אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלן הראשי באוצר: "אין אפשרות פוליטית לבטל פטורים, כמו מע"מ באילת" צילום: בועז אופנהיים

הכלכלן הראשי באוצר: "אין אפשרות פוליטית לבטל פטורים, כמו מע"מ באילת"

בכנס בנושא מערכת המס בישראל, אמר עו"ד פיני רובין: "השיוויון במס חשוב, אבל ישנם מקרים שאנו רוצים ליצור בידול וחוסר שיוויון. כדי להיטיב עם המדינה אני בעד אי השיוויון"

25.10.2015, 17:30 | עמרי מילמן

"היכולת הפוליטית לבטל פטורים, כמו מע"מ על אילת, היא בלתי אפשרית", כך אמר יואל נווה, הכלכלן הראשי והממונה על הכנסות המדינה במשרד האוצר, בכנס בנושא מערכת המס בישראל שערך המכון לחקר החברה והכלכלה ע"ש יוסף ספיר.

בנוגע לביטול פטורים ממס, נווה טען כי המציאות הפוליטית בישראל היא שקשה מאוד לבטל אותם. "ברגע שניתן פטור, לא ניתן לבטל אותו. יש הרבה פטורים היסטוריים שכיום אין בהם כדאיות. כמו מע"מ 0 על פירות וירקות. זה מס שנולד כתוצאה ממשהו טכני ושנעשה מקודש וכמגן על חלשים. עשינו על זה בדיקה. היקף הפטור הוא כ-3.5 מיליארד שקל. אם ניקח רק מיליארד ונמקד אותו במשפחות מעוטות יכולת התוצאה תהיה הרבה יותר טובה ובפחות כסף, אבל אי אפשר לבטל אותו. היכולת הפוליטית לבטל פטורים, כמו מע"מ על אילת, בלתי אפשרית. אחד הנושאים המרכזיים שצריך לטפל בו הוא הארנונה. היא מערכת מאוד לא שיוויונית", אמר נווה.

בכנס, שנעשה בסוף השבוע שעבר, לרגל הוצאת ספרו של יורם גבאי, לשעבר הממונה על הכנסות המדינה "מערכת המסים של מדינת ישראל" שהוצא ביוזמת המכון החברה לחקר החברה והכלכלה,

נושא שעמד על הפרק בכנס היה הטבות המס מתוקף החוק לעידוד השקעות הון שלפי גבאי, עמד בשנה שעברה היקפם על כ-5 מיליארד שקל.

עו"ד פיני רובין, צילום: עמית שעל עו"ד פיני רובין | צילום: עמית שעל עו"ד פיני רובין, צילום: עמית שעל

עו"ד פיני רובין, יו"ר משרד עוה"ד גורניצקי ושות' שמייצג גופים רבים במשק הביע תמיכה בהטבות ואמר כי "השיוויון במס חשוב, אבל ישנם מקרים שאנו רוצים ליצור בידול וחוסר שיוויון. לדוגמה עידוד הטבות מס לגופים גדולים וכלל שהגופים יותר גדולים הם מקבלים הטבות יותר גדולות. כך הייתי רוצה לראות את המדינה. עם טבע, עם אינטל. הייתי משלם לגוגל שתבוא, לא רק נותן לה הטבות מס. גופים כאלה מפרים את הנוער, את העובדים וגורמים להבאת השקעות נוספות לנוכח חברות יוקרתיות שפועלות בישראל".

רובין הוסיף: "אני בעד אי שיוויון לעסקים כאלה תחת גולת הכותרת של טובת ישראל. אנחנו מתחרים על מקומנו בעולם. ישראל היא מדינונת בצרות ואנחנו צריכים לתמרץ אותם לבוא לישראל. החברות הבינלאומיות בוחנות, בטרם מחליטות לאיזו מדינה להיכנס, האם שפת המדינה ידידותית למשקיע, איכות ההוראה לילדי העובדים שיגיעו, מה שיעור המס במדינה ומה יציבות המס במדינה".

לדבריו, "יציבות המס בישראל היא קטסטרופה בפני עצמה. רק הדיונים על שינויים במס משפיעים על הקובעים בקונגלומרט. לא כל הקונגלומרטים הם ציוניים.  חוק עידוד השקעות הון הוא הדרך למשוך חברות גדולות לישראל, גם אם אינו שוויוני. כדי להיטיב עם המדינה אני בעד אי השיוויון. אנחנו לא ארה"ב שכולם נוהרים אליה. אני מקווה שישמר האי שיוויון לטובת מדינת ישראל".

עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר ויו"ר המכון לחקר החברה והכלכלה דווקא אמר כי "במצב הנוכחי האבסורד הוא שחברות ישראליות שאינן מבצעות השקעות או מגדילות את היקף פעילותן ואת מספר עובדיהן מקבלות הטבות מיוחדות. אני מתנגד לכך שתחת עידוד השקעות הון ינתנו הטבות מס למי שמבצע יצוא של 25% מהמחזור ולא למי שלא מבצע שום השקעות הון. אלא להיפך, כיום ניתן לסגור קווי יצור על מנת להגיע לסף היצוא, על מנת לקבל הטבות".

תגיות