אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המחשוב הקוונטי יורד אל העם

פורצי הדרך

המחשוב הקוונטי יורד אל העם

מדענים אוסטרלים הצליחו לפתח שיטה להפעלת מחשבים קוונטים על גבי שבבי סיליקון. עד כה נדרשו שבבים מבוססי יהלומים או חומרים אקזוטים להפעלתם

08.10.2015, 17:04 | רפאל קאהאן
חוקרים מאוניברסיטת ניו סאות' וויילס באוסטרליה פרסמו השבוע מחקר חדשני, שהוכיח כי ניתן ליצור מחשב קוונטי תוך שימוש בשבבי סיליקון מסורתיים המיוצרים בשיטות ייצור רגילות. מדובר בפריצת דרך משמעותית בתחום, מכיוון שעד כה נדרשו רכיבים מיוחדים, יקרים ולא יציבים על מנת ליצור מחשב קוונטי.

קראו עוד בכלכליסט

הסיבה להצלחה נעוצה ביחידת המידע הבסיסית של המחשוב הקוונטי - הקיוביט, המקבילה לביט במחשוב הקלאסי הדיגיטלי. ההבדל ביניהם הוא שמחשוב דיגיטלי "חושב" בביטים – שמייצגים 0 או 1, בהתאם להאם יש או אין מתח חשמלי. קיוביט, לעומת זאת, יכול בתיאוריה להכיל מספר אינסופי של מצבים, בהתאם לרמת הרגישות והתחכום של המחשב. זאת בזכות אפקט של מכניקת הקוונטים הידוע כסופרפוזיציה המאפשר התממשקות של קיוביטים ביניהם.

בקרוב מחשבים קוונטים מבוססי סיליקון במקום יהלומים או צסיום בקרוב מחשבים קוונטים מבוססי סיליקון במקום יהלומים או צסיום בקרוב מחשבים קוונטים מבוססי סיליקון במקום יהלומים או צסיום

עד כה מחשבים קוונטיים דרשו את הפיתוח של שבבים יקרים ומיוחדים המבוססים על חומרים כגון יהלומים, תמיסת גופרית או צסיום על מנת לפעול ולשמור את הסופרפוזיציה של הקיוביטים. בנוסף, נדרש לעיתים קרובות לקרר את השבבים האלה לטמפרטורות הקרובות לאפס המוחלט. השימוש בשבבי סיליקון המבוססים על איזוטופ סיליקון-28, יאפשר להרכיב מחשבים קוונטים מתקדמים בטכנולוגיות המוכרות כיום.

מחשבים קוונטים מהווים פריצת דרך בתחום המחשוב מפני שהם פועלים במהירות גבוהה הרבה יותר מאשר מחשבים מסורתיים, לפחות כאשר הם יכולים לתקוף ישירות בעיות מתמטיות סבוכות. זאת מכיוון שכוח העיבוד של מחשב קוונטי גדל בצורה מערכית (אקספוננציאלית) במקום לינארית ככל שהמחשב הקוונטי כולל יותר קיוביטים שיכולים להיות ביותר מצבי סופרפוזיציה. עם זאת הם אינם מיועדים לביצוע פעולות חישוב "רגילות" מכיוון שמחשבים דיגיטליים הם פשוטים יותר, ולפיכך תמיד יוכלו ליצור מעבדים הכוללים יותר יחידות עיבוד וטרנזיזסטורים.

בעולם של ניתוחי

 ביג דאטה או חישובים סטטיסטיים מסובכים, מחשב קוונטים יכולים לנפק תוצאות במהירות מדהימה. חוקרים רבים מזהירים כי מחשבים קוונטים יוכלו לפרוץ בקלות את כל מערכות האבטחה ושיטות ההצפנה הקיימות. אם מחשב על רגיל, המנסה לפרוץ אבטחה של אתר אינטרנט המוצפן למשל במפתח 256-ביט יצטרך להשקיע אלפי שנים רבים על מנת להריץ את כל האפשרויות השונות, הרי מחשב קוונטי מתקדם יוכל לעשות זאת בדקות בודדות.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הסבר לגבי מחשוב קוונטי
יש סדרת מאמרים מצויינת שכל איש מחשבים חייב לקרוא בבלוג "לא מדויק" לחפש "לא מדויק" בגוגל ואז בבלוג לחפש "חישוב קוונטי" הערה ל-3: בין עם התאוריה דטרמיניסטית או לא המחשבו הקוונטי חעבוד בכל מקרה. אם התאוריה דטרמיניסטית אז המשתנים החבויים יכילו את מגוון האפשרויות השונות של הקיוביט... כמובן שזו רק פרשנות שלנו לתופעה שאנחנו לא מבינים אבל יכולים לחזות בצורה מדויקת. בבלוג גם מוסבר איך אפשר כבר היום לבנות מערכת פרקטית ששוברת את עקרון הלוקליות ראה כאן: http://www.gadial.net/2014/07/25/quantum_computing_first_example/ http://www.gadial.net/2014/07/17/quantum_computing_intro/
בודהה  |  12.10.15
3.
תיקון ל-1 ו-2: אין דבר כזה מחשב קוונטי *כיום*
במעבדות הצליחו להחזיק קיוביטים – אטום, מולקולה או ספין הנמצאים בסופרפוזיציה קוונטית. הצליחו גם לבצע חישובים אלמנטריים באופן קוונטי, על מספר בודד של קיוביטים. מעולם לא הצליחו לבנות מחשב קוונטי, וגם לא בטוח שיצליחו. יש שני פירושים סטנדרטים לנוסחאות המכניקה הקוונטית. הראשון אומר שהמערכת נמצאת בסופרפוזיציה של מצבים. השני אומר שבמערכת יש משתנים חבויים, שההתפלגות שלהם שקולה לסופרפוזיציה של המצבים הקוונטים. הפיזיקה הניסויית לא יכולה להבדיל בין שני הפירושים. מודל המשתנים החבויים הופך את תורת הקוונטים לתורה דטרמינסטית תוך הפרה של עיקרון הלוקליות. אם יצליחו לבנות אי פעם מחשב קוונטי בקנה מידה ממשי (מערכת דה-קוהרנטית), כלומר עם כמות קיוביטים שלא ניתן לסמלץ באמצעות מספיק פוטונים, זאת תהיה מהפכה של ממש. מחשב קוונטי כזה יסתור את המודלים הדטרמניסטיים של תורת הקוונטים, ויפתח מקום לקבל מודלים הקרובים לפרשנות קופנהאגן לתורת הקוונטים.
דרור  |  11.10.15