אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חזון אירופי: תוכנית 17 הנקודות לקליטת 100 אלף פליטים צילום: איי אף פי

חזון אירופי: תוכנית 17 הנקודות לקליטת 100 אלף פליטים

פיקוח מוגבר בגבולות, מקלטי ענק ורישום מסודר – כך ינסו מנהיגי האיחוד האירופי ומדינות הבלקן להתמודד עם זרם הפליטים מהמזה"ת. נשיא הנציבות האירופית: "הזלזול בבני אדם חייב להיפסק"

26.10.2015, 22:40 | שירות כלכליסט

בפגישת פסגה שהתקיימה אתמול בבריסל בין מנהיגי האיחוד האירופי ומדינות הבלקן, הסכימו ביניהם הצדדים על תוכנית בת 17 נקודות להתמודדות עם זרם הפליטים העושה דרכו לגרמניה ולסקנדינביה דרך יוון, טורקיה והבלקן. 

קראו עוד בכלכליסט

במסגרת התוכנית יוקמו מקלטים שבהם ישוכנו 100 אלף פליטים. אלה ייבנו לאורך נתיב התקדמותם, בדרכם מדרום־מזרח אירופה למערבה, מחציתם ביוון ומחציתם מצפון לה.

שרת ההגנה של גרמניה אורסולה פון דר ליין. הגיעה לעיראק כדי לדון בפליטים, צילום: איי אף פי שרת ההגנה של גרמניה אורסולה פון דר ליין. הגיעה לעיראק כדי לדון בפליטים | צילום: איי אף פי שרת ההגנה של גרמניה אורסולה פון דר ליין. הגיעה לעיראק כדי לדון בפליטים, צילום: איי אף פי

"עכשיו ברור כי המדיניות של זלזול בבני אדם חייבת להיפסק", הכריז ז'אן קלוד יונקר, נשיא הנציבות האירופית, עם סיום הפגישה. עוד הוסיף, כי ההסכם נועד למנוע מצב שבו מדינות נאלצות להתמודד לבדן עם משבר הפליטים. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, אדריכלית הפגישה, הדגישה כי "אירופה חייבת להיזכר בערכים המרכזיים שלה, ערכי הסולידריות".

מטרתה המרכזית של התוכנית, שאותה גיבש יונקר, היא להאט את שטף הפליטים הנע לכיוון גרמניה, אוסטריה וסקנדינביה. זאת בעיקר על ידי הגברת הפיקוח בגבולות ומניעת כניסתם של פליטים למדינות ברכבות ובאוטובוסים, ללא הסכמתן. בחודש האחרון נכנסו לארצות הבלקן כ־250 אלף פליטים, רובם מסוריה, עיראק ואפגניסטן.

התוכנית ספגה ביקורת רבה מצד מדינות מזרח אירופה והבלקן, כאשר ראש ממשלת קרואטיה זוראן מילנוביץ' אמר לקראת הפגישה כי ההחלטה על איסור התקדמות הפליטים ללא אישור המדינות השכנות תהיה "בלתי אפשרית". ראש ממשלת סלובניה מירו צרר הזהיר מצדו כי האיחוד "יתחיל להתפרק" אם לא ינקוט צעדים ממשיים לטיפול במשבר. 60 אלף פליטים הגיעו בימים האחרונים לארצו, לאחר שהשכנה הונגריה סגרה את הגבול עם קרואטיה. "המטרה המיידית היא מתן מקלט ומחסה", סיכם יונקר. "לא יכול להיות שבאירופה של שנת 2015 אנשים יישנו בשדות".

בתוך כך הגיעה אתמול לעיראק שרת ההגנה של גרמניה אורסולה פון דר ליין לפגישות עם ראש הממשלה חיידר אל־עבאדי ושר ההגנה חאלד אל־עוביידי. ערב צאתה אמרה כי בכוונתה לדון בדרכים לפעול להחלשת הגורמים שבגינם נמצאים 3 מיליון פליטים במנוסה. "שאיפתנו היא להראות כי גרמניה היא בת־ברית אמינה במערכה נגד הטרור", ציינה בשיחה עם סוכנות הידיעות הצרפתית.

תגיות