אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת לאומי: לשם מה ועדת תביעה בלתי תלויה?

פרשת לאומי: לשם מה ועדת תביעה בלתי תלויה?

ממצאי הוועדה ומסקנותיה צריכים לסייע לביהמ"ש לברר את הגינות הפשרה במידה ותתגבש, ואם לא תהיה פשרה, תהיה לממצאי הוועדה חשיבות בניתוח עובדות המקרה בפני השופט ויחסך זמן יקר של הצדדים

16.10.2015, 07:42 | יוסף גרוס

מהו מעמדה, תפקידה, מטרתה וסמכויותיה של הקמת ועדה בלתי תלויה שמינה דירקטוריון בנק לאומי בתחילת השנה ואשר פרסמה השבוע את המלצותיה לפיהן יש לדרוש מבכירי בנק לאומי לשעבר להשיב לבנק מיליוני שקלים מכספי הבונוסים שקיבלו הבכירים בשנים קודמות? האם אנו מצויים בתהליך חדשני של הפרטת מערכת המשפט בנושאי התביעות הנגזרות, תביעות אשר פשטו ורבו בצורה קיצונית לעומת העבר?

המלצות הוועדה אושרו על ידי דירקטוריון לאומי והוגשו לשופט בית המשפט המחוזי בת"א (המחלקה הכלכלית) חאלד כבוב, אשר יבחן את דו"ח הוועדה במסגרת שתי בקשות לאישור תביעות נגזרות שהוגשו נגד בנק לאומי.

התובעים דורשים כי הבנק יתבע בכירים לאחר שהתחייב לשלם תשלומי עתק לרשויות המס בארה"ב עקב התנהלות בלתי תקינה של הבנק. חזקה על הדירקטורים כי לא יגישו תביעה נגד עצמם ונגד עמיתיהם ומכאן הצורך למנות ועדה בלתי תלויה, חיצונית במידת מה.

דו"ח הוועדה אינו מחייב את בית המשפט, אך לאור ההרכב המכובד של ועדת לאומי, התקופה הארוכה בה נבחנה התנהגות הבכירים והדוח המפורט, עם קביעות משפטיות ברורות (רשלנות הבכירים שאינה עולה כדי הפרת חובת הנאמנות לבנק), יש לדו"ח חשיבות מרכזית בהחלטת בית המשפט.

הליך מינוי ועדת תביעות בלתי תלויה, מקדים לתביעה נגזרת. המערכת המשפטית כולה נמצאת כיום רק בראשית הדרך של הליך זה שהינו תולדה של גידול משמעותי ביותר בהגשת תביעות נגזרות המציפות את בתי המשפט בשנים האחרונות, ללא כל השוואה לעבר. מספר סיבות חברו לכך יחדיו.

"שיקול דעת עסקי מוגבר"

נתחיל בעורכי הדין התרים מידי יום בזכוכית מגדלת לאתר כל אירוע בחיי חברה וממהרים להגיש בקשות לתביעות נגזרות כשהשכר בצידם הוא גבוה. החוק הרחיב את אפשרויות הגשת תביעות על ידי הרחבת מעגל התובעים, כולל דירקטורים ונושים. בתי המשפט הוסיפו מספר הלכות חדשות, אשר לא הוכרו בעבר, כגון תביעה נגזרת כפולה ומשולשת, האפשרות לדרוש גילוי מוקדם של מסמכים טרם הגשת התביעה, התערבות בחלוקת דיבידנדים, תביעה נגזרת בחברות פרטיות, התערבות בשיקול הדעת העסקי, יצירת מבחן של "שיקול דעת עסקי מוגבר", של "הגינות מוחלטת" וכיוצ"ב. לאחרונה, נתווספה האפשרות של הקמת ועדה בלתי תלויה, הן ביזמת בית המשפט לאחר שהוגשה התביעה והן ביזמת דירקטוריון החברה כשלב הגנה מוקדם עוד טרם הגשת התביעה.

ועדת תביעות בלתי תלויה מתמנה על ידי דירקטוריון החברה ומורכבת בדרך כלל מדירקטורים שלא היו מעורבים בנושא התביעה, וכן ממומחים חיצוניים כפי שנעשה בהרכב הוועדה בעניין לאומי.

השופט חאלד כבוב, צילום: אוראל כהן השופט חאלד כבוב | צילום: אוראל כהן השופט חאלד כבוב, צילום: אוראל כהן

השימוש בוועדת תביעות הוא כאמור רק בראשית דרכו והשופטים עדיין תוהים בדרכיו. דרך זו שואבת את כלליה מפסיקת בית המשפט בדלוואר, ארה"ב, לו השפעה גוברת והולכת על הפסיקה בישראל בנושאים הכלכליים. חשוב כי בית המשפט בישראל ישקול היטב את התאמתו, כלליו והצדקתו של כלל זה בישראל. לדעתנו, זה צעד חשוב ויעיל. במערכת המשפט הכלכלית טרם התגבשו כללים ברורים.

המגמה החדשה, התופסת תאוצה רבה, מעמידה בפני הדירקטוריונים דילמות קשות. היש תועלת בהקמת ועדה עוד טרם הוגשה התביעה? מהו מעמד הוועדה? האם היא פועלת כוועדת משנה של הדירקטוריון, כגוף מייעץ לדירקטוריון או גוף המחליט אם להגיש התביעה בשם החברה נגד הדירקטורים ואחרים? דו"ח ועדה בלתי תלויה מוגש לדירקטוריון ועליו להחליט. אך חשוב לזכור כי בכל מקרה חייב בית המשפט לבחון את שיקול דעתה של הוועדה ושל הדירקטוריון.

השלב הבוחן את עצמאות הוועדה

שלב ראשון בבדיקה הוא השלב הפרוצדורלי הבוחן את עצמאות הוועדה, אי תלותה ותום לבה. השלב השני הוא השלב המהותי הבוחן את שיקול הדעת העצמאי של הוועדה. כדי לייעל את ההליך, נראה לנו כי מן הראוי כי בית המשפט יתרכז בעיקר בהיבט הראשוני וימנע עד כמה שאפשר בהתערבות "בשיקול הדעת הענייני" של הוועדה, שאם לא תאמר כן, הרי

השופט כבוב ניתח לאחרונה את ההתפתחות הרבה והשיקולים הרבים בנושא בספר "יוסף גרוס – מחקרים בדיני חברות ומשפט עסקי" (עורכים, אהרן ברק, יצחק זמיר, דוד ליבאי). השופט תומך בצורך לפתח את הנושא לאור הסרבול הניכר בהגשת תביעות נגזרות ולאור העובדה כי חלק מהתביעות מוגש ללא בסיס מספיק וקיומו של מנגנון בדיקה של הוועדה אשר יבחן את הנושא, יכול וייתר את הצורך בפנייה לבית המשפט. מקום שהחברה שוקלת להתפשר עם התובעים, יש לוועדה תפקיד חשוב של מעין בוררות אשר יסייע לצדדים לבחון באופן אובייקטיבי את טענות הנוגעים בדבר.

ממצאי הוועדה ומסקנותיה צריכים לסייע לבית המשפט לברר את הגינות הפשרה במידה ותתגבש כזו ואם לא תהיה פשרה, המלצתנו כי לממצאי ועדה תהיה חשיבות בנתוח עובדות המקרה בפני בית המשפט ויחסך זמן יקר של הצדדים ובית המשפט.

יש לברך את שופטי המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א המקדמים הליך חדש זה. חשוב כי יגבשו גם את הנורמות הראויות להרכב הוועדה, הגדרת תפקידיה וחשיבות ממצאיה והמלצותיה.

תגיות