אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כיל בכוננות: פוטאש ביטלה את הצעת הרכש ל־K+S צילום: בלומברג

כיל בכוננות: פוטאש ביטלה את הצעת הרכש ל־K+S

המהלך שם על סדר היום של פוטאש, ענקית הדשנים מקנדה, את ההחלטה לגבי כיל, שבה היא מחזיקה ב־14%: האם להיאבק מול ממשלת ישראל במטרה להגדיל את האחזקה בחברה ולזכות בשליטה אסטרטגית - או לסגת ולמכור אותה

05.10.2015, 10:32 | רעות שפיגלמן

ענקית הדשנים הקנדית פוטאש הודיעה אמש כי היא מושכת את הצעת הרכש שלה ליצרנית הדשנים הגרמנית K+S. ההצעה, מהגבוהות בתעשיית כריית האשלג בשנים האחרונות, עמדה על כ־8.7 מיליארד דולר.

קראו עוד בכלכליסט

העיניים נשואות כעת לכיל הישראלית, שבשליטת עידן עופר, שבה מחזיקה פוטאש ב־14%. מניית כיל היתה אחת המניות הגרועות במדד ת"א־25 ברבעון השלישי של 2015, שבו סבלה מירידות של 22%. הנפילה במניה נבעה מחולשה בענף הסחורות ומלחץ על המניה, שכן אם פוטאש היתה משתלטת על K+S, כיל היתה סופגת מכירה מסיבית.

גורמים בשוק העריכו כי סכום העתק שפוטאש תידרש לשלם עבור K+S ימומן בחלקו ממימוש אחזקתה בכיל. שווי השוק של כיל כיום הוא 25 מיליארד שקל, ולפיכך שווי אחזקתה של פוטאש בכיל הוא 3.4 מיליארד שקל. כעת, עם משיכת ההצעה, הלחץ על כיל עשוי להיחלש.

הבחירה של פוטאש: להגדיל אחזקה או להיפרד

המגמה של פוטאש בשנים האחרונות היא להתמקד באחזקות המהוות לא רק השקעה פיננסית, אלא כוללות גם שליטה אסטרטגית. ממשלת ישראל מנעה ממנה להגדיל את חלקה בכיל בגלל שיקולים אסטרטגיים וביטחוניים, ובמצב הנוכחי אין לפוטאש סיבה להמשיך ולהחזיק במניות כיל. אם היא תממש את אחזקתה בכיל כעת, היא תרשום רווח. מנגד, ייתכן שהחברה תנסה לנהל מגעים מחודשים מול ממשלת ישראל להגדלת חלקה בכיל.

מניית כיל איבדה כ־28% מערכה מתחילת השנה וכ־2.5% מתחילת חודש אוקטובר. בחודש מאי השנה אמר מנכ"ל פוטאש יוכן טילק שאם פוטאש לא תוכל להגדיל את אחזקתה בכיל, היא תשקול את עתידה בחברה.

"בטווח הקרוב לא סביר שפוטאש תבחר להישאר עם אחזקתה בכיל מבלי לעשות דבר", אמר אתמול ל"כלכליסט" גלעד אלפר, אנליסט בכיר באקסלנס ברוקראז'. "כל עוד הממשלה לא תאשר את הגדלת האחזקה בכיל — אין לפוטאש סיבה להישאר עם אחזקתה. האחזקה בשיעור הנוכחי לא עוזרת לפוטאש לשלוט בשוק האשלג. כרגע ההחלטה בידיים של המדינה".

מנכ"ל פוטאש ביקש לשקול מחדש את המיסוי

בחודש שעבר שיגר מנכ"ל פוטאש מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, ובו הביע את מחאתו על המיסוי הנוסף שהממשלה מתכוונת להטיל על כיל. טילק, שנכנס לתפקיד המנכ"ל ביולי 2014 במקום ביל דויל, הוסיף כי על הממשלה להתחשב במצב שוק האשלג העולמי בבואה לקבל החלטות על מיסוי כיל.

"זו אכן משימה קשה וכמעט בלתי אפשרית להבטיח את האיזון היעיל בין התועלת לציבור ממשאבי טבע לבין יציבות של עסקים הפועלים בתחום", ציין. "המאמצים של הממשלה להשיג את האיזון יהיו יעילים יותר אם יביאו בחשבון את המצב העולמי".

טילק פירט: "הביקוש וההיצע לפוספט ולמוצרים כימיים הם גלובליים, והתחרות קיימת בכל שוק שבו כיל פועלת. ההאטה בכלכלה העולמית בחודשים האחרונים והצמיחה האפסית בשווקים המתעוררים (בעיקר סין — ר"ש), וההחמרה בסנטימנט בשוק הסחורות והמצב הפיננסי המאתגר בשווקים, דחפו להפחתה ולהתאמה בביקושים בשוק הסחורות העולמי. העלייה בעלויות התפעוליות של כיל, שהן שילוב בין התחרות הגלובלית להכבדת המיסוי, תשפיע על פעילות כיל וכתוצאה מכך על ההכנסות העתידיות של הממשלה ממיסוי החברה".

מכרה של החברה הגרמנית, צילום: בלומברג מכרה של החברה הגרמנית | צילום: בלומברג מכרה של החברה הגרמנית, צילום: בלומברג

החברה הגרמנית לא שיתפה פעולה בתהליך

החברה הקנדית פרסמה אתמול את ההודעה הרשמית לגבי ביטול ההצעה ל־K+S. בהודעה ציין טילק כי "הצעת הרכש שלנו היתה מבוססת על שיתוף פעולה עם K+S ועם גישה לבדיקת נאותות מקובלת". בכך מעביר טילק ביקורת על החברה הגרמנית, שבמשך כמה חודשים, מאז ניתנה ההצעה, לא שיתפה פעולה בתהליך.

"מאז ניתנה ההצעה, גם שינויים מאקרו־כלכליים תרמו לירידה משמעותית במחירי הסחורות בעולם ובשוקי ההון, ומניות של חברות בענף ירדו במהלך החודשים האחרונים כמעט ב־40% בממוצע".

לסיכום אמר מנכ"ל פוטאש כי התנאים המאתגרים שנוצרו בשוק בשילוב עם היעדר שיתוף פעולה מצד הנהלת K+S הובילו את החברה למסקנה: בהתחשב בטובת בעלי המניות, אין עוד טעם להמשיך ולהתעקש על מיזוג עמה.

הצעת הרכש הרשמית שניתנה בסוף יוני השנה, כאמור במחיר של 8.7 מיליארד דולר במזומן, משקפת מחיר של 41 יורו או 46 דולר למניית K+S. ביולי תכננה החברה הגרמנית לדחות את הצעת הרכש ובמהלך חודש אוגוסט הביעה את חוסר שביעות רצונה מהמחיר שהציעה לה פוטאש. לדברי בכירי K+S, מחיר זה משקף לה שווי נמוך מכפי שמגיע לה.

בנוסף חששה החברה מגרמניה כי בעקבות המיזוג תצטמצם כמות המשרות בחברה. אתמול, לאחר הודעת משיכת ההצעה, צנחה מניית K+S בבורסה של פרנקפורט ביותר מ־26%. במקביל מניית פוטאש רשמה עלייה של יותר מ־2.5% בבורסת ניו יורק.  

תגיות