אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הטבות המס בפריפריה: יו"ר ועדת הכספים יבקש כי משרד הביטחון ישא בחלק מהעלויות צילום: אביהו שפירא

הטבות המס בפריפריה: יו"ר ועדת הכספים יבקש כי משרד הביטחון ישא בחלק מהעלויות

ועדת הכספים דנה בחלוקת "העוגה" מחדש, זאת בעקבות המתווה החדש שמוצע לפיו ייהנו 407 יישובים מהטבות המס לעומת 180 יישובים עד כה. ראש מועצת כפר ורדים שצפויה להיפגע: "המתווה הזה מעודד את הרשויות להמשיך להיות חלשות כי מי שחלש זוכה להטבות מס"

07.10.2015, 13:26 | רוני זינגר ועמרי מילמן
ועדת הכספים דנה הבוקר בהטבות המס לפריפריה, תפוח אדמה לוהט שמתגלגל בשנים האחרונות בין משרד האוצר לבג"ץ, בניסיון לקבוע קריטריונים ברורים באשר לרשויות המקומיות שיהיו זכאיות להטבות. עד כה נהנו מההטבות שורה של רשויות מקומיות שהצליחו להשיג אותן רק בזכות כוח פוליטי שהפעילו במשרדי הממשלה. לדיון הגיעו ראשי רשויות רבים מרחבי הארץ, כולם עסקו בשבועות האחרונים בהפעלת לחצים פוליטיים על חברי הוועדה בכדי שיישובם לא ייפגע.

קראו עוד בכלכליסט

יו״ר ועדת כספים משה גפני הודיע כי בכוונתו לפנות לשר הביטחון ולבקש כי משרד הביטחון יישא בחלק מהעלויות של הטבות המס. גפני התייחס לתושבי קריית שמונה, שאמורים להיפגע בהטבות המס, והציע כי קריית שמונה תזכה לבונוס מיוחד, שישמור על הטבת מס גבוהה לתושביה, ובכך - כאמור, הוא מבקש את סיוע משרד הביטחון.

באשר לכפר ורדים, אמר גפני כי נצטרך למצוא פתרון לכפר ורדים. הם בקו עימות וצריך לשמור עליו אבל זה נרא רע מאוד שנותנים לכפר ורדים על חשבון אחרים. נצטרך למצוא החלטה שתהיו בפנים. זו אכן התלבטות קשה״.

 

לאור החלטת בג"ץ משנה שעברה שקבעה כי יש לקבוע קריטריונים ליישובים אלה, התמהמהה קבלת ההחלטה ולאחרונה החליט יו״ר ועדת הכספים משה גפני לקחת את הנושא לטיפולו ובגיבוי שר האוצר משה כחלון שאישר מסגרת תקציבית של כ - 1.2 מיליארד שקלים. עד כה נהנו מההטבות 180 יישובים, ואילו כעת על פי מתווה חדש שמוצע, ייהנו 407 יישובים - מה שמביא לחלוקת ״העוגה״ מחדש.

כפר ורדים, צילום: אלעד גרשגורן כפר ורדים | צילום: אלעד גרשגורן כפר ורדים, צילום: אלעד גרשגורן

כבר בפתח הדיון הודיע גפני כי על אף שבכוונת הוועדה לקבוע קריטריונים ברורים, בכוונתו להחריג מספר יישובים ״שלהם המדינה צריכה לדאוג במיוחד״. כך למשל כבר ברור כי קריית שמונה, שתושביה נפגעים בירידה מ-21% הטבת מס ל - 14% הטבה ממס שאמור התושב לשלם, תוחרג מהמתווה ולא תספוג פגיעה כה גבוהה.

יפעת שאשא-ביטון מכולנו, תושבת קריית שמונה אמרה כי מטרת ההטבות היא תמרוץ הגירה חיובית אל היישובים בפריפריה שכן אחרת - "אנחנו נקבל בתי אבות על גבולות ישראל. היישובים על הגדר הם רשת ביטחון ואנחנו צריכים אותם חזקים. אני מציעה שכל יישובי קו העימות יישארו", שאשא-ביטון הציעה לתת משקל חשוב דווקא לקרבה אל הגבול ולהוציא מהרשימה יישובים אחרים - אך לדרישת הנוכחים במקום סרבה לנקוב בשמות היישובים.

משקל גבוה למרחק מהגבול מבקש גם ראש מועצת כפר ורדים, היישוב הצפוני האמיד שלפי המתווה החדש נפלט ממפת ההטבות ותושביו לא יזכו עוד להנחה של כ-1,500 שקלים.

"אני לא מאמין שהמתווה שהוצע יתקבל ויש לי בסיס להיות אופטימי. המתווה הזה מעודד את הרשויות להמשיך להיות חלשות כי מי שחלש זוכה להטבות מס, בעוד שאני טוען שאנחנו זכאים לתמיכה למרות מצבנו הסוציואקונומי. אנחנו יישוב קו עימות ואני מאמין שנצליח לשכנע את מי שצריך שלא לפגוע בהטבות שהתושבים בכפר ורדים זוכים להם", אמר הבוקר לכלכליסט ראש מועצת כפר ורדים סיון יחיאלי. אלא שיחיאלי, שאינו מקושר למפלגה פוליטית סובל מחולשה בוועדה, לעומת ראשי רשויות אחרות שנהנות מכוח פוליטי בוועדה ולכן עשויות להציל את עצמן מפגיעה רחבה בזכאות להטבות המס.

במהלך הדיון אמר יחיאלי ״צפונה לתל מונד יש רק ישוב אחד שמדורג סוציואקונומית 9 , זה לא טבעי בצפון, ואתם במחי יד אחד יכולים למחוק אותו. אם תגיד למעט החזקים אצלנו לכו הביתה הם ילכו לרעננה לתל אביב ולא יישארו בכפר ורדים״.

על פי המתווה המוצע יזכו להטבה 407 ישובים, בהם יישובים שהיו אמורים להפסיק ליהנות מההטבה. על פי ההצעה, משקל רב יינתן ליישוב המוגדר כיישוב פריפריה, לאחר מכן יקבל ניקוד בעל משקל רב למצב סוציו-אקונומי נמוך ורק לאחר מכן יינתן ניקוד למרחק מהגבול. בשל העובדה שיותר יישובים ייהנו מהטבות המס - כיום נהנים כ-180 יישובים מההטבה ובהצעה מדובר כאמור על 407 - הרי שכולם ייפגעו באורח כזה או אחר. כך למשל במעלות נהנים כיום התושבים המטבת מס של כ-4,000 שקלים שכעת צפויים להיחתך כמעט בחצי.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
נטבות המס כל האמת
קודם כל קשה להאמין שאכן החוק ישונה וגם שייושם.. מדברים על כך כבר לפחות 10 שנים ומאום לא קורה. לגבי ההטבות עצמן, הרי שצריכים להיות קריטריונים שיוויוניים, אבל , כל הבחישה של ראשי הרשויות גורמות ללחץ על מקבלי ההחלטות ולבסוף מעוותים את הקריטריונים לטובת ישובים מסויימים. הרי אין שום סיבה להטבות מס מופלגות לקרית שמונה שמסתמכת על העבר הרחוק מאוד שבו אכן סבלה ממטחי קטיושות, להזכירכם, במלחמה האחרונה ב 2006 ק"'ש לא סבלה יותר מנהריה, צפת או כרמיאל. מה הסיבה לתוספת עבור ישובים הממוקמים 2 ק:מ מהגבול??? האם הם בסיכון רב חותר מישוב הנמצא במרחק של 3 ק"מ?? ולדוגמה אציג את הישוב מצובה שנמצא כ 3 ק"מ מהגבול עם לבנון שאליו הייתה חדירה של מחבלים לעומת יישוב כמו ראש הנקרה שאומנם נמצא ליד הגדר אולם הוא אחד הישובים הבטוחים והעשירים בצפון... למה יוצרים הבדלה בין הצפון שם קו העימות עד 9 ק"מ מהגבול ואילו בדרום קו העימות הוא 7 ק"מ בלבד??? הרי הרקטות מגיעות הום לטווחים של 50 ק"מ ומעלה...
צפוני , צפון  |  11.10.15
1.
מסגרת תקציבית של כ - 1.2 מיליארד שקלים ? מאיפה הכסף ? מישובי המרכז ! עלאאק עוגה..
הפראיירים שעובדים ומשלמים מיסים יתחילו כעת גם לפטם את אנשי הפריפריה שרובם עלוקות שאינם עובדים ותורתם ואמונתם זה חליבת קופת המדינה ! בישובי המרכז אנשים קורסים מנטל - הממשלה ממוקדת לפטם את הפריפריה על גב ציבור יישובי המרכז ! קוראים לזה "עוגת פופוליזים " מלאה אנטרסים אישיים של נבחרי ציבור שכל עיסוקם תהילת הפופוליזים ושמירת הכיסא ! 407 יישובים - מה שמביא לחלוקת ״העוגה״ מחדש ? על גב הטלת מיסים נוספים ישירים ועקיפים על כלל הציבור כאשר העובדים במעמד הביניים העובדים ומשלמי המס כמובן הם אלו שבזכותם יהיה ניתן "לפטם את העוגה מ-180- ל-407 ישובים
דהן , מרכז  |  07.10.15