אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זאבי היה רק כיסוי לצ'רנוי? יופי, למי אכפת צילומים: יריב כץ מיכאל קרמר

זאבי היה רק כיסוי לצ'רנוי? יופי, למי אכפת

בטקס הפרישה של השופט עודד מודריק מחר הוא יקריא את הכרעת הדין בפרשה שהסעירה את המשק לפני יותר מעשור. איזה צדק אפשר לעשות בתיק שאיחר כל כך לקו הגמר?

20.10.2015, 08:28 | זוהר שחר לוי

מחר בבוקר תגיע לסיומה פרשת זאבי־צ'רנוי, 16 שנה לאחר שהתפוצצה, בהקראה חגיגית של הכרעת הדין שכתב השופט ד"ר עודד מודריק, ומיד לאחר מכן יפרוש מכס המשפט.

קראו עוד בכלכליסט

תיק פלילי 40090-04 זאבי־צ'רנוי מתגלגל במסדרונות בתי המשפט משנת 2002, ובשנים האחרונות הוא העלה אבק בלשכתו של השופט מודריק. הדיון האחרון בתיק התקיים בשנת 2011, וסיכומי הצדדים הסופיים הוגשו לבית המשפט כבר לפני שנתיים.

פעם היה התיק הזה פופולרי מאוד. הוא עסק באנשי עסקים בעלי השפעה כמו גד זאבי ומיכאל צ'רנוי, ונסב סביב מכירת המניות של אחת החברות הבולטות - בזק. ואולם עם השנים עברה התקשורת לעניינים אחרים, פרשות באו והלכו, ואפילו המעורבים בתיק המשיכו בדרכם. רק התיק נותר פתוח.

טקס פרידה ועוד שלושה חודשים

השופט עודד מודריק מכהן בבית המשפט המחוזי בתל אביב מאז 1993. בספטמבר 2009 הוא מונה לסגן הנשיאה. בד בבד השופט משמש מרצה בפקולטה למשפטים באוניברסיטאות בר אילן ותל אביב.

מודריק נחשב שופט הגון בעיני הצדדים המתדיינים לפניו ולאדם נעים הליכות וחביב באופן כללי.

אלא שלמאור הפנים ולגישה טובת המזג הזאת יש גם חסרונות: השופט מודריק מתייחס באורך רוח לכל טוען, מאזין ברוב קשב, ושלא כמו רבים מעמיתיו לעולם אינו משסע את הדוברים כדי לקדם את הדיון. המשמעות המעשית של הניהול הנינוח היא עיכוב כרוני וגרירת רגליים בטיפול בתיקים המתנהלים לפניו.

מימין: מודריק, צ מימין: מודריק, צ'רנוי וזאבי | צילום: עמית שעל, אוראל כהן, שאול גולן מימין: מודריק, צ

על אקורד הסיום של מודריק כשופט תאפיל תחושה שמערכת המשפט מנותקת מהמציאות.

קשה להבין מהי התועלת בהרשעתם או בזיכויים של המעורבים בפרשה 11 שנים לאחר תחילת הדיונים בתיק. השליטה בבזק שוב הספיקה להחליף כבר פעמיים ידיים; הנאשמים - צ'רנוי בעיקר - כבר אינם נתפסים כסכנה למשק הישראלי; וגם המעמד המונופוליסטי של בזק בשוק התקשורת נחלש מאוד ואינו מה שהיה.

המעורבים בתיק מתלוננים שהזמן שעבר גורם עינוי דין לנאשמים, ולפי הערכות ביקש מודריק לסיים את כהונתו בפסק דין בתיק הזה, משום שבכוונתו לזכות את המעורבים או מקצתם.

בהתחשב בכך שלשופט מותר לחתום על פסקי דין עד שלושה חודשים מיום פרישתו - אפשר להניח כי הנאשמים בתיק יצטרכו לחכות רק עוד חצי שנה כדי לקבל את גזר דינם הסופי.

אישור מיוחד משר התקשורת

הנה תזכורת קצרה לפרשה: בשנת 1999 ביקשה חברת זאבי תקשורת של גד זאבי את אישורו של שר התקשורת לרכוש 19.6% ממניות חברת בזק, בהתאם לחוק הבזק והצו שהוצא בעקבותיו ולפיהם חברת בזק מספקת שירות חיוני, ולכן כל שינוי באחזקותיה שהיקפו גדול מ־5% מחייב אישור משר התקשורת.

האישור ניתן בסופו של דבר, אך הפרשה גררה כתבי אישום בעבירות על חוק איסור הלבנת הון נגד גד זאבי, מיכאל צ'רנוי, זאב רום ועו"ד מיכאל קומיסר, שנתן שירותים משפטיים לזאבי. בכתב האישום המקורי נטען שזאבי וצ'רנוי הסתירו את חלקו של צ'רנוי ברכישה, מחשש שלא יקבל היתר ממשרד התקשורת בשל השם הרע שיצא לו באותה תקופה בישראל.

בכתב האישום טענה המדינה שזאבי, צ'רנוי ואיש העסקים זאב רום תכננו ששני הראשונים ירכשו במשותף 19.6% ממניות בזק מחברת כייבל אנד וויירלס הבריטית תמורת 632 מיליון דולר.

לפי כתב האישום סיפק צ'רנוי מימון בגובה 143 מיליון דולר לרכישת המניות, ובתמורה קיבל אופציה להיכנס כשותף בבזק. הסכם המימון הזה היה מוקד המשפט. השופט מודריק נדרש להכריע אם היה מדובר בהסכם הלוואה רגיל או שזו היתה שותפות סודית כדי להשתלט על בזק.

לטענת המדינה סיכמו הצדדים שעד קבלת גרעין השליטה בחברה יהיה חלקו של צ'רנוי בעסקה חסוי, וזאבי יוצג כגורם היחיד העומד מאחורי רכישת המניות. הסיבה לשימוש בזאבי כאיש קש, לפי הפרקליטות, היתה הערכת הרוכשים כי צ'רנוי לא יקבל את היתר שר התקשורת לרכישה כנדרש בחוק, וכן הבנקים שמימנו את העסקה יכשילו אותה אם יידעו את זהותו האמיתית של הרוכש.

לפי כתב האישום, על סמך המצגים הכוזבים, קיבלו זאבי וצ'רנוי במרמה בסיועם של רום ושל עו"ד מיכאל (מיקי) קומיסר, נציגו של זאבי, את היתר שר התקשורת, ובהמשך גם שתי הלוואות מקונסורציום הבנקים בראשות הבנק הבינלאומי שליווה את העסקה, בהיקף של 643 מיליון דולר ו־77 מיליון דולר.

אלפי עמודים של כתבי טענות הוגשו לשופט

לאחר שנתיים שבהן לא נעשה דבר בתיק, הוא נסגר ונפתח מחדש במרץ 2004 בבית המשפט המחוזי בתל אביב ונקבע לדיון אצל השופט מודריק.

במשך השנים שחלפו מאז, יותר מ־11 שנה, הצטברו דפי הפרוטוקול ל־8,242 עמודים, לא כולל אלפי עמודים שהגישו באי־כוחם של הנאשמים ושל התביעה לבית המשפט.

מאז גם נפתחו ונסגרו הליכים משפטיים שונים בין הצדדים - תביעות שהגיעו עד ערעורים בעליון ושעסקו בהלוואות המימון ובעמלות על העסקה, הליכי פשיטת רגל שפתח צ'רני נגד זאבי, ועוד. רק הכרעה בתיק הפלילי לא הושגה.

את גד זאבי מייצגים עורכי הדין נוית נגב, איריס ניב סבאג, גיורא אדרת ואורן אדרת. עוה"ד יעקב וינרוט וירון קוסטליץ מייצגים את מיכאל צ'רנוי. את זאב רום מייצגים עורכי הדין נבות תל־צור וטל שפירא; עורך הדין מיכאל קומיסר מיוצג על ידי עורכי הדין דוד ליבאי ודפנה ליבאי. עורכות הדין מיכל סייבל־דראל ותמר רוסמן מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות מייצגות את המדינה בתביעה.

תגיות