אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשקיעים מפספסים בענק את הסטארט-אפים החקלאיים צילום: אלעד גרשגורן

מאקרו טכנולוגי

המשקיעים מפספסים בענק את הסטארט-אפים החקלאיים

הקרנות הישראליות מחפשות חברות בתחומי הסייבר, הענן ומדעי החיים ומתעלמות מחברות האגריטק. זאת, בעוד קרנות מחו"ל משקיעות בהן וקוצרות אקזיטים של מאות מיליונים

15.10.2015, 12:24 | מאיר אורבך

ההודעה של יואנדה הסינית השבוע, לפיה תשקיע 180 מיליון דולר במיזם המבוסס על טכנולוגיית השקיה ישראלית של הסטארט-אפ אוטואגרונום, היא הישג מרשים נוסף לתעשיית האגריטק (הטכנולוגיות החקלאיות) המקומית.

קראו עוד בכלכליסט

זוהי סיבה נוספת לגאווה אחרי שלפני פחות משנה נמכרה חברת SCR מהשרון, שפיתחה מערכת לניטור התנהגות פרות, לענקית הגלובלית Allflex ברבע מיליארד דולר.

החקלאי פיקח. המשקיעים? קצת פחות, צילום: shutterstock החקלאי פיקח. המשקיעים? קצת פחות | צילום: shutterstock החקלאי פיקח. המשקיעים? קצת פחות, צילום: shutterstock

ואולם, יש כאן גם פספוס גדול מצד הסיליקון ואדי. אוטו אגרונום נאלצה להסתדר בלי תמיכה של משקיעי הייטק מקומיים, ואילו SCR נעזרה בקרן טנא, שאינה משקיעת הייטק מסורתית ועקבית. איפה כל השאר?

קרנות ההון סיכון והאנג'לים בארץ מדירים את רגליהם מהשקעות באגריטק, כמו בפוד טק (טכנולוגיית מזון). העוסקים בתחומים הללו מקבלים השקעות ותמיכה מוסדית רק בשלבי פעילות מאוחרים בדרך כלל, אף על פי שישראל נחשבת בהם למעצמת פיתוחים - ודי אם נזכיר את נטפים בהקשר זה. אמנם יש בסביבה קרנות כמו טרה ונצ'רס ויזראל קלינטק, ובעת האחרונה הקימו שטראוס ותנובה חממות פוד טק ביוזמת המדען הראשי אבי חסון, אך כספים גדולים טרם הוזרמו לתחום.

ההתעלמות של משקיעי ההייטק המרכזיים מתחומים אלה מעידה על שמרנות ועל חוסר יכולת לצאת מהקופסה הנוחה שהם נמצאים בה. השקעה בחברה כמו אוטואגרונום היתה יכולה להניב לאנג'לים ולקרנות החזר נאה מאוד. ואולם, המשקיעים לא טרחו ללמוד את התחום ולהתעמק בו, ועל כן יצרו ואקום שמתמלא בהשקעות אקראיות או בגורמים זרים. יואנדה, שבספטמבר 2014 רכשה 50% מאוטואגרונום ב-10 מיליון דולר, היא זו שתיהנה מהצלחתה.

למדינה יש אינטרס ברור להיות חלק מהפתרון הזה ולפתח את תעשיית האגריטק והפוד טק הישראלית. המדען הראשי, שמתערב על פי דבריו במקומות שקיימים בהם כשלי שוק, חייב לקבל החלטה משמעותית מהקמת עוד חממה חביבה למען הענפים הללו. הם משוועים לכסף רב ולהשקעות שיאפשרו ליזמים רבים מאלה להקים חברות חקלאות ומזון ולהפוך אותן לגדולות באמת. אם יחליט המדען להשתתף בהקמת קרן חדשה, גדולה ורצינית לתחומים אלה, הדבר יכול להוביל לפריחה של ממש - ללא כל צורך במערכות השקיה מתקדמות.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
SCR
אלפלקס עשתה עסקה נפלאה ובבת אחת הפכה מחברה מצויינת למוצרים פשוטים לחברה בעלת נכסים וידע של עשרות שנות מחקר ומוצרים high-end מנצחים בתחום רפת החלב. אני מניח שאלפלקס תדע עוד למנף את המוצרים והידע ובעזרת הכוחות החדשים והרעננים שהוזרמו ל SCR בעיקר בארץ וגם בחול ולהמשיך להיות מובילה עולמית . אכן טנא עשו סיבוב יפה אבל ללא טנא שבאה בזמן לא בטוח ש SCR הייתה מצליחה לעבור את שלבי הגדילה המאסיביים שעברה באמצע שנות ה 2000 שכן טנא תרמה ישירות ובעקיפין רבות לשיפור החברה בתחומים חשובים של שיווק, כספים, בקרה, איכות, ופתוח. אני מציע לכול חברה פרטית מתאימה לשקול ברצינות שותף מהסוג של טנא כי זה אולי הדבר הטוב ביותר שקרה לחברה. הכותב שימש בעבר כאיש פתוח מרכזי בחברה.
איל , כפר מונאש  |  20.10.15
4.
תנובה לא הקימה חממה וזו לא השגיאה היחידה בכתבה
טרנדליינס אגטק היא החממה הטכנולוגית הראשונה והיחידה בארץ המשקיעה בטכנולגיות חקלאיות מזה ארבע וחצי שנים והקימה עד היום יותר מ 12 חברות, שכולן פעילות וחלקן אף מוכרות. הקמת האקוסיסטם ליזמים ומשקיעים בתחום חדש כמו האגריטק, דורשת תשומת לב, מיקוד, השקעת משאבים מהשוק הפרטי והממשלתי והעבודה הזו נעשית יום יום ע"י אנשים כמונו ששמו להם ליעד וחזון לפתח את האגריטק בישראל. אני בהחלט מצטרפת לקריאה אל משקיעי הון הסיכון המסורתיים להשקיע בתחום גדל ומלהיב זה. אבל אי אפשר להתעלם ממה שכבר קורה היום, וזה לא מעט...
דר. ניצה קרדיש - טרנדליינס אגטק  |  17.10.15