אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שופרסל מרחיבה את החזית מול תנובה וטרה צילום: אוראל כהן

שופרסל מרחיבה את החזית מול תנובה וטרה

רשת המזון נערכת ליבוא גבינות עצמאי: ניגשה למכרז ליבוא בפטור ממכס, חצי שנה לאחר שגד החלה לייבא עבורה גבינות למותג הפרטי. גם רמי לוי הגיש הצעה

03.11.2015, 08:25 | נורית קדוש

חצי שנה אחרי ששופרסל הרחיבה את המותג הפרטי שלה לגבינות צהובות, שיובאו על ידי מחלבת גד, ניגשה שופרסל למכרז ליבוא גבינות קשות בפטור ממכס, שהתקיים זו השנה השנייה. מדובר בצעד שעשוי להעיד על כוונתה של שופרסל לחדול מרכישת הגבינות דרך גד ולעבור ליבוא עצמאי, במטרה לשפר את רווחיות הרשת או להוריד את המחיר לצרכן.

קראו עוד בכלכליסט

רשת קמעונאות נוספת שניגשה השנה למכרז בפעם הראשונה היא שיווק השקמה של רמי לוי, המצויה בעיצומה של השקת מותג פרטי. אם יזכה לוי במכרז, תוכל להיווצר תחרות לא רק בין הגבינות המיובאות למותגים הישראליים עמק ונעם, אלא גם בין מותגים פרטיים שונים.

במשרד הכלכלה ציינו כי גם השנה גד נותרה המחלבה היצרנית היחידה שבחרה להגיש הצעה למכרז, אלא שהסיבה שמחלבות אחרות לא השתתפו בהליך היא סעיף במכרז המחייב את המחלבה למכור את הגבינה המיובאת במחיר נמוך מזה של מותג הגבינה הצהובה שהיא מייצרת בישראל. מדובר בדרישה בעייתית עבור המחלבות המתמודדות עם חומרי גלם שעלותם בארץ גבוהה ועם עלויות ייצור גבוהות בשל השמירה על תנאי הכשרות.

לצד שופרסל, רמי לוי ומחלבת גד, ניגשו השנה חברת וילי פוד והיבואנים שניגשו וזכו במכרז בשנה שעברה, ובהם חברת נטו, נני סיימן, יורו צ׳יז ובני ג׳ורג׳ שוקחה.

 , צילום: אוראל כהן צילום: אוראל כהן  , צילום: אוראל כהן

"מדובר במהלך משמעותי בעל השפעה ניכרת על התחרות והמחירים בתחום זה", אמר עמית לנג, מנכ"ל משרד הכלכלה. "הצלחת ההליך הראשון הביאה לביקושים גבוהים מאוד במקצה החדש, אשר יחזק את התחרות בתחום ויביא להמשך הפחתת המחירים לצרכן הישראלי". אלא שבדיקת "כלכליסט" העלתה כי המכרז הראשון שיצא לדרך בתחילת השנה לא הצליח להביא לירידה משמעותית של המחירים לצרכן או במידת השליטה של תנובה בקטגוריה. לפי נתוני סטור נקסט שהגיעו ל"כלכליסט", צמח שוק הגבינות הצהובות בתשעת החודשים הראשונים של השנה ב־4.6% כמותית לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מדובר בצמיחה מעט גבוהה יותר מזו שנרשמה בשנים 2013 ו־2014 (3% בכל שנה), דבר טבעי לתקופות בהן יש השקות חדשות ופרסום רב בקטגוריה. כאמור, גם הציפייה לשינוי במפת השליטה בקטגוריה לא התממשה. תנובה, שהחזיקה בתשעת החודשים הראשונים של 2014 בנתח שוק 81.6% בכלל קטגוריית הגבינות הצהובות, ירדה בתקופה המקבילה השנה ל־81.1%. המהלך פגע דווקא בטרה. היצרנית הקטנה בקטגוריה, שבבעלות קוקה־קולה ישראל, ספגה ירידה מ־14.1% ל־11%.

במכרז ליבוא גבינות שפורסם השנה הוכנסו כמה שינויים, כלקח מיישום הצעד בשנה שעברה. ראשית, היקף המכסות המיועדות לחלוקה עלה מ־4,800 ל־5,400 טונות; שנית, המספר המקסימלי של הזוכים בהליך התחרותי הוגדל מחמישה לשמונה; שלישית, טווח ההקצאות גוון, כלומר לצד חלוקה של מכסות גדולות יוקצו מכסות קטנות יותר כדי לאפשר גם לשחקנים קטנים ובינוניים להשתתף בהליך ולהגדיל את התחרות בשוק.

הזוכים בהליך התחרותי ייקבעו על פי המחיר המקסימלי לצרכן. החברות שיתחייבו למחיר הנמוך ביותר ידורגו ראשונות ויוכלו לזכות במכסת היבוא הגדולה ביותר.

ועדת מכסות של משרד הכלכלה צפויה להתכנס בימים הקרובים לדיון בהצעות שהוגשו ולפרסם את החלטתה בנוגע לזהות זוכים במהלך השבועיים הקרובים.

המכרז ליבוא גבינות פטורות ממכס הוא ההליך התחרותי עליו סוכם בהחלטת ממשלה משותפת למשרדי הכלכלה, האוצר, החקלאות ורשות ההגבלים העסקיים לפני כשנתיים. במסגרת ההליך מתחרים המציעים על הקצאות מן המכסה העומדת לחלוקה.

איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל, מסר בתגובה: "אני מקווה שנזכה במכרז ושבהמשך יאפשרו לייבא כמויות גדולות יותר ומגוון מוצרים רחב יותר. אלו מהלכים שיעוררו את התחרות בענף ויסייעו לנו להמשיך במגמת הורדת המחירים".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה