אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יפן: המדיניות המוניטארית נשארת ללא שינוי צילום: איי אף פי

יפן: המדיניות המוניטארית נשארת ללא שינוי

תוכנית התמריצים תימשך בקצב נוכחי והבנק הרחיב את מסגרת הזמן המיועד להגעה ליעד אינפלציה של 2%

30.10.2015, 09:31 | שירות כלכליסט

הבנק המרכזי של יפן שמר על המדיניות המוניטארית שלו ללא שינוי, כך לפי הודעת הבנק שהתפרסמה הלילה (ו'). הבנק דחה את מסגרת הזמן המיועד להגעה ליעד אינפלציה של 2%, אך הנגיד הארוהיקו קורודה הדגיש כי הבנק לא יהסס לבצע את ההתאמות הדרושות בכדי להשיג את המטרה.

קראו עוד בכלכליסט

קורודה ושאר חברי הנהלת הבנק מסרו בדו"ח שפרסמו שהירידה במחירי הנפט גרמה לקיצוץ בתחזיות למחירי הצרכן בשנתיים הבאות. הבנק צופה כעת שניתן יהיה לעמוד ביעד האינפלציה בתוך שישה חודשים ועד מרץ 2017. בתחילת השנה, צפה הבנק כי ניתן יהיה לעמוד ביעד זה עד מרץ 2016.  

קורודה הגן על ההחלטה להותיר את מדיניות הבנק ללא שינוי, ואמר כי הבנק המרכזי לא מאבד מאמינותו ושפעולותיו עד כה – וביניהן הקלה כמותית חסרת תקדים – משיגות את התוצאות הרצויות. התזמון של עמידה ביעד זה תלויה בנפט, אמר קורודה לכתבים בטוקיו. הוא חזר על כך הבנק המרכזי לא יהסס לערוך התאמות למדיניות אם יעלה הצורך.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

האתגרים שעמם מתמודדת יפן בנוגע למחירים לצרכן דומים למדי עם אלו שעמם מתמודדות מדינות מפותחות אחרות, שם קובעי המדיניות ניצבים בפני הקושי לעמוד ביעדי האינפלציה בשל ההאטה, מחירי האנרגיה הזולים יותר והיחלשות הביקוש – בשל ההאטה בשווקים המתעוררים.

על פי תחזיותיו החדשות, צופה הבנק המרכזי של יפן עלייה של 0.1% במחירים לשנה הפיסקאלית הנוכחית, לעומת התחזית הקודמת של 0.7%, ו-1.4% בשנה הבאה. הבנק אמר כי הסיכונים לתחזיות הכלכליות ולמחירים נוטים לשלילי.

מוקדם יותר הצביעה הנהלת הבנק ברוב של 8-1 על המשך הרחבת הבסיס המוניטארי בקצב של 80 טריליון ין (664 מיליארד דולר) לשנה. בכירי ממשל ושר האוצר של יפן סבורים כי חשיבות הרחבת ההקלה הכמותית אינה גדולה ביותר. כמה בכירים אמרו כי אינם רואים צורך להוסיף תמריצים משום שהדבר יכול להחליש את הין ולפגוע בצרכנים – בעיקר העניים והזקנים מביניהם. כך מסרי גורמים המקורבים לעניין לבלומברג.

כלכלנים רבים אומרים בחודשים האחרונים כי יעד האינפלציה של הבנק המרכזי אינו מציאותי ונתונים מהיום בבוקר מראים שמדד המחירים לצרכן, ללא מחירי מזון טרי, רשם ירידה זה החודש השני ברציפות. ללא מחירי מזון ואנרגיה, רשם מדד המחירים עלייה של 0% בספטמבר.

הנתונים האחרים מעורבים למדי: מכירות קמעונאיות רשמו ירידה בלתי צפויה בספטמבר, הייצוא עלה ודו"ח מאתמול מראה שהייצור עלה ב-1% - יותר ממה שציפו הכלכלנים.

החלטת הבנק המרכזי של יפן שלא לשנות מדיניות מגיעה לאחר שהפד האמריקאי סימן שדצמבר עדיין נותר אפשרות למועד להעלאה ראשונה של הריבית מאז 2006. זאת על רקע ריכוך עמדתו של הפד לגבי הסיכונים הכלכליים הגלובליים.

"הלחצים להקלות נוספות רק יגברו. ברור שהכלכלה לא חזקה דיה כדי להאמין שהיא בדרך ליעד אינפלציה של 2%", אמר לבלומברג מסמיצ'י אדצ'י, לשעבר בכיר בבנק המרכזי של יפן וכעת כלכלן בג'יי פי מורגן.

תגיות