בסרגלים ותוספים - בגלל שנחשף שחלקם קלים לפריצה בידי האקרים ואחרים פשוט מרגלים בעצמם אחר הגולשים ומעבירים את המידע למפרסמים. החברות ספגו ירידה של עשרות אחוזים בהכנסותיהן ומאז ממשיכה גוגל להגביל את פעילות סרגלי הכלים.

8. מקאפי

האיש והסקנדל ההאקר שרוצה להיות נשיא ארה"ב: מי אתה, ג'ון מקאפי? נביא סייבר, אביר קוד פתוח, ענק הייטק, נרקומן וחשוד ברצח - נראה שאין בקהילת הטכנולוגיה אדם כה עמוס סתירות כג'ון מקאפי, מחלוצי אבטחת המידע. הוא עשה מיליונים ואיבד אותם, העלה והפיל חברות, המציא סמים חדשים ונרדף בידי המשטרה - ועכשיו מצא לו מטרה חדשה: לכבוש את הבית הלבן בשנה הבאה. קווים לדמותו ניצן סדן, 6 תגובותלכתבה המלאה
כשהופיעה בשוק תוכנת האנטי וירוס של מקאפי, היא נראתה כמו העסקה הכי טובה שאפשר לעשות: מקבלים אנטי וירוס בחינם, מעדכנים אותו ואם רוצים לשדרג, משלמים כסף. אבל תוך זמן מה הבינו הגולשים שהתוכנה אינה הטובה ביותר מסוגה ושהיא לא מוכנה להימחק; העסקה הטובה הפכה לעסקת פאוסט, כשהאנטי וירוס המעצבן התעקש לבצע סריקות שהאטו משמעותית את המחשב או להוריד עדכונים בדיוק כשמתחשק לכם לעשות משהו אחר עם רוחב הפס שלכם. אנטי וירוס מקאפי הפך לאחת התוכנות הכי שנואות בעולם ואפילו מייסד החברה בעצמו, ג'ון מקאפי האקסצנטרי, פרסם סרטון בו אמון היה להדריך את הגולשים כיצד להיפטר מהתוכנה שפשוט לא מוכנה להימחק. הסרטון הזה בעיקר הכתים את המותג - שנרכש בידי אינטל - ולחברה לא היתה ברירה אלא למחוק את השם מקאפי כדי להתנער מהתוכנה המעצבנת ומהממציא המוזר שלה.

9. הולה

הסטארט-אפ הישראלי הציע שירות מאוד מבוקש: היכולת לבקר באתרים בחו"ל שאינם זמינים בארץ (למשל נטפליקס, פנדורה, שירותי HBO ועוד). השיטה היתה שיתוף רוחב פס - מה שגם האיץ את הגלישה. כולם היו מרוצים עד שהסתבר שתוכנת הולה משתלטת למשתמש על רוחב הפס - ומעבירה אותו לגורמים נפרדים. למשל, לחברות שצריכות חיבור אינטרנט מהיר או (בטעות) להאקרים שרוצים לבצע מתקפת סייבר נרחבת על אתר ספציפי. וזה בדיוק מה שקרה להולה: החברה התנצלה ואמרה שהיא לא הסבירה את עצמה בבירור, אבל התוכנה שלה עדיין פגעה במשתמשים. הסיפור הגיע לשיאו לפני חודשיים ונרגע מאז, עדיין לא ברור אם אכן הוגשו תביעות נגדה.

10. גוגל סטריט וויו

כששילבה גוגל את שירות תמונות הרחובות שלה בפלטפורמת Maps ב-2007, הכל נראה נהדר בתחילה: אנשים יכלו לשוטט וירטואלית ברחובות ברחבי העולם ולדעת בדיוק היכן נמצא בית עסק שחיפשו. שלוש שנים לאחר מכן הסתבר שניידות הצילום של גוגל עשו יותר מסתם להסתובב ולצלם: החברה מיפתה רשתות WiFi פתוחות וגנבה מהן תעבורת רשת (תמונות, קבצים, היסטוריית גלישה וכו') ב-33 מדינות בעולם.

אחת מניידות הצילום של גוגל, צילום: cc-by-byrion אחת מניידות הצילום של גוגל | צילום: cc-by-byrion אחת מניידות הצילום של גוגל, צילום: cc-by-byrion

כשנחשפה הפרשה, טענה גוגל שמדובר בבאג בתוכנה, שהתגלה עוד בשלב התכנון שלה אבל משום מה הגיע גם לניידות הצילום עצמן. בגלל רגולטורים רופסים, החברה נקנסה בסכומים מצחיקים. היא, מצידה, הבטיחה שתמחק את המידע הגנוב מהשרתים.

תגיות