אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עננה מעל חברות ה־IT: מי שלא תתמזג תישאר בחוץ

עננה מעל חברות ה־IT: מי שלא תתמזג תישאר בחוץ

בשבוע שעבר הודיעה ענקית המחשבים דל על רכישת חברת האחסון EMC בסכום שיא של 67 מיליארד דולר. המעבר למחשוב ענן דוחק החוצה שחקניות מענף ה־IT ולא מותיר ברירות רבות מלבד רכישות. המועמדת הבאה לרכישה - סאנדיסק

20.10.2015, 09:46 | שלומי כהן

שנת 2015 תיכנס להיסטוריה כשנת מיזוגי הענק במגזר הטכנולוגיה, עם שני שיאים שנשברו בזה אחר זה. בתחילת השנה נשבר השיא בעסקת מכירת ענקית השבבים ברודקום (BRCM) לאווגו (AVGO) הסינגפורית תמורת 37 מיליארד דולר. בשבוע שעבר חברת המחשבים הפרטית דל עקפה אותה בסיבוב, כשהודיעה על הסכם לרכישת ענקית האחסון והאבטחה EMC תמורת לא פחות מ־67 מיליארד דולר.

יו"ר סיסקו (CSCO) ג'ון צ'יימברס העריך כבר בקיץ 2014 כי עקב "מיזוגים ברוטליים כתוצאה משינויים טכנולוגיים", מתוך חמש או שש ענקיות טכנולוגיות המידע (IT) רק אחת תשרוד עד סוף העשור - כולל סיסקו עצמה. צ'יימברס אף העריך כי בעוד 25 שנה רק שליש מחברות ה־IT ישרדו. כעת, אולי מהר מכפי שצפה, צ'יימברס יכול לסמן "וי" על ברודקום ו־EMC, שתיים מחברות הפאר שצמחו בארה"ב בראשית תעשיית האינטרנט, כמי שייעלמו ויוטמעו כחטיבות בתוך ענקיות אחרות.

השינויים הטכנולוגיים שעליהם דיבר צ'יימברס הם בעיקר המעבר למחשוב ענן. ארגונים קטנים כגדולים מתחילים להבין שאין עוד כדאיות כלכלית ברכישת שרתים, נתבים, מערכות אחסון ותוכנות ארגוניות יקרות ועתירות אנשי תמיכה. עדיף להחכיר את מערכות המידע מספקי הענן ולשלם על פי הצריכה.

מייקל דל, מייסד דל, הקדים לצפות את המגמה הזו לפני כמה שנים. הוא ידע שתהליך הפיכת דל מחברה שמוכרת מחשבים אישיים, שוק שדועך זה שנים, למתחרה מול יבמ, סיסקו ו־HP במכירת פתרונות IT לשוק הארגוני, תובע רכישות רבות. חלק מהן יקרות ומסוכנות, ועדיף שיבוצעו מחוץ לעיניים הבוחנות של וול סטריט, שבודקות כל חברה בזכוכית מגדלת מדי רבעון.

יו"ר סיסקו, ג יו"ר סיסקו, ג'ון צ'יימברס | צילום: בלומברג יו"ר סיסקו, ג

לכן לפני שנתיים הוביל דל מהלך מהותי: בשותפות עם קרן פרטית גדולה הוא הביא למחיקת חברת דל מהבורסה בעסקה ממונפת של 24 מיליארד דולר. היום עסקה זו נראית כמו משחק ילדים בהשוואה למינוף של עסקת EMC. אם הוא היה מבצע את העסקה המורכבת של רכישת EMC עוד כשדל היתה ציבורית, המניה היתה מתרסקת בעשרות אחוזים, שכן לחברה הממוזגת יהיה חוב של לא פחות מ־56 מיליארד דולר.

רכישת EMC תיעשה תמורת 31.70 דולר למניה, מתוכם 24 דולר במזומן. לשם מימון תשלום המזומנים ברכישה הסכימו מוסדות פיננסיים להעניק לדל כ־45 מיליארד דולר בהלוואות וגיוסי חוב. דל תשלם את ההפרש למחזיקי EMC, עד 67 מיליארד דולר, במניות של חברת התוכנה VMware שבה EMC מחזיקה 87%. כל בעל מניית EMC יקבל 0.111 מניה של VMware. על פי מחירה של זו היום ובחישוב התשלום במזומן, מדובר ב־31.7 דולר למניית EMC.

המיזוגים הגיעו לישראל

עד כמה טכנולוגיית הענן היוותה טריגר למיזוג הענק? זה ייוודע בתום המסחר ביום חמישי הקרוב, אז יפרסמו אמזון (AMZN), מיקרוסופט (MSFT) וגוגל (GOOG) בו־זמנית את תוצאותיהן לרבעון השלישי. החברות יפרטו את היקף שירותי הענן הציבורי שלהן, שאליהם נוהרים מדי יום ארגונים רבים.

מייקל דל, יו"ר ומנכ"ל דל , צילום: בלומברג מייקל דל, יו"ר ומנכ"ל דל | צילום: בלומברג מייקל דל, יו"ר ומנכ"ל דל , צילום: בלומברג

Uber ו־Airbnb, למשל, היום חברות ענק, נשענו מיומן הראשון כסטארט־אפים על שירותי הענן של אמזון, ולכן לא רכשו מעולם שרתים או מערכות אחסון. בינתיים, אמזון וספקיות ענן אחרות מגדילות את קיבולות הענן כדי לשרת עוד ארגונים, ומציגות יכולת מיקוח גדולה לעומת EMC, דל או סיסקו.

עוצמת רעידת האדמה שחוו ספקיות ה־IT כתוצאה מהמעבר לענן ניכרה היטב בכנס השנתי שערכה חטיבת הענן של אמזון, AWS, בתחילת החודש בלאס וגאס. בכנס, שבו לקחו חלק 19 אלף משתתפים, הודיעה הענקית ג'נרל אלקטריק (GE) שבשלוש השנים הקרובות היא תסיט 60% מפעילות המחשוב שלה לענן של אמזון, ולכן מתוכננת סגירה הדרגתית של 30 מרכזי אחסון מתוך 34 שיש היום לחברה. מיזוגים כתוצאה משינויים טכנולוגיים הגיעו גם אלינו, עם ההודעה על עסקה בין שתי חברות ישראליות - איזיצ'יפ (EZCH) שנמכרה למלאנוקס (MLNX).

ארה"ב נגד סין

השמועות בוול סטריט מדברות על מכירת סאנדיסק (SNDK), והן מגובות בזינוק של 46% במנייתה בתוך שלושה שבועות - מ־48 דולר ל־70 דולר - וזאת ללא שום הודעה מהחברה.

מנכ"ל סאנדיסק, סאנגי מהרוטרה, צילום: אוראל כהן מנכ"ל סאנדיסק, סאנגי מהרוטרה | צילום: אוראל כהן מנכ"ל סאנדיסק, סאנגי מהרוטרה, צילום: אוראל כהן

בקיץ כבר ציינו האנליסטים של בנק ההשקעות גולדמן זאקס כי הם רואים בסאנדיסק מועמדת רצינית למכירה. לדעתם, המעבר של תעשיית שבבי ה־NAND מייצור שטוח לתלת־ממד כרוך בהשקעות ענק בקווי הייצור, ולפיכך ידחוף את השחקנים המעטים בענף למיזוגים. מי שכיכבה בכותרות בקיץ היתה המתחרה, מייקרון (MU), יצרנית גדולה של זיכרונות DRAM ופלאש מסוג NAND שחברות סיניות הביעו עניין ברכישתה. הממשל הסיני שם לו למטרה אסטרטגית לרכוש כמה שיותר טכנולוגיות בתחום השבבים, אלא שאנליסטים מעריכים כי מטעמי ביטחון לאומי, הממשל האמריקאי לא יאשר את מכירת מייקרון לחברות סיניות, ומאותה סיבה לא תאושר גם מכירת סאנדיסק לסינים.

מיזוג בין שחקניות אמריקאיות הוא הנושא החם בימים אלה, ובלבו סאנדיסק. שתי האופציות שעל הפרק הן מכירת סאנדיסק למייקרון או לווסטרן דיגיטל האמריקאית (WDC), יצרנית גדולה של דיסקים קשיחים. בשנים האחרונות נכנסה ווסטרן דיגיטל לתחום של דיסקים מבוססי פלאש (SSD), שבהדרגה מחליפים את הדיסקים הקשיחים במחשבים ניידים, בשרתים ובמערכות אחסון. מיזוג עם סאנדיסק, עתירת הפטנטים וקווי ייצור, יהיה אידיאלי עבורה.

הסינים אולי מחוץ לתחום אבל אולי הקוריאנים לא. לפני שבע שנים ניסתה סמסונג, שהיתה חודשים ספורים לפני חידוש חוזה תמלוגים שמן עבור השימוש בפטנטים של סאנדיסק, לרכוש את סאנדיסק. סמסונג נדחתה בגלל המחיר הנמוך שהציעה, 26 דולר למניה ששיקף שווי חברה של 5.9 מיליארד דולר. היום שוב נמצאת סמסונג כמה חודשים לפני חידוש אותו חוזה. מעניין אם היא שוב תיכנס למירוץ לרכישת סאנדיסק.

השורה התחתונה: השינויים הטכנולוגיים והמעבר למחשוב ענן הכניס את שוק ה־IT לקדחת רכישות שוברת שיאים - והיד עוד נטויה.

הכותב הוא משקיע בני"ע שונים

תגיות