אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיסוי היתר של כיל: נתניהו והכנסת במסלולים מתנגשים צילום: יובל חן, דנה קופל

מיסוי היתר של כיל: נתניהו והכנסת במסלולים מתנגשים

שר האוצר ויו"ר ועדת הכספים ינסו לקדם היום בכנסת את מיסוי היתר של כיל, אבל הם כבולים לדיון הצהרתי בלבד כיוון שבמקביל יושבת ועדה שמונתה על ידי רה"מ שבוחנת כיצד ניתן להקל על החברה של עידן עופר

08.10.2015, 09:15 | רוני זינגר והדס גליקו

דיון ראשון על המלצות ששינסקי 2 יתקיים הבוקר בוועדת הכספים. יו"ר הוועדה משה גפני החליט לקיים את הדיון על הגדלת המיסוי על רווחים ממשאבי טבע, אף שאמר כי לא יעשה זאת עד אשר יושג מתווה פשרה מה"רביעייה", הוועדה הבין־משרדית שהוקמה לדיון בנושא וכוללת נציגים ממשרדי רה"מ, האוצר, הכלכלה והמשפטים.

גפני וכחלון משלבים כוחות

 

בקיימו את הדיון הבוקר גפני עושה יד אחת עם שר האוצר משה כחלון, שניהל מאבק מול נתניהו על ההמלצות ורצה לקדמן בלי ועדה בין־משרדית. כך, בוועדה פתוחה, ישיג כחלון את מבוקשו ויעורר דיון ציבורי הדרוש בנושא, והוא יפעיל לחץ על ראש הממשלה לקבל החלטות שלאו דווקא תואמות את רצונם של ראשי רשויות וחברי מרכז הליכוד.

בדיון ישתתף גם יו"ר ועדת ששינסקי פרופ' איתן ששינסקי ששב מארצות הברית במיוחד לשם כך. נוסף עליו זומנו גם נציגי כיל, שיהיו הנפגעים העיקריים מההמלצות אם יאומצו, ונציג משרד ראש הממשלה, אף שבמשרד לא אוהבים את קיומו של הדיון. עוד יגיעו נציגים של משרדי ממשלה רלבנטיים נוספים.

כמו במשרד האוצר, גפני מבקש לדון במיסוי הפקת כל משאב בנפרד ולא לכרוך את הדברים זה בזה. לדבריו, "העיקרון היה והנו — מה שהקדוש ברוך הוא נתן לאזרחים שייך לנו ולא לקבוצה מצומצמת".

במקביל לדיון הבוקר צפויה להתכנס החודש שוב "הרביעייה" במסגרת ההחלטה שהתקבלה בוועדת השרים לענייני חקיקה מיוחדת לחוק ההסדרים, והיא צפויה להגיש את מסקנותיה עד ה־31 באוקטובר. המלצותיה צריכות להתקבל פה אחד כדי שנוסח החוק יעבור לקריאה שנייה ושלישית. אם לא יתקבל נוסח החוק, סעיף חוק מיסוי משאבי הטבע צפוי לשוב לשולחן הממשלה.

עידן עופר, בעלי החברה לישראל המחזיקה בכיל, צילום: בלומברג עידן עופר, בעלי החברה לישראל המחזיקה בכיל | צילום: בלומברג עידן עופר, בעלי החברה לישראל המחזיקה בכיל, צילום: בלומברג

 

הנפגעות העיקריות מדברות

 

בינתיים נערך שימוע ובו הוצגו עמדות כיל, חיפה כימיקלים וערבה מיינס.

בחיפה כימיקלים מעוניינים להפוך למפעיל שני בשדה בריר אם תאושר הכרייה בו, שפירושה מבחינתה הוזלת עלויות במוצרי הדשנים. אשר לערבה מיינס, סעיף החוק נוגע להשקעותיה במכרות הנחושת בתמנע ולהשלכותיו על כדאיות ההשקעה.

לפי כיל, סעיף החוק בתצורתו הנוכחית הופך את תוכנית ההשקעות שלהם במזרח הנגב לשנים הבאות, בהיקף של 6 מיליארד שקל, ללא כדאית.

מהחברה נמסר לקראת הדיון כי ההנהלה נכונה להציע תוכנית זו, הכוללת גם יצירת אלפי מקומות עבודה, "בהינתן סביבה עסקית תחרותית בהשוואה לפעילות בעולם, ובכלל זה ודאות ויציבות רגולטורית, שתאפשר תכנון והשקעה לטווח ארוך. המתווה הנוכחי של החוק אינו מאפשר את מימוש התוכנית ואף מאיים על המשך קיומן של פעילויות ייצור קיימות היום".

גורמים המקורבים ל"רביעייה" טוענים כי מוקדם לדעת מה יהיו מסקנותיה. הרביעייה פועלת במקביל, וטרם התגבשה בה החלטה. במסגרת פגישותיה של הרביעייה, צפויה לעלות בפניה גם העבודה שמבצעת החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו בנושא ההערכה של שווי הנכסים של כיל בתום הזיכיון.זאת בהתאם לחוק נכסי המדינה המנחה אותה. אולם, הצוות אינו צפוי להתערב בעבודתה זו.

שווי הנכסים של כיל יכול להשתנות רק בהתאם להחלטת ממשלה. כרגע העבודה על הערכתו עדיין בתהליך, ואין ערובה בינתיים כי ההסדר בנושא יובא עם סיום עבודת הצוות. גם המשך הזיכיון אינו עומד על הפרק.

תגיות