אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם את מפחדת ללכת ברחוב לבד בלילה? יש אפליקציה לזה

דו"ח טכנולוגי

גם את מפחדת ללכת ברחוב לבד בלילה? יש אפליקציה לזה

יישום חדש מנסה לתת תחושת ביטחון לנשים ברחובות, כוכבנית אינסטגרם בת 18 מתעוררת מסיוט המדיה החברתית ומספקת הצצה אל העולם הרדוד שנטשה, חברות הטכנולוגיה לא שומרות על המשתמשים ופייסבוק משנה את מדיניות השם האמיתי

03.11.2015, 13:51 | יוסי גורביץ

מלאכים שומרים

נשים רבות לא יכולות ללכת ברחוב בלילה בבטחה. אם אתם גברים, כנראה לא תבינו. עבדכם הנאמן חי לא רחוק מנווה שאנן ומעולם לא היתה לו בעיה ללכת שם בלילה. יש מקומות שמובן שאדם שפוי לא מגיע אליהם (רצוי גם לא באור יום) - אבל כל זמן שאתה יודע לאן אתה הולך, אין סיבה לפחד יוצא דופן. הסיכוי שמישהו יתקוף אותך מינית נמוך. אבל עבור נשים זה סיפור אחר לגמרי, תוצאה של הטרור הגברי השקט שנמשך כבר הרבה יותר אלפי שנים ושגברים התחילו לשים אליו לב בערך ב-20 השנים האחרונות.

גם את מפחדת ללכת לבד בלילה? גם את מפחדת ללכת לבד בלילה? גם את מפחדת ללכת לבד בלילה?

יש כל מיני פתרונות: אחד מהם הוא "לכבוש מחדש את הלילה", במסגרתו קבוצת נשים יוצאת לסיבוב כדי להפגין נוכחות. אבל זה דורש יותר מדי מחויבות ואקטיביזם, ובהרבה מקרים את בסך הכל רוצה להגיע הביתה בשקט אחרי העבודה או לקפוץ לקנות חלב, לחזור הביתה מהפאב וכולי.

מעכשיו, יש לזה אפליקציה. קוראים לה Companion. את מתקינה אותה, בוחרת כמה חברים - והם עוקבים אחרי המסע שלך בזמן אמת על מפה. את יכולה לשלוח להם מסרונים, ואת מרגישה שיש מישהו שמלווה אותך. הידיעה שחברים שלך יודעים בדיוק איפה את בכל רגע יכולה לספק את הבטחון הנדרש לצאת אל הלילה. האם האפליקציה גם תועיל במצב אסון אמיתי? האם מישהו ישים לב שרגע, לא יצרת קשר כבר שלוש דקות? השאלה הזו עדיין פתוחה. אפליקציה שכזו היא רעיון טוב, אבל כדי להבטיח שהיא תוכל לשנות את המצב בשטח צריך שהיא א. תתחבר למערכות המשטרה וב. שהמשטרה אשכרה תהיה אפקטיבית בתחום השיטור הקהילתי, שני דברים שעדיין לא קרו בישראל.

מבריאה

יש צעירה בשם אסנה (Essena) או'ניל, שהיא דוגמנית בת 18 וכוכבת מדיה חברתית מצליחה, עם יותר מחצי מיליון עוקבים באינסטגרם, רבע מיליון עוקבים ביוטיוב, ו-60 אלף עוקבים בסנאפצ'ט. בשבוע שעבר הפתיעה את מעריציה - נערות צעירות וגברים בכל גיל - כשהודיעה על פרישה מכל כלי המדיה החברתית.

בסרטון שפרסמה הסבירה שהיא הבינה שהשימוש במדיה החברתית מקטין, שורף ומבטל אותה. שאין שום סיבה שמישהו יתלהב ממישהו אחר רק משום שההוא במקרה נולד אסתטי יותר מאחרים. שהתמונות שלה גרמו לאנשים להרגיש רע ולצרוך אותה כתוכן במקום ליצור תוכן בעצמם. בנוסף, הסבירה שככוכבנית רשת היא צריכה להעמיד פנים כל הזמן, לרוץ אחרי אחרי הלייקים. היא חשה שהיא מאבדת את האישיות שלה עקב הצורך להיראות תמיד במיטבה ולחייך בפני אנשים שהיא בכלל לא מכירה.

היא העלתה לאינסטגרם כמה מהתמונות שהעלתה בעבר ושזכו להצלחה פנומנלית, כשהיא מציינת את הנסיבות האמיתיות שלהן: אלה לא תמונות טבעיות, היא אומרת. אני בכלל לא נראית ככה. הייתי צריכה להצטלם בערך 100 פעמים, לא רציתי בכלל את השמלה הזו, הייתי צריכה לצרוח על אחותי שתמשיך להחזיק את המצלמה.

או'ניל היתה מיקרו-סלב שעשתה כמה אלפי דולרים מהמדיה החברתית. מותר לתהות כמה מזה הלך חזרה על הצורך לשמור על תדמית. עכשיו היא פותחת בלוג, שבו היא בו תוכל לכתוב על מה שחשוב לה ותהיה משוחררת ממירוץ הלייקים והמספרים המטורף שאליו הכניס אותנו מארק צוקרברג לפני פחות מעשור. שיהיה לה בהצלחה.

אתם לבד

חברות הטכנולוגיה מכשילות את המשתמשים שלהן ולא מספקות להם הגנה ראויה על פרטיותם. כך עולה מסקר שערך מכון המחקר New America Foundation. הסקר בחן את החברות במספר תחומים, ביניהם הגנה על פרטיות, הודעה למשתמש על כך שהרשויות שמו אותו על הכוונת, צנזורה ועוד.

החברה היחידה שקיבלה ציון סביר היתה גוגל, עם 65%. אבל גוגל לגמרי מסוגלת לצנזר את התוכן שלך בלי לעדכן אותך בנושא. הבאה אחריה היתה יאהו, עם 58% - ציון נכשל. במקום השלישי עומדת מיקרוסופט, עם 56%. פייסבוק היתה מתחת לקו האדום, עם 41%, כשהחוקרים מציינים שאף שהיא נוהגת לעדכן את המשתמשים על שינויים, זה רק בפייסבוק עצמה - בווטסאפ, למשל, אין אפילו תנאי שימוש בשפה של חלק מהמשתמשים.

קראתם את תנאי השימוש? מצב טוב שהחברות מסתירות שם כמה טריקים קראתם את תנאי השימוש? מצב טוב שהחברות מסתירות שם כמה טריקים קראתם את תנאי השימוש? מצב טוב שהחברות מסתירות שם כמה טריקים

רק שש חברות קיבלו ציון גבוה מ-50%, ושבע מהן קיבלו פחות מ-22%. הדירוג הנמוך ביותר היה של Mail.ru, למקרה שמישהו מכם חשב להתקרב לצרעת הזו. כמעט אף חברה לא מדווחת על הצנזורה הפנימית שהיא מפעילה. ולמרות שכל מי שרוצה יכול לדעת על השת"פ של חברות הטכנולוגיה האמריקאיות עם ה-NSA, יש חברות אירופיות עם בעיות חמורות לא פחות - אורנג', למשל.

החוקרים ציינו לגנאי את פייסבוק, שידועה בשימוש החמקמק שהיא עושה בתנאי השימוש שלה כדי לסתום פיות של אנשים שגורמים לה כאב ראש. פייסבוק ממש לא רוצה שתתעסקו באקטיביזם או פוליטיקה; אם תעשו את זה, מצב טוב שתיחסמו בה ושהתוכן שלכם יימחק.

מתגמשת בעל כורחה

נישאר קצת עם פייסבוק: הרשת החברתית לא אוהבת לאפשר לאנשים לכתוב בשמות בדויים. אין לזה שום קשר לתירוצים הרגילים של החברה: משתמש שכותב בשם בדוי יוצר בעיה למפרסמים. הם לא יודעים מי זה והם לא יכולים למכור לו מוצרים בקלות.   

אבל ליותר מדי אנשים יש יותר מדי בעיות עם מדיניות השם האמיתי של פייסבוק. החל מבני השבטים הילידים, שפעם אחר פעם מגלים שפייסבוק לא מאמינה שבאמת קוראים להם ג'ק כלב ים עיוור, וכלה במלכות דראג שלא רואות שום סיבה עלי אדמות שהן תקראנה לעצמן בשם כלשהו רק בגלל משום שהוא כתוב על איזה נייר רשמי.

נכנע לדרישת הקהל. צוקרברג, צילום: בלומברג נכנע לדרישת הקהל. צוקרברג | צילום: בלומברג נכנע לדרישת הקהל. צוקרברג, צילום: בלומברג

אבל פייסבוק לא אוהבת ביקורת. הדבר האחרון שהיא צריכה הוא שאנשים אשכרה יחשבו על השימוש שלהם בפייסבוק ויגלו שאפעס, מדובר בחברה די דוחה עם מנכ"ל שנראה כמו נבל קומיקס. היא רוצה שהשימוש בפייסבוק יהיה שקוף, כמו נשימה. משהו שאתה לא חושב עליו. פרסום מפריע לזה, ובדיוק כשהיא צריכה להלחם על כל משתמש.

אז היא משנה את המדיניות קצת. מעתה, אפשר יהיה להשתמש ב"שמות אותנטיים", קרי ככל הנראה פרסונות קבועות, ולא ב"שמות חוקיים". מעתה, המשתמש יוכל להסביר מדוע בעצם הוא לא משתמש בשם שרשום במשרד הפנים. ומי שיתלונן על כך שמישהו עושה שימוש בשם בדוי, יצטרך לתת הסברים. האם זה מספיק? בקרוב נדע. 

קצרצרים

1. אובר נאלצת לקפל את הזנב ולהפסיק את פעילותה בשלוש ערים גרמניות גדולות: פרנקפורט, המבורג ודיסלדורף. בית משפט קבע שהפעילות שלה בלתי חוקית ואיים בקנס של רבע מיליון יורו על כל הפרה של האיסור שלו. אף אחד לא משחק משחקים עם המשטרה הגרמנית, ושלא כמו בצרפת, מפרת החוק הסדרתית נרתעה וצייתה לצווים. בברלין ומינכן, שם עדיין בתי המשפט לא אמרו את שלהם, פעילותה של אובר נמשכת. למי ששכח, אובר נאשמת בהפרת חוקי רישוי תעבורה, תחרותיות וזכויות עובדים ברשימה ארוכה להפתיע של מדינות. זאת, לצד מספר תביעות בדבר תקיפה מינית של נוסעות בידי נהגיה.

טראוויס קלאניק, מייסד אובר, צילום: בלומברג טראוויס קלאניק, מייסד אובר | צילום: בלומברג טראוויס קלאניק, מייסד אובר, צילום: בלומברג

2. גוגל חטפה תביעה מעובדי ההובלות שלה. מסתבר שיש כאלה ושגוגל, כמה מפתיע, מעדיפה להתייחס אליהם כאל עובדי קבלן ולא כאל עובדים מן המניין ובהתאם לא לשלם להם שעות נוספות וזכויות סוציאליות אחרות. מעניין יהיה פעם לברר כמה מהכלכלה הדיגיטלית בנויה בעצם על הפרה שיטתית של זכויות עובדים קלאסיות. עובדי תובלה בשאר חברות הענק (אמזון היא דוגמא בולטת) החלו לאחרונה להגיש תביעות על הפרות זכויות.

3. אפליקציית Signal, שהגיעה לאייפון לפני שנה, מגיעה עכשיו גם לאנדרואיד. מדובר באפליקציה שמסוגלת לשלוח הן מסרונים והן שיחות מוצפנות בהצפנה דו כיוונית למשתמשים אחרים של האפליקציה. יש לה ממליץ יוצא דופן: לא פחות מאדוארד סנודן בעצמו. שורה של מומחי הצפנה מתמוגגים ממנה גם הם. קל, יעיל ומהיר.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
יש אפליקציה עם עשרות אלפי משתמשים ישראליים
אפליקציית מוסקיטר דואגת לך כשאת הולכת לבד, עשרות מוסקטרים נמצאים בכל רגע נתון סביבת ולחיצה על כפתור מצוקה תזניק אותם אליך. לא חבר או הורה שנמצא שעה ממך, אלא מוסקטרים שיכול להיות שנמצאים חצי דקה או פחות ממך. אני לבתי כבר התקנתי.
ירון  |  07.11.15
6.
יש שיטה הרבה יותר פשוטה ויעילה נגד אוברר.
בספרד קבעו שפעילותם לא חוקית וכשהם ניסו להתחכם פשוט חסמו את האתר שלהם. אם תנסה לגשת לאתר שלהם מכל חיבור (לא משנה של איזה ספק) תקבל הודעה שהשרת לא קיים. נכון, מי שממש רוצה יכול להשתמש בפרוקסי אבל אי אפשר להפעיל שרות כזה כשצריך פרוקסי בשביל להשתמש בו ולכן הם מייד נטשו כל נסיות לפעול ונעלמו מספרד.
אמיר  |  04.11.15
לכל התגובות