אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביטוח לאומי: 11 אלף איש לא יקבלו דמי אבטלה צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

ביטוח לאומי: 11 אלף איש לא יקבלו דמי אבטלה

האוצר הכניס לחוק ההסדרים סעיף שמכפיל את משך הזמן שצעירים מתחת לגיל 35 נדרשים לעבוד כדי להיות זכאים לדמי אבטלה. לקראת הדיונים בוועדת העבודה, ביטוח לאומי מביע התנגדות לכך בטענה שנפגעים רבים יהיו נשים ותושבי פריפריה

27.10.2015, 06:57 | מיקי פלד

הצעת משרד האוצר להקשות על צעירים לקבל דמי אבטלה עשויה לגרום לכ־11 אלף מהם לאבד את זכאותם, רובם נשים ותושבי הפריפריה. כך עולה מבדיקה של ביטוח לאומי לקראת הדיונים בהצעת החוק בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת שהגיעה לידי "כלכליסט".

האוצר הכניס לחוק ההסדרים סעיף שמציע להאריך את התקופה שצעירים עד גיל 35 צריכים לעבוד כדי לקבל דמי אבטלה. לדברי האוצר, מטרת הסעיף היא לעודד צעירים לעבוד ולא להסתמך על דמי אבטלה. החיסכון הכספי למדינה צפוי לעמוד על כ־78 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

עד היום נדרשו מחוסרי עבודה בכל הגילים לעבוד 12 חודשים, לאו דווקא רצופים, מתוך 18 החודשים שלפני הגשת הבקשה לדמי אבטלה. כעת האוצר רוצה לקבוע שמחוסרי עבודה בני פחות מ־30 יידרשו לעבוד 24 מתוך 30 חודשים, ומחוסרי עבודה בני 30–35 יידרשו לעבוד 18 מתוך 24 חודשים.

במקרה כזה, בן 32 שפוטר מעבודתו אחרי שנה ולפני כן היה מובטל שנה, לא יוכל לקבל דמי אבטלה. במקרה של בני 35 ומטה שלהם לפחות שלושה בני משפחה שתלויים בהם (בן או בת זוג מובטל/ת וילדים) יישארו התנאים כמו שהם היום.

על פי הניתוח של ביטוח לאומי, מתוך כ־11 אלף מחוסרי העבודה שלא יוכלו עוד לקבל דמי אבטלה אם יאושר הסעיף, 64% הן נשים ו־44% הם תושבי הפריפריה. 55% מהצעירים שלא יקבלו דמי אבטלה הם בעלי משפחות ובהן ילד אחד או שניים.

ביטוח לאומי טען כי לא סביר לדרוש הקשחה של הקריטריונים לקבלת דמי אבטלה, כאשר ידוע שבפריפריה ממילא קשה יותר למצוא עבודה קבועה בשכר גבוה מבמרכז הארץ.

ח"כ איציק שמולי שיוצא נגד במהלך . "משמעות הצעד הזה ברורה: חיסול יכולת הקיום של צעירים שנפלטו משוק התעסוקה שהוא ממילא קניבלי", צילום: מיקי אלון ח"כ איציק שמולי שיוצא נגד במהלך . "משמעות הצעד הזה ברורה: חיסול יכולת הקיום של צעירים שנפלטו משוק התעסוקה שהוא ממילא קניבלי" | צילום: מיקי אלון ח"כ איציק שמולי שיוצא נגד במהלך . "משמעות הצעד הזה ברורה: חיסול יכולת הקיום של צעירים שנפלטו משוק התעסוקה שהוא ממילא קניבלי", צילום: מיקי אלון

עוד טוענים בביטוח לאומי כי גם כך התנאים לקבלת דמי אבטלה לצעירים בישראל קשוחים בהשוואה למובטלים מבוגרים, משום שמובטלים צעירים (מתחת לגיל 25) יכולים לקבל דמי אבטלה עד 50 ימים, ואילו מעל גיל 35 אפשר לקבל עד 175 ימים. נוסף על כך, מובטלים בני פחות מ־28 מקבלים דמי אבטלה נמוכים יותר בהשוואה לשכר שהשתכרו.

אנשי האוצר הכניסו את אותו הסעיף גם בחוק ההסדרים הקודם, אז תחת שר האוצר יאיר לפיד, אך הסעיף נפל עם חוק ההסדרים מכיוון שהכנסת פוזרה לפני אישור התקציב.

באוצר מצביעים על מחקרים בינלאומיים שמהם עולה כי הקשחת התנאים תפגע רק בשליש מאותם 11 אלף, מפני שרוב הנפגעים מחפשים עבודה חדשה.

 

שלמה מור יוסף, צילום: עומר מסינגר שלמה מור יוסף | צילום: עומר מסינגר שלמה מור יוסף, צילום: עומר מסינגר

בד בבד האוצר פועל עם שירות התעסוקה על תוכנית ייעודית לעידוד עבודה בקרב צעירים. קיימת אפשרות שאם ועדת העבודה תתנגד לסעיף, האוצר יציע להוציא אותו לפועל רק עם החלת תוכנית זו.

חבר ועדת העבודה איציק שמולי אמר ל"כלכליסט" כי "מורידים לצעירים את המס על הבירה, אבל מבטלים להם כמעט לגמרי את הזכות הבסיסית לדמי אבטלה. זה פשוט חלם. משמעות הצעד הזה ברורה: חיסול יכולת הקיום של צעירים שנפלטו משוק התעסוקה שהוא ממילא קניבלי. שר האוצר פשוט מכריז מלחמה על הצעירים".

רוב חברי האופוזיציה בוועדה צפויים להתנגד להצעה. עם זאת, בוועדה יושב גם שר הרווחה לשעבר מאיר כהן, איש מפלגתו של לפיד, שבתקופתו נכנסה ההצעה לחוק ההסדרים, ולכן לא בטוח כיצד יצביע. גם אחדים מחברי הקואליציה אינם צפויים לתמוך אוטומטית בהצעת החוק, ולו משום שוועדת העבודה נחשבת באופן מסורתי לאופוזיציונית לצעדים של האוצר שנחשבים "לא חברתיים", גם על חשבון שיקולים קואליציוניים.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות