אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך נעודד עסקים קטנים של נשים

כך נעודד עסקים קטנים של נשים

בכנסת תעלה היום להצבעה החוק לעידוד עסקים קטנים ובינוניים. אבל אין בחוק שום מנגנון בעל "שיניים" שיחולל שינוי של ממש ויקדם את מגזר העסקים הקטנים והבינונים בכלל, ואת העסקים בבעלות נשים, בפרט

03.11.2015, 10:22 | שלי דביר
הכנסת מציינת היום (ג') את יום העסקים הקטנים והבינוניים, במסגרתו יעלה להצבעה החוק לעידוד עסקים קטנים ובינוניים. בלב החוק הקמת הרשות לעסקים קטנים ובינוניים. ואולם, מעבר להצהרות יפות אין בחוק שום מנגנון בעל "שיניים" שיחולל שינוי של ממש ויקדם את מגזר העסקים הקטנים והבינונים בכלל, ואת העסקים בבעלות נשים, בפרט.

בישראל יש כחצי מיליון עסקים מוגדרים כעסקים עצמאים, זעירים, קטנים ובינונים. מגזר זה מעסיק למעלה ממחצית העובדים במשק ומהווה את מנוע הצמיחה שלו. על פי סקר שנערך על ידי התאחדות התעשייה והמלאכה, כ-20% מהעסקים הקטנים והבינונים, כלומר כאלו שמעסיקים מ-4 עד 100 עובדים, הם בבעלות משותפת של נשים ושל גברים, ואילו רק 4% מהעסקים הקטנים והבינונים הם בבעלות בלעדית של נשים. לשם ההשוואה, בארה"ב שיעור העסקים הקטנים ובינונים בבעלות בלעדית של נשים מגיע ל-29%.

למרבה הצער, על אף שמו, החוק אינו נושא בשורה לעידוד עסקים בבעלות נשים וחסרים בו שני דברים מרכזיים.

האחד, אין בהצעת החוק הקמת אגף לבחינה מגדרית של עסקים בבעלות נשים, וזאת בשונה מארה"ב, שם קיים אגף מיוחד לעידוד עסקים בבעלות נשים, בתוך הרשות לעסקים קטנים ובינונים. אגף כזה הכרחי כדי להתמודד עם חסמים ייחודיים העומדים בפני נשים שמקימות ומנהלות עסק עצמאי, קטן ובינוני השונים מהחסמים העומדים בפני גברים. כך למשל מתמודדות נשים עם העדר הכרה לצרכי מס בהוצאות טיפול בילדים, קושי ממשי בגיוס אשראי, אופן חישוב גובה דמי לידה שמסתמך על ה3 חודשים האחרונים להריון (במסגרתם חלה לרוב ירידה בהכנסות ובהיקף העבודה), ועוד.

אילוסטרציה, צילום: כרמית פלר אילוסטרציה | צילום: כרמית פלר אילוסטרציה, צילום: כרמית פלר

השני, אין בחוק כל עידוד ממשי באמצעות מתן העדפה לעסקים קטנים ובינוניים בגישה למכרזים, ולעסקים בבעלות נשים - בפרט. הקושי לעמוד בתנאיי הסף של מכרזים ממשלתיים ומוניציפליים הינו חסם מרכזי ולא מאפשר לעסקים בבעלות נשים לגדול ולהתפתח. יש לכך פתרונות.

בארה"ב למשל, על פי החקיקה הפדראלית בין 25% ל 30% מהיקף מכרזי הרכש

והשירותים שמוציא הממשל הפדראלי בשנה, מוקצים לעסקים קטנים. ממשל אובמה הלך עוד צעד קדימה ואימץ רפורמת חקיקה לפיה 5% מכלל המכרזים הפדראליים יוקצו לעסקים קטנים בבעלות נשים, כאשר האגף לעסקי נשים ברשות לעסקים קטנים ובינוניים האמריקאית קובע יחד עם מחלקות הרכש מהם המכרזים המתאימים שיפתחו בבלעדיות רק לעסקי נשים. בחוק חובת מכרזים בישראל קיים אמנם סעיף המקנה העדפה מתקנת לעסק בבעלות אשה, מקום בו כל יתר הקריטריונים זהים, ואולם על פי תשובת משרד המשפטים, סעיף זה מעולם לא יושם בפועל.

מדיניות רצינית של עידוד עסקים קטנים בינוניים בכלל, ויזמות נשים בפרט, דורשת משאבים. הכסף הציבורי הגדול שמתגלגל במכרזים ממשלתיים ומוניציפליים, צריך להיות מופנה בחלקו גם לעסקים בבעלות נשים, וזאת באמצעות חקיקה מתאימה. ללא הקמת אגף לקידום עסקים בבעלות נשים, אין סיכוי שהדברים הללו יתממשו. או בארבע מילים: "show me the money".

עו"ד שלי דביר, מנכ"לית שותפות, קואליציית ארגוני נשים לשוויון מגדרי וצדק כלכלי ותעסוקתי

תגיות