אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הילארי קלינטון היא הסטארט-אפ הסודי החדש של יו"ר גוגל צילום: ABACAUSA.COM

דו"ח טכנולוגי

הילארי קלינטון היא הסטארט-אפ הסודי החדש של יו"ר גוגל

בעוד מחקרים מראים שתוצאות חיפוש יכולות להשפיע על דעות פוליטיות, מאמץ אריק שמידט את קלינטון ומקים חברה לקידומה, למה אף חברת טכנולוגיה לא המציאה את הסלפי ולמשטרת בריטניה נמאס לעשות בייביסיטר לג'וליאן אסאנג' מוויקיליקס

13.10.2015, 14:28 | יוסי גורביץ

הפרדת רשויות

לאחרונה יצא מחקר שאמר שהטיה של תוצאות בגוגל יכולה להטות מירוצים פוליטיים. זה הגיוני: אם אתה לא יודע כלום על מועמד א', והתוצאה הראשונה בגוגל מדווחת על כך שהוא נעצר פעם בחשד לביצוע מעשה מגונה באוגר (וקוברת את העובדה שהתיק נסגר מחוסר אשמה בפסקה השמינית), אתה תזכה להטיה אוטומטית, אפילו לא מודעת, נגד המועמד. דוגמא קלאסית: מי יכול לומר לי איך קוראים לקיסר ששרף את רומא תוך כדי נגינה בכינור? אם אמרתם "נירון", צדקתם יפה. כולם מכירים את הסיפור הזה. הבעיה היא שהוא לא נכון. האיש שכתב אותו, טקיטוס, שנא את נירון, אז הוא כתב את הסיפור, קרא לו טענה רווחת, ואז קינח בהערה שזה בכלל לא נכון כי הקיסר בכלל היה בעיר אחרת באותו הזמן. אף אחד לא קרא את ההערה.

אריק שמידט, יו"ר גוגל, צילום: דנה קופל אריק שמידט, יו"ר גוגל | צילום: דנה קופל אריק שמידט, יו"ר גוגל, צילום: דנה קופל

גוגל נזעקה, וטענה שהיא בכלל לא עוסקת בהטיה, היא לא עורכת, היא רק מסדרת על פי אלגוריתם וזה לא אשמתה וכו'. וזה חצי נכון. הבעיה היא שהאלגוריתם של גוגל מוכר לרוב מי שרוצה לשחק איתו. מדי פעם, כשהשימוש לרעה בו הופך לבוטה וגלוי מדי, גוגל מתעוררת ועושה שינוי. בדרך כלל זה לוקח חודשים. לא בטוח שלמועמד א' יש חודשים לבזבז.

בהתחשב בכך, ניתן היה לצפות שגוגל תנחית על העובדים שלה הנחיה חד משמעית שהם לא מתעסקים בקמפיינים. ואולם,עתה מסתבר שהיו"ר שלה, אריק שמידט, עוסק בקדחתנות בקידום סטארט-אפ חשאי - Groundwork שמו - שהג'וב שלו הוא לקדם את הילארי קלינטון כנשיאה הבאה של ארה"ב. אף אחד לא יודע מה הסטארט-אפ הזה עושה בדיוק, כי הוא חשאי; הוא מסתתר מאחורי אמירות סתומות על "סיוע לאנושות לפתור את הבעיות הקשות ביותר שלה - חברתיות, אזרחיות והומניטריות - באמצעות בחירת אשתו של נשיא לשעבר והנצחת הנשיאות כמוסד שעובר בירושה". טוב, המשפט האחרון לא באמת במוטו שלהם.  

שמידט מממן חלק ניכר מהפרויקט העלום הזה. יש לציין שזה לא הפרויקט הפוליטי הראשון של שמידט: הוא היה עסוק מאוד בקידום בחירתו של אובמה ב-2008 ואפילו לקח לשם כך חופשה רשמית מגוגל (אז הוא היה המנכ"ל). אם גוגל לא רוצה לשמוע טענות מכאן ועד 2100 על כך שמהנדסים שלה היטו את התוצאות של הבחירות עבור משפחה פוליטית שכבר נתפסה בחלוקת חנינות עבור כסף ושהפטריארך שלה איבד את הרשיון אחרי שנתפס משקר בעדות, היא צריכה לשים לזה קץ, ומהר.

כי, כידוע, אנשי עסקים כמו שמידט לא עובדים בחינם. הוא אולי תומך בקלינטונים מעומק ליבו, אבל כל סיוע של ממשל קלינטון עתידי לגוגל ייתפס מיד כמו סוג של שלח לחמך. אין למחלקת היח"צ שלכם מספיק צרות?

מישהו המציא מה?

אחת התופעות הנפוצות ביותר בעולם המתועש היא ככל הנראה הסלפי - הצילום העצמי שסחף את העולם בסערה לפני כמה שנים, כשלרוע המזל לא ידוע מי אחראי למגיפה כך שאין אפשרות להביא אותו על עונשו. מישהו עלה על הרעיון, ביצע אותו, ומשם הכל כתוב על דברי ימי חוסר הטעם. למעשה, מאחר ומדובר בהמצאה עממית, סביר להניח שיש לזוועה הזו כמה אבות, אבל שחלקם הניכר פשוט לא הצליח לתפוס תשומת לב.

הסלפי, קשה לזכור היום, הוא המצאה חדשה יחסית. ב-2012, מומחים העריכו בבטחון שהמצלמה הקדמית של הסלולר היא פיצ'ר שהולך להיעלם, כי השימוש היחיד שלו הוא לשיחות וידאו ומי צריך את זה. המומחים טעו. הנרקיסיזם ההמוני יצר תופעה חדשה תוך שימוש בפיצ'ר שכמעט אף אחד לא התייחס אליו.

סלפי? אין סיכוי שזה יתפוס סלפי? אין סיכוי שזה יתפוס סלפי? אין סיכוי שזה יתפוס

ברגע שגאון מטורף כלשהו עלה על הרעיון, חברות הטכנולוגיה מיהרו לעשות את מה שהן יודעות לעשות יותר טוב מכולם: לחקות. כרגע יש בשוק דגמים שמציעים לא מצלמה קדמית אחת, אלא שתיים; לנובו מבטיחה שהדגם עם כפל המצלמות שלה יאפשר לך לשחק משחקי עומק שדה, בוקה (bokeh) בלעז. נחמד, אבל אתם בסך הכל משפצרים רעיון של מישהו אחר.  

ובעוד חברות הטכנולוגיה שוברות את הראש ומשלמות מאות מיליונים למומחים בעיני עצמם שתפקידם הוא לחזות את הדבר החם הבא, זה שאפשר יהיה לדחוף אותו להמונים בלי יותר מדי הוצאה על פרסום, באיזשהו מקום ניצבת מישהי או מישהו, והם עומדים לעשות משהו שיהפוך לטירוף החברתי הבא.

אני מפנה את חבר המושבעים לשורה 282,986 של הקוד

בקליפורניה עומד לדין אדם באשמת רצח. מארטל צ'אבס, שיפוצניק, חשוד ברצח שבוצע ב-1977, תיק שבמשך שנים שכב כאבן שאין לה הופכין. לאחרונה, תוכנת מחשב קניינית מצאה התאמה בין ה-DNA של צ'אבס ובין ה-DNA של הרוצח לכאורה. זו הראיה המכריעה היחידה שהוצגה נגדו.

צ'אבס הגיש בקשה יוצאת דופן: הוא רצה לחקור לא רק את המומחה של המדינה, שפירש את התוצאה שהציגה התוכנה, אלא גם את התוכנה עצמה. הוא רצה שמומחה קוד מטעמו יעבור על הקוד ויחפש מקומות שבהם התוכנה עשויה היתה לשגות.

אני אשם? התוכנה אשמה! , צילום: shutterstock אני אשם? התוכנה אשמה! | צילום: shutterstock אני אשם? התוכנה אשמה! , צילום: shutterstock

בית המשפט לא קיבל את הבקשה, אבל צ'אבס מערער. בתי משפט במדינות אחרות - פלורידה, צפון קרולינה ופנסילבניה - פסקו כמו בית המשפט הקליפורני. השאלה היא כמה זמן התפיסה הזו תוכל להחזיק.

רשויות החוק משתמשות יותר ויותר בתוכנה כדי להשיג מידע מרשיע. חשבו, למשל, על תוכנת זיהוי פנים. האם אנחנו שולחים מישהו למאסר עולם על סמך החלטה של תוכנה שהכתם המטושטש הזה נראה דומה יותר לראובן מאשר לשמעון?

הרשויות הפורנזיות כמרקחה בארה"ב בשנים האחרונות, לאחר שורה של תגליות מביכות על זיופים ורשלנות במעבדות מז"פ - הן מעבדות מקומיות הן פדרליות. במסצ'וסטס, טכנאי אחד נמצא אשם בזיופים שעשויים להשפיע על עשרות אלפי תיקים - ולא ברור איך המדינה תתמודד עם זה. הרעיון שדווקא תוכנה תהיה חסינה לערעורים על איכות ואמינות הבדיקה לא יכול להחזיק מים.  

התוצאה המתבקשת היא שבעוד כמה שנים, כל עורך דין פלילי רציני יחזיק בארסנל מומחה קוד, שהתפקיד שלו יהיה להראות שהתוכנה שהובילה להרשעה מסוגלת לגרום לשגיאות כבדות. כתיבת קוד פורנזי: זה מקצוע העתיד. והוא יכניס למי שיעסוק בו המון, המון כסף. אחרי הכל, רק נאשמים שיש להם הרבה מאוד כסף יוכלו להרשות לעצמם סוג כזה של ערעור, והמומחים יגבו בהתאם. אין מחיר לחופש.

קצרצרים

1. אחרי שהטילו מצור על השגרירות באקוודור, שם מתבצר ג'וליאן אסאנג' במשך יותר משלוש שנים, נכנעה הסקוטלנד יארד לאילוצי תקציב ופינתה את הכוחות משם. עד כה עלה המצור כ-21 מיליון ליש"ט ומישהו הגיע למסקנה שיש כנראה שימוש טוב יותר לכספי משלם המסים. במשטרה אמרו שאם אסאנג' יעזוב את השגרירות, הם כבר יטפלו בו. למי ששכח, אזכיר שאסאנג' - מנהיג כת וויקיליקס - חשוד באונס בשבדיה ולטענתו אם יוסגר אליה יוסגר גם לארה"ב, שם הוא חשוד באחריות לשלל הדלפות ופגיעות מביכות בתדמית המדינה.  

ג ג'וליאן אסאנג' | צילום: איי פי ג

2. טרול פטנטים מוביל בארה"ב, Acacia Research Corporation, חטף קנס: 1.4 מיליון דולר בהוצאות משפטיות. בית משפט פדרלי פסק את ההוצאות הללו לפני כשנה, הטרול ערער, ועכשיו זה כנראה סופי. בארה"ב התחילו להבין שטרולי פטנטים הם סם מוות והתחילו להתנהל בהתאם: פסיקות חדשות של העליון שם הורו להחיל הוצאות משפט כבדות על טרולים שייתפסו בתביעות סרק. הלוואי עלינו.  

3. שתי משפחות אמריקאיות, משפחותיהן של מייקל אוון וקרל קיירפורד, פרסמו סרטון יוצא דופן: הסרטון שצילמו הבנים שלהן בזמן שיצאו לנסיעה פרועה, מתודלקת באלכוהול וסמים. הם טסו לאורך הכביש ב-150 קמ"ש בערך, איבדו שליטה, התרסקו לתוך כנסיה, ואם אתה מתרסק לתוך כנסיה בלילה, אפילו אלוהים לא יוכל להציל אותך. המשפחות מקוות, כנראה, שההלם של הסרטון יגרום לאנשים אחרים לא לנסות את השטיק הזה. קשה להאמין שזה יעבוד: מי שמשתכר ונוהג כנראה לא צופה בסרטונים כאלה מלכתחילה.  

תגיות