אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המאבק בהון השחור: הפטור מדיווח לעולים הוריד את ישראל במדד העלמות מס צילומים: עמית שעל, אלכס קולומויסקי

בלעדי לכלכליסט

המאבק בהון השחור: הפטור מדיווח לעולים הוריד את ישראל במדד העלמות מס

ישראל דורגה במקום ה־40 מתוך 92 מדינות במדד של ארגון צדק המיסוי הבינלאומי האומד את השפעת החקיקה והאכיפה על העלמות מס - בין השאר משום שעולים לא מחויבים לדווח על הכנסות במשך 10 שנים

03.11.2015, 06:55 | עמרי מילמן

ארגון "צדק המיסוי" (TJN) הבינלאומי דירג את ישראל במקום ה־40 מתוך 92 מדינות ב"מדד הסודיות הפיננסית" הקובע את דרגת האפשרות להעלים מס במדינות שונות.

קראו עוד בכלכליסט

סיבה מרכזית לדירוג הנמוך של ישראל היא האפשרות שניתנת לעולים חדשים ולתושבים חוזרים ותיקים שלא לדווח על

 דירוג המדינות המדינות במדד הסודיות הפיננסית של ארגון צדק במיסוי; יותר טובים מלבנון פחות מיוון; מדד הסודיות הפיננסית מדרג את המדינות בהתאם להשפעתן על היקף ההתחמקות ממס בעולם דירוג המדינות המדינות במדד הסודיות הפיננסית של ארגון צדק במיסוי; יותר טובים מלבנון פחות מיוון; מדד הסודיות הפיננסית מדרג את המדינות בהתאם להשפעתן על היקף ההתחמקות ממס בעולם  דירוג המדינות המדינות במדד הסודיות הפיננסית של ארגון צדק במיסוי; יותר טובים מלבנון פחות מיוון; מדד הסודיות הפיננסית מדרג את המדינות בהתאם להשפעתן על היקף ההתחמקות ממס בעולם

הכנסותיהם ועל נכסיהם מחוץ לישראל במשך 10 שנים.

רשות המסים ביקשה לבטל את הפטור, אך נסוגה בלחץ שר הקליטה זאב אלקין, שחשש כי הדבר ירחיק עולים שמתנים את עלייתם בהסתרת המידע. גם ארגון ה־OECD מתח על ישראל ביקורת חריפה בשל כך.

עם זאת, ישראל קיבלה השנה נקודות רבות מבעבר בשל התחייבותה להצטרף עד 2018 למנגנון אוטומטי רב־לאומי לחילוף אוטומטי של מידע בנושאי מס בין מדינות שמוביל ה־OECD.

המדד מתפרסם אחת לשנתיים ומדרג את רמת הסודיות הפיננסית של מדינות. ציון הסודיות מבוסס על 15 קריטריונים הכוללים רמת סודיות בנקאית, שקיפות ברישום בעלי מניות ונאמנויות וחילופי מידע בין מדינות בנושאי מס. מטרת הארגון, שפועל כעמותה ללא מטרות רווח מ־2003 היא להעלות מודעות בנוגע למשמעות של התחמקות ממסים.

במקום הראשון במדד מדורגת שוויץ, שגם זכתה בתואר המפוקפק ב־2013. בחודשים האחרונים ארה"ב מובילה את פירוק חומות הסודיות הבנקאית של שוויץ.

לטענת הארגון, ארה"ב, שעלתה מהמקום השישי לשלישי, מציבה מכשולים ליוזמה העולמית להעלאת השקיפות. ארה"ב בחרה שלא להצטרף למנגנון האוטומטי לחילופי מידע של ה־OECD, בטענה שהיא מובילה מנגנון מקביל בשם FATCA. אלא שהמנגנון האמריקאי מאפשר לארה"ב לקבל אך לא למסור מידע על אזרחיה למדינות אחרות, ועל ידי כך היא הופכת במידה מסוימת למקלט מס. ארה"ב הצהירה בעבר על נכונותה להעביר מידע לישראל אך הדבר נותר בגדר הצהרה בלבד.

בארגון מתייחסים למכשולים שמערימים נגדם קבוצות לובי תאגידיות, כמו המאבק לשימור המצב בו חובת רישום בעלי הזכויות אינה חלה על נאמנויות.

מנהלת הסניף הישראלי של TJN במרכז האקדמי למשפט ולעסקים עו"ד מורן הררי מסרה כי "הפטור מדיווח הניתן לעולים חדשים ולתושבים חוזרים ותיקים הוא סעיף שערורייתי שאין דומה לו בעולם. מילא תגידו אל תשלמו מס 10 שנים, אבל אל תדווחו? ככל שרמת השקיפות תעלה, כך יהיו בידי הציבור כלים רבים יותר להבין להיכן חומק הכסף". 

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה