אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפרדת תפעול הגמל: מאות עובדי בנקים בסכנת פיטורים צילום: עמית שאבי

ניתוח כלכליסט

הפרדת תפעול הגמל: מאות עובדי בנקים בסכנת פיטורים

הדרישה של האוצר להפריד את הברוקראז' מהתפעול בגמל מטלטלת את הבנקים. הפועלים ולאומי כבר במו"מ למכירת מערכות התפעול שלהם, בבינלאומי תקועים עם מערכת ישנה שאי אפשר למכור והעובדים - באפלה

27.10.2015, 08:33 | רעות שפיגלמן

המהלך שמקדם שר האוצר משה כחלון להפרדת תפעול הגמל מהבנקים מתקדם — ומציב סימן שאלה מעל פרנסתם של מאות עובדים. זה חודשים האווירה במחלקות התפעול בבנקים מתוחה, והעובדים מודאגים שמא המהלך יוביל אותם היישר למעגל האבטלה.

קראו עוד בכלכליסט

המהלך צפוי להגיע לוועדת הכספים בחודש הקרוב. אם יתקבל, ייאלצו הבנקים להיפרד מפעילות התפעול ולהתמודד עם שאלת העסקתם של רבים מעובדי התפעול, חלקם עובדי בנק עם קביעות המאוגדים תחת הסכם קיבוצי.

שוק תפעול הגמל מנוהל ברובו על ידי לאומי, הפועלים, הבינלאומי ומזרחי טפחות. הוא תורם להכנסותיהם סכום מוערך של 120 מיליון שקל בשנה, המשולם מכיסם של גופי הגמל. בעוד עבור שירותי התפעול משלמים הגופים המוסדיים, הרי שאת השירותים הנוספים שמקבלים גופי הגמל מהבנקים — מסחר (ברוקראז'), סליקה ושמירה של ני"ע — מממנים החוסכים.

באוצר זיהו מגמה בבנקים: אלה הורידו בשנים האחרונות את עלויות התפעול עד כדי הפסד בתמורה לכך שהגוף המוסדי יבצע אצלם חלק ניכר מפעילות המסחר שלו. משום שארבעת הבנקים מבצעים גם כ־60% מפעילות הברוקראז' של הגמל, כחלון חושש מסבסוד צולב ומתחרות לא הוגנת כלפי החוסכים במחירי הברוקראז'.

התקנות שמקדם האוצר נועדו למנוע מגוף מוסדי לבצע את שתי הפעילויות - התפעול והברוקראז' - באותו בנק. הבנקים נוטים להישען על שירותי המסחר, שהם הרבה יותר רווחיים ומכניסים להם כ־300 מיליון שקל בשנה. סביר שהם יעדיפו לוותר על מתן שירותי תפעול - ובכך הסכנה לעובדים בתחום.

השקעה רבה במערכות

הבנקים נשענים על מערכות מחשוב ושירותים של חברות חיצוניות. לאומי השקיע בשנתיים האחרונות סכום לא מבוטל במערכת מתקדמת לתפעול הגמל. ל"כלכליסט" נודע שלאומי כבר במגעים מתקדמים למכירת כל פעילות הגמל לאחת מחברות המחשוב הגדולות.

ללאומי חברה־בת המבצעת את התפעול - לאומי שירותי שוק ההון. ההפרדה מקלה על הבנק למכור את המערכת. זו כוללת כ־200 עובדים, יותר ממחציתם עובדים תחת חוזה אישי והם ימשיכו ככל הנראה להיות מועסקים בחברת המחשוב. אלא שהיתר הם עובדי לאומי עם קביעות תחת הסכם קיבוצי. עקב הכשרתם לעבודת הגמל, יהיה קשה להעסיקם במחלקות אחרות. עם זאת לאומי מציין כי הוא "לא נקט כל צעד הנוגע לפיטורי עובדים ואין לו כל כוונה לעשות זאת בעתיד".

לבינלאומי מערכת תפעול מיושנת, שאי אפשר למכור לחברה חיצונית. במחלקת התפעול של הבנק 137 עובדים, לרובם המוחץ יש הסכם קיבוצי וקביעות. כ־30 מעובדי המחלקה ניתן להפנות למחלקות אחרות בבנק, אך היתר מצויים בבעיה. חלופה שנבחנת היא שהבינלאומי ירכז את התפעול בשיתוף עם גורמים פרטיים. מהבינלאומי נמסר: ״טרם נתקבלו הנחיות הרגולציה. לכשיתקבלו, ישקול הבנק את מהלכיו העסקיים״.

ידחפו לפרישה?

גם הפועלים כבר פתח במגעים למכירת המערכת שלו. בבנק אין חברה נפרדת לתפעול, מה שמסבך את תהליכי המכירה. בשנה האחרונה ויתר הפועלים על תפעול אחת מקופות הגמל נוכח חשש מהצעד המתוכנן. גם בהפועלים מועסקים כ־200 עובדי תפעול לערך, מרביתם עובדי הבנק, שלא ניתן לפטרם. מהפועלים סירבו להתייחס לנושא.

התפעול במזרחי טפחות נשען על תוכנה של חברת נס. חלק קטן מהעובדים הם של נס ורובם עובדי הבנק. מסתמן כי הבנק לא יידרש להתעמת עם הבעיה כי ביכולתו להעסיק את עובדי התפעול ביתר מחלקותיו, או שהם יוכלו להשתלב בחברות המחשוב החיצוניות. מיעוט מהעובדים בבנק קרובים לגיל הפרישה וקיימת עבורם אפשרות לפנסיה מוקדמת. מהבנק נמסר כי הוא "ימתין עד שהמהלך יעבור רשמית".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
למספר 4 - לתשומת לבך
המחדלים שהיו כשהקופות נוהלו בבנקים (לכל הצעירים שלא הכירו): הבנקים השתמשו בכספי העמיתים כדי להשפיע על מחירים בשוק ההון (ראה מסקנות ועדת בייסקי) הבנקים השתמשו לא פעם בכספי העמיתים של הקופות כדי לחלץ את הבנק עצמו שנתן מאמצעיו הלוואות לעסקים כושלים (ראה דברי הספר לטיוטת החקיקה בשנת 1999) הבנקים השתמשו בנתונים של הצטרפות העמיתים כדי להימנע מלתת הלוואות (חיתום) ו/או לדחוף מוצרים בנקאים לעמיתים מבוססים הבנקים שאבו ועדיין שואבים עמלות מתוך כספי העמיתים בנוסף לדמי הניהול הבנקים סיפקו תשואות נמוכות יחסית לממוצע היום (ראה דוחות הממונה על שוק ההון)
מה לך כי תלין  |  28.10.15
לכל התגובות