אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העורב מוול סטריט ששם את אבן קיסר על הכוונת

העורב מוול סטריט ששם את אבן קיסר על הכוונת

בן אקסלר האמריקאי, הבעלים של קרן הגידור Spruce Point Capital, מתמחה בהתקפות אישיות נגד בעלי תפקידים בחברות שנחשבות בעיניו למנופחות, כדי לבצע במניותיהן עסקאות מכירה בחסר. אחרי שהתעסק עם ענקית שירותי המידע NCR ועם חברת iROBOT, עכשיו הוא נטפל למנכ"ל אבן קיסר יוסי שירן

08.10.2015, 07:00 | עמיר קורץ ורעות שפיגלמן

בחברת משטחי הקווארץ משדות ים, אבן קיסר, מנסים בשבועות האחרונים להבין את הצרה שנפלה עליהם ומיהי בדיוק קרן הגידור מניו יורק המתמחה בפוזיציות שורט ש"התלבשה" עליהם. שלשום פרסמה קרן הגידור ספרוס פוינט קפיטל (Spruce Point Capital) מניו יורק דו"ח שתוקף בחריפות את החברה הישראלית הנסחרת בנאסד"ק ואת מנכ"ל אבן קיסר, יוסי שירן. הדו"ח מגיע בהמשך לדו"ח קודם שפרסמה הקרן רק לפני כחודשיים, ובו נטען כי מבדיקות עצמאיות שערכה, החברה מוכרת במחירי פרימיום את משטחי הקווארץ אף שאינם עומדים בתקן כי הם מכילים שיעור קווארץ נמוך מהמקובל בשוק.

קראו עוד בכלכליסט

מקורבים לאבן קיסר טוענים כי מדובר ב"שורטיסטים סוג ז' שהולכים על הגבול המאוד דק בין המותר והאסור". אז מיהי אותה קרן גידור? ספרוס פוינט קפיטל הוקמה ב־2009 על ידי בן אקסלר, חוקר הונאות פיננסיות. לטענת אקסלר, הוא חשף עד היום הונאות לכאורה בנאסד"ק ובבורסת ניו יורק בהיקף של מיליארד דולר. לפני שהקים את החברה שימש אקסלר במשך שמונה שנים כבנקאי השקעות בקרדיט סוויס ובברקליס קפיטל. אקסלר, בוגר תואר שני בסטטיסטיקה מאוניברסיטת ייל, כותב סקירות מוערך בפלטפורמת הבלוגים הפופולארית seeking alpha.

אקסלר מתגורר בניו יורק ובדף הפייסבוק שלו ניתן למצוא הן תמונות בחליפות מעונבות מראיונות לתקשורת והן תמונות שלו מנגן בגיטרה או בחדר כושר, עטוי גופייה מבליטת שרירים.

אקסלר הוא משקיע פעיל שמתמחה בביצוע עסקאות שורט ובניצול הזדמנויות בחברות שלדעתו שוויין מנופח או שיש בהן "הונאות עסקיות", להגדרתו. "אנו מתמחים בשימוש בנתונים פיננסיים ובשיטות חשבונאות משפטיות לזיהוי חברות לבצע עליהן שורט", כותב אקסלר בעמוד הלינקדאין שלו. "המשרד שלנו הוכתר כחברה מובילה בתעשייה בשל תשואות הקמפיינים שלנו".

לא הראשונה להיכוות

אבן קיסר מרגישה היטב מהו "קמפיין" מבית היוצר של אקסלר, עם שני דו"חות שליליים במיוחד שפורסמו בעניינה בתוך חודש. "קמפיין" דומה הרגישה לפני חצי שנה חברת NCR האמריקאית, המספקת שרותי מערכות מידע למוסדות פיננסיים. החברה רכשה לפני שלוש שנים את ריטליקס הישראלית ב־800 מיליון דולר. באפריל האחרון פרסמה ספרוס פוינט קפיטל המלצת "מכירה חזקה", בדומה לזו שפרסמה כעת על אבן קיסר. ההמלצה לוותה בדו"ח עב כרס שפירט שפע בעיות בניהול NCR, בנהליה החשבונאיים ובטקטיקות שנקטו מנהליה.

עיון בדו"ח על NCR מזכיר מאוד את זה שהיא פרסמה כעת על אבן קיסר. לא רק שהדו"ח תוקף את התנהלות החברה, הוא גם מזכיר את ה"עבר" של מנהליה. קרן הגידור מדגישה בדו"ח כי מנהלי NCR הגיעו מחברת סימבול (SYMBOL), שהיתה מעורבת בתחילת שנות ה־2000 בשערוריית הונאה חשבונאית. הדו"ח מנסה לטעון כי גם NCR עשתה שימוש בטקטיקות חשבונאיות שנקטה סימבול בעבר.

באותו אופן, בדו"ח על אבן קיסר מזכירה קרן הגידור כי מנהליה הגיעו מיצרנית הטקסטיל תפרון ונחלו שם כישלון חרוץ. הדו"ח עורך השוואה בין תפרון, שניהל שירן כשבע שנים, עד 2008, לבין אבן קיסר. בדו"ח מצויין מיכה קורמן, שהתפטר מתפקידו כדירקטור בתפרון כמה חודשים לאחר שתמה כהונתו של שירן כמנכ"ל החברה. הוא מוזכר נוכח דמיון בין התפטרותו לבין התפטרות שני הדירקטורים באבן קיסר בשבועות האחרונים, רם בלניקוב ואבנר נווה. בשורה התחתונה גורס הדו"ח כי ההידרדרות שחוותה תפרון מצפה כעת ליצרנית משטחי הקווארץ.

בדו"ח על אבן קיסר העריכה הקרן של אקסלר כי המניה מנופחת עד שיעור של 76%, ובמקרה של NCR העריכה הקרן כי השווי מנופח בשיעור של עד 70%.

התביעה מהודו בדרך

מעיון באתר הקרן עולה כי היא אינה מפרסמת סקירות ודו"חות באופן תדיר, אך כשהיא מפרסמת מדובר בדו"חות מקיפים ומעמיקים. בעיתונות בחו"ל מוזכר לא אחת כי ה"הימור" של הקרן, בסיוע הדו"חות שפרסמה, השפיע לרעה על מניות של חברות. "קמפיין" אחר של הקרן נגד חברה מפורסמת אחרת לא צלח: הקרן פרסמה במאי 2014 דו"ח שתקף את חברת IROBOT, יצרנית שואבי האבק הרובוטים. בדו"ח הובעה ביקורת קשה כלפי הממשל התאגידי בחברה ותוכניות התגמול בה וצויין כי שווי המניה מנופח. במקרה זה, המניה לא נפגעה.

גם חברת Amira Nature Foods, יצרנית אורז הודית הנסחרת בנאסד"ק, הגישה לבית המשפט העליון בניו יורק תביעה נגד קרן הגידור, אקסלר עצמו וקבוצות פיננסיות נוספות. זאת בגין הוצאת דיבה והפרעה להתנהלותה הפיננסית.

גורמים המקורבים לאבן קיסר טוענים ששני הדו"חות של ספרוס פוינט קפיטל תוקפים את אבן קיסר בהרבה היבטים, מה שמעיד על חוסר רצינות וניסיון לעוות את המציאות. אבן קיסר שוללת את הטענה שהיא משתמשת באחוז קוורץ נמוך במוצריה בהשוואה למוצרים מקבילים.

לעוד כתבות של עמיר קורץ

 

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
למגיב 8 - מה שיוצא להם מזה הוא רווח כספי
כתוב בכותרת המשנה: "מתמחה בהתקפות אישיות נגד בעלי תפקידים בחברות שנחשבות בעיניו למנופחות, כ ד י ל ב צ ע ב מ נ י ו ת י ה ן ע ס ק א ו ת מ כ י ר ה ב ח ס ר ." כלומר הם תוקפים חברה ואז עושים כסף כתוצאה מהירידה בערך המניה של החברה שאותה הם תקפו (ע"י עסקאות מכירה בחסר)
שורטיסט  |  08.10.15
18.
כמה מגיבים שלא ממש מבינים... ועליהום מטופש
מספר 8 ליאור - החברה לא פרטית, היא ציבורית ונסחרת בנאסד״ק. מספר 10 דני - נכון שהחברה פספסה את התחזיות אבל חלק מהפספוס נבע מהתחזקות הדולר לעומת המטבעות המקומיים בהם נמכרו משטחים (שכנראה לא התייקרו כשהדולר התחזק ולכן במונחי דולר יש שחיקה במכירות). מעבר לכך, החברה השקיעה את כל ההון העצמי בהקמת מפעל חדש בארה״ב ועשתה זאת באפס מינוף - זה סימן לחוזק ולצמחיה צפויה, לא לחולשה. וכל מיני מגיבים אחרים שבטוחים שספרוס מגלה את האמת - זאת קרן שמתמחה בלהפיל מניות, לא להמר על נפילתן. היא מפרסמת נתונים רעים כדי לעורר בהלת מכירות. באמריקה כמו באמריקה, היא כנראה עושה את זה עם ליווי משפטי מדוקדק וניסוחים מפולפלים שיגנו עליהם מתביעה, אבל כשזה מתפרסם זה קודם כל גורם לפאניקה - שזה מה שהם רוצים ליצור. מספיק לקרוא את שתי הנקודות הראשונות בדו״ח שלהם כדי להבין את זה - הנקודה הראשונה מדברת על עליית מחיר הקווארץ ב-20% בעוד אבן קיסר פרסמה שהמחיר עלה ב-4%, רק שלא נתנו מידע על השפעת שינוי שערי מטבע - אולי במטבע מקומי הקוורץ התייקר ב-20% ובמונחי דולר רק ב- 4% והכל בסדר?? הנקודה השניה אומרת שבדוגמא (לא בכל המשטחים, רק בדוגמא) שבדקה ספרוס ייתכן (כך כתוב במקור - ייתכן!!!) שתכולת הקוורץ נמוכה מהמוצהר. אז בחייאת... המידע שפורסם לא הגיע ממקור אובייקטיבי, מן הראוי שתטילו בו קצת ספק. המהלך של ספרוס דומה למה שאמר ביבי ביום הבחירות על הערבים שנוהרים לקלפיות - מה זה משנה אם זה נכון או לא, העדר נבהל מייד והוא את שלו השיג...
אליהו  |  08.10.15
לכל התגובות