אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חומות של יאוש: 6 גדרות ההפרדה השנויות ביותר במחלוקת בעולם צילום: איי אף פי

חומות של יאוש: 6 גדרות ההפרדה השנויות ביותר במחלוקת בעולם

חומת ההפרדה בין ישראל לגדה המערבית, הגדר בין הונגריה לסרביה, החומה בין ארה"ב למקסיקו הן חלק מהמכשולים שהוצבו בשנים האחרונות בין מדינות במאמץ למנוע כניסת זרים וטרוריסטים

12.10.2015, 21:19 | שירות כלכליסט

מאז הקימו הרומאים חומות אבן להגנה על גבולות האימפריה, ממשלות ממשיכות ובונות חומות במטרה להרחיק פולשים, כובשים וזרים, וכדי לשלוט באוכלוסייה שלהן.

במהלך המלחמה הקרה, חומת ברלין הפכה לידועה ביותר לשמצה בהיסטוריה. אולם, התמונות הידועות ביותר של חומת ברלין הן דווקא מנפילתה בנובמבר 1989, אז המזרח גרמנים הפרו את הפקודות ופרצו את החומה.

מאז נפילתה, מעל 40 מדינות ברחבי העולם הקימו חומות לאורך הגבולות שלהן. החל מגדר ההפרדה בגדה המערבית ועד לחומות ובעיקר גדרות חדשות שמוקמות במזרח אירופה. אולם בפועל מדובר בכמה מהפרויקטים השנויים ביותר במחלוקת

ברחבי העולם.

השאלה העיקרית היא האם המכשולים הפיזיים האלה מציעים פתרון אנושי לנושא ההגירה.

באתר CNBC פרסמו רשימה של שש חומות וגדרות ההפרדה השנויות ביותר במחלוקת ברחבי העולם:

1. הגדר ההונגרית לאורך הגבול עם סרביה: הבנייה של גדר התיל הזו הושלמה ב-15 בספטמבר השנה, והיא מתפרשת על פני הגבול הדרומי של הונגריה עם סרביה. הגדר הוקמה כחלק מהאסטרטגיות בהן נקט ראש הממשלה ההונגרי ויקטור אורבן כדי לבלום את זרם הפליטים המנסים להיכנס למדינה, מהלך שגרר ביקורת בינלאומית רבה. הטענה העיקרית היא שמדובר בדרך לא אנושית שממילא נכשלת. "גם אם הונגריה תחשמל את הגדר, אנשים נואשים ימשיכו למצוא דרך לטפס עליה, ויסכנו את חייהם תוך כדי", אומר ד"ר אלכסנדרו באלאס, מנהל מכון קלארק לחינוך בינלאומי באוניברסיטת ניו יורק.

 , צילום: איי אף פי צילום: איי אף פי  , צילום: איי אף פי

2. הגדר היוונית לאורך הגבול עם טורקיה: המכשול הזה לאורך הגבול המזרחי של יוון עם טורקיה הוקם עוד לפני שהחל זרם הפליטים הנוכחי מהמזה"ת. בין  השנים 2011 ו-2013 הזרימה סוכנות הגבולות האירופית, 'פרונטקס', 37 מיליון יורו ל'מבצע פוסידון', במטרה למנוע את המסע המסוכן של המהגרים בים מהחוף הטורקי לאיים היוונים. אולם הגדר גרמה לכך שהפליטים נותבו לעבר הים האגאי המסוכן יותר. "אנשים תמיד מוצאים דרך לעקוף חומה", אומר ד"ר איברהים עוואד, מנהל האוניברסיטה האמריקאית במרכז לחקר הגירה ופליטים בקהיר. "אך יש לכך מחיר יקר יותר מבחינה פיננסית ומבחינת חיי אדם".

   , צילום: news.vice.com צילום: news.vice.com    , צילום: news.vice.com

3. החומה של בריטניה בקאלה, צרפת: התעלה האנגלית עזרה לבודד את בריטניה מסכנת הפולשים. אולם כיום, עיר הנמל הצרפתית קאלה (Calais) הפכה לשדה קרב מרכזי במאבק על הביטחון של בריטניה. בחודשים האחרונים, המהגרים משתמשים בשיטות שונות ומגוונות כדי לחצות את התעלה. הרשויות בבריטניה ובצרפת פועלות גם בנושא המחנות הארעיים שהפליטים הקימו בסמוך לרציפי המעבורת. התנאים העלובים במחנות הללו מעוררים דאגה רבה בקרב המדינות המעורבות. בחודש שעבר הכריז האיחוד האירופי כי יקצה 5 מיליון יורו לסיוע הומניטארי במקום.

 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

4. הגדר הבולגרית לאורך הגבול עם טורקיה: במהלך המלחמה הקרה היה זה בין הגבולות המבוצרים ביותר באירופה, וגם אחד המסוכנים ביותר. מדובר בשתי גדרות בכל צד של שדה מוקשים ששימש כשטח הפקר בין מסך הברזל למדינות החברות בנאט"ו. באותה תקופה נחשבה טורקיה כשייכת מבחינה אידיאולוגית למדינות המערב, אף שמבחינה גיאוגרפית היא נמצאת מזרחית לבולגריה. בשלהי שנות ה-90 פירקה בולגריה ופינתה את שדה המוקשים (יותר מ-17 אלף מוקשים עד 1999). בשנה שעברה הושלמה הבנייה של גדר תיל חדשה לאורך הגבול הצפוני של טורקיה עם בולגריה. הגדר היא בגובה 4.5 מטרים ומתפרשת לאורך 80 ק"מ.

  , צילום: איי אף פי צילום: איי אף פי   , צילום: איי אף פי

5. גדר ההפרדה בין ישראל לגדה: ב-2004 החלה בניית החומה לאורך הגדה המערבית כדי למנוע מעבר של מחבלים לבצע מעשי טרור בישראל. הגדר מצוידת באמצעים אלקטרוניים. בחלק קטן מהתוואי שלה – בתוך השכונות הפלסטיניות של ירושלים ומערבה לקלקיליה ולטול כרם, היא בעצם חומת בטון גבוהה (לכן הפלסטינים קוראים לה "חומת ההפרדה"), וזאת בין השאר כדי למנוע ירי אל עבר כלי רכב ואזרחים ישראלים. אורך הגדר המתוכננת הוא כ-790 ק"מ מטירת צבי בצפון מזרח עד ים המלח בדרום מזרח. עד אוקטובר 2007 הושלמו כ-430 ק"מ. מאז קוצצה ההשקעה בגדר והעבודות מתנהלות בעצלתיים. סביב קטעים מסוימים בחומה מתנהלים מדי פעם עימותים

בין פלסטינים לכוחות הביטחון, וכל זאת עוד לפני גל הטרור הנוכחי.

  , צילום: איי אף פי צילום: איי אף פי   , צילום: איי אף פי

6. החומה לאורך גבול ארה"ב-מקסיקו: המיליארד דונלד טראמפ, המתמודד על ראשות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות ארה"ב, זכה בחודש שעבר לתשואות כשהכריז ש"חומות עובדות". הוא התייחס לרעיון לבנות חומה לאורך 3,200 הק"מ של גבול ארה"ב-מקסיקו. בשלב זה כשליש מהגבול, כ-1,044 ק"מ מחולק על ידי גדרות. מלבד העלות היקרה של בניית גדר כמו זו בחזונו של טראמפ, המומחים מזהירים כי הנהרות, ההרים והמדבריות של האזור יהפכו בניית חומה לסיוט לוגיסטי.

      , צילום: אימג צילום: אימג'בנק, Gettyimages       , צילום: אימג

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
ל-10
אתה חי בסרט שהיו 10 פיגועים בשנה. לפני בניית החומה היו לפעמים ימים עם 3-4 פיגועי התאבדות ביום. הגדר הזאת הצילה חיים של מאות אם לא אלפי ואולי אפילו רבבות ישראלים. ואם זה מפריד פלסטינים מהשדות שלהם זה ממש לא מעניין אותי גם אם היו בונים לפסטיני את החומה באמצע הבית זה לא מעניין אותי. אם הם לא היו מתפוצצים לא היו בונים את החומה הזאת כלל.
ישראלי  |  15.10.15
10.
אין זה תפקידה של אף מדינה ,לפתור את הבעיות של מדינות ועמים אחרים
כל מדינה צריכה לפתור את בעיותיה, במידה והיא זקוקה לעזרה , היא צריכה לבקש אותה. ההגירה היום היא הגירה משני סוגים הראשון הגירה כלכלית, כמו זו שהגדר עם מצרים באה לעצור. השנייה הגירת פליטים. גדר בין מדינות באה לחסום תנועת בני אדם. במקרה של ישראל מדובר בגדר חיים. מאות רבות מאזרחי ישראל חייבים לגדר זו את חייהם. כל מי שמתנגד לגדר ההפרדה בגדה , הוא אחד הרוצה לבצע פיגועי טרור באזרחי ישראל. להזכירכם עד להקמת הגדר היו כ10 פיגועי מתאבדים בשנה. מהיום שהושלמה הגדר לא היה פיגוע מתאבדים אחד. בו מחבל פוצץ עצמו עם מטען נפץ גדול,בתוך קהל ישראלי.
רונן , צפון  |  13.10.15
לכל התגובות