אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עידן חדש בפנסיה: חוסכים יוכלו לבחור את סוכן הביטוח שלהם ללא תלות במעסיק צילום: שאטרסטוק

עידן חדש בפנסיה: חוסכים יוכלו לבחור את סוכן הביטוח שלהם ללא תלות במעסיק

למרות הלחצים הכבדים, נחתם הסכם בין הממשלה, המעסיקים וההסתדרות, לפיו החוסכים לפנסיה יוכלו החל מינואר לבחור את סוכן הביטוח שלהם, או לבחור שלא לעבוד עם סוכן כלל

03.11.2015, 16:39 | שאול אמסטרדמסקי
הפתעה בוועדת הכספים של הכנסת. חרף מסע לחצים כבד מצד התאחדות התעשיינים, סוכני הביטוח ומנהלי ההסדרים (שהם סוכניות הביטוח הגדולות במשק), ועדת הכספים גיבשה הסכם משולש בין הממשלה, המעסיקים וההסתדרות, שיתחיל עידן חדש בתחום החיסכון לפנסיה.

על פי ההסכם, שדומה מאוד ליוזמה שהניח אגף שוק ההון על שולחן ועדת הכספים, החוסכים לפנסיה יוכלו החל מינואר הקרוב לבחור סוף כל סוף את סוכן הביטוח שלהם (או לבחור שלא לעבוד עם סוכן כלל), מבלי שהמעסיקים יחסמו אותם וימנעו מהם את האפשרות הזו.

קראו עוד בכלכליסט

לפני שעה קלה (ג') חתמו על ההסכם המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, שרגא ברוש נשיא התאחדות התעשיינים, יו"ר ועדת הכספים משה גפני.

עד כה מעסיקים רבים מנעו מהעובדים שלהם לעבוד ישירות מול גופי פנסיה לבחירתם, משום שסוכן הביטוח שהמעסיק עובד איתו לא הרשה זאת, בגלל שדמי הניהול היו נמוכים מדי. כך נוצר מצב שבו החוסכים לפנסיה מסבסדים בדמי ניהול גבוהים את שירותי התפעול של הפנסיה שסוכני הביטוח נותנים למעסיקים.

אבי ניסנקורן (מימין), שרגא ברוש, דורית סלינגר ומשה גפני, צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות אבי ניסנקורן (מימין), שרגא ברוש, דורית סלינגר ומשה גפני | צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות אבי ניסנקורן (מימין), שרגא ברוש, דורית סלינגר ומשה גפני, צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות

על פי ההסכם, לא רק שהחוסכים יוכלו לבחור את הסוכן שלכם, המעסיקים לא יוכלו להעסיק את אותו סוכן הביטוח גם בשביל לתפעל את הפנסיה של העובדים (פעילות טכנית בעיקרה) וגם בשביל לתת לעובדים ייעוץ פנסיוני ושירותים שקשורים לכך. כעת הצפי הוא כי חברות שונות מתחום המחשוב ועולם השכר ייכנסו לנישה הזו, וסוכני הביטוח יתרכזו בעיקר במתן שירות לחוסכים עצמם. על פי ההסכם, המעסיקים ישלמו את עלות שירותי התפעול מכיסם (לפחות 10 שקלים בחודש לעובד), והעובדים עצמם יצטרכו לשלם ישירות לסוכני הביטוח עבור השירות שהם נותנים להם, או לבחור לעבוד בלי סוכן כלל.

בנוסף, נקבע כי חוסך שירצה להצטרף באופן ישיר לגוף פנסיה לא יחויב לעבור ייעוץ פנסיוני, אולם בשביל להגן על החוסכים מפני טעויות הרות גורל, סוכם כי אגף שוק ההון יגדיר לגופי הפנסיה מערכת של דגלים אדומים שתחייב את גופי הפנסיה לעצור חוסכים מלעשות טעויות. למשל, אם חוסך יראה מודעה של קרן פנסיה ויבקש להעביר אליה את כספו מקרן פנסיה ותיקה, שבה הוא מקבל זכויות טובות יותר, קרן הפנסיה החדשה תחויב להסביר לו היטב איזו טעות הוא עומד לעשות. עם זאת, לא ברור כיצד יהיה אפשר לאכוף את העניין הזה.

אחרי שההסכם יגובש, הוא יתורגם לנוסח של הצעת חוק, יאושר בוועדת הכספים ובמליאת הכנסת וייכנס לתוקף בינואר הקרוב. הצעת החוק עשויה להפחית את דמי הניהול שמשלמים חלק מהחוסכים - בעיקר החוסכים בעלי השכר הנמוך יותר - בכעשרות שקלים בחודש, שיכולים להצטבר לכל אורך תקופת החיסכון לעשרות אלפי שקלים.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
למה נאלמת דום הגב.סלינגר בנושא חשוב הרבה יותר של סוגיית הסבסוד הבעייתי בין החוסכים?
כפי שנעשה בתחום הביטוח סיעודי הקולקטיבי ובתחום רפורמת בכר בתחום הפנסיה. מעניין את הציבור לדעת מדוע הגב.סלינגר נאלמה דום עד כה , בסוגיית ריבית התחשיבית שלפיה מחושבת קצבת הזקנה ??? מדוע נאלמה דום הגב.סלינגר בנושא החשוב הרבה יותר של סוגיית הסבסוד הבעייתי והלא מוצדק בין חוסכים לפנסיה לבין הפורשים משוק העבודה (בשל הבעייתיות בריבית התחשיבית שלפיה מחושבת קצבת הזקנה).??????????? סוגיה זו משפיעה על המון אנשים, ורלבנטית מאוד לכל החוסכים לפנסיה !!!!!!!!!!! ניראה על פניו שקיימת העדפה של גב.סלינגר כלפי חברות הביטוח על פני דאגה אמיית כלפי הלקוחות החוסכים. אבל למרות הצורך במציאת פיתרון לפער המוגזם בין הריבית התחשיבית לריביות בשווקים, הדרג המקצועי באוצר הקפיא את הטיפול בנושא. וכן , שקוף לגמרי שכל המתלהמים כאן על כותב פוסט זה הינם "יחצנ"י כחלון" בעלי עניין שעסוקים בריצת אמוק יחד עם סלינגר לבצע רפורמות שאין בהן כל חיסכון/יתרון לאזרחים בתחום הפנסיה . את הציבור ממש לא מעניין כלוום !! הציבור מבין שכל הרפורמות המבוצעות בתחום שוק ההון/הביטוח/הפנסיה בסופו של דבר גורעות בזכויות האזרחים -נקודה. הגיעה הזמן שפקדי הכורסאות באוצר בראשם כחלון מעונינים במסווה של "דאגה לאזרח ורווחתו" להרחיב את הפופוליסטיות של כחלון ולהכשיר כאן "רגולציה" מעוותת והתניות שכוולם מובילים את האזרחים לתשלום יתר ואפס שינוי בתחום תנאי ההטבות לחוסכים לפנסיה. להפוך את המעסיקים למנהלי משא ומתן עבור העובדים ו/או להטיל על העובדים את הבחירה לעניין בחירת "יעד" חיסכון לפנסיה - זו שרלטנות של האוצר שמסיר מעל עצמו אחריות בלעדית כלפי החוסכים והעברת מידע שקוף ועניני לחוסכים/האזרחים כמתבקש בכדי שהחוסכים יחליטו על בסיס מידע שקוף שיעמוד לעיני הציבור.
צעיר עשוק ומפוקח  |  04.11.15
10.
ומי דואג לאנטרס האזרחית מסעודה המנקה המועסקת בחברת נקיון ???
לא כוווווווווווולם עובדים בהי-טק וחברת החשמל...ונמל אשדוד...ומשרדי ממשלה.... המוסדיים היום מחזיקים את כלל כספי הפנסיה של הציבור מאז ועדת בכר מה שמקנה להם בעצם "לשחק בכספי חוסכים" ברולטה של השקעות בבורסה ובעיקר לפטם את בכירי חברות ההון בשכר ובונוסים ענקיים. אז כעת יהיו אלו חברות הבטוח שיצטרפו לחגיגה גם ?? איפה דאגת המדינה לכספי החוסכים ??? איפה דאגת המדינה לאותם עובדים שאינם מועסקים בארגונים/חברות גדולות ? עלאאק שר האוצר כחלון -אני שר חברתי ... כל יום מזריקים מטעם כחלון עוד הצהרה ועוד רפורמה לתקשורת . את האזרח לא מעניין כלווום - מעניין אותו מי מחזיק הכי בטוח בכספי חסכון הפנסיה בחסות פיקוח המדינה !! האוצר על גב החוסכים ממשיך לעשות רפורמות שאין בהן כל יתרון לחוסך הבודד נטול כל ידע ומידע בתחום הפנסיה !!
טובה  |  04.11.15
9.
סלינגר עסוקה לפזר פופוליזים ....במקרים רבים האיומים ל סלינגר פשוט לא בתוקף.
כפי שסוכני הנסיעות לא נעלמו מן העולם בעקבות צמיחת אתרי האינטרנט שמאפשרים להזמין טיסה או חופשה באופן ישיר, כך גם סוכני הביטוח לא חייבים להיעלם מן העולם. כפי שסוכני הנסיעות התרכזו במתן ערך מוסף בהרכבת טיסות וחופשות מורכבות, כך גם סוכני הביטוח יכולים להתרכז בלקוחות שיש להם צרכים מורכבים. למשל, לקוחות שמשתכרים שכר גבוה, או לקוחות עם כל מיני מוצרים פנסיוניים מהעבר. קרב המאסף שלהם מול הרגולטור נידון בסופו של דבר לכישלון. ומה קורה עם אנשים שלא באמת מבינים משהו בפנסיה שיבקשו להצטרף לקרן זו או אחרת רק כי ראו מודעה, מבלי שמישהו בדק איזו פנסיה יש להם היום ואם מעבר לגוף החדש ייטיב עמם או לא (למשל, לעבור מקרן פנסיה ותיקה לקרן פנסיה חדשה זו טעות שעלולה לעלות בהרבה מאוד כסף) ?? גם היום מי שרוצים לעבור מגוף פנסיה אחד לאחר לא צריכים לעבור תהליך מייגע מדי. והמצב החדש שהמפקחת מבקשת ליצור לא יהיה שונה במהותו. ואם אגף הפיקוח על הביטוח באמת רוצה לאפשר לעובדים בחירה, הוא צריך לאפשר להם בחירה מוחלטת, לרבות האפשרות לבחור את הסוכן של המעסיק ולא סוכן אחר. מדובר באיום ריק. על פי הערכות, חלק מהמעסיקים, כנראה הגדולים, יחליפו את סוכני הביטוח בגופים שנותנים להם היום שירות בתחום השכר של העובדים (יצירת תלושי שכר, תשלומים למס הכנסה וביטוח לאומי וכיוצא באלה) כי הודות למסלקה לא יהיה הרבה הבדל בין הפקדת כסף לחיסכון הפנסיוני לעומת העברת כסף לביטוח לאומי. לכן, במקרים רבים האיום הזה פשוט לא תקף. לפי אחת היוזמות של סלינגר, אם מישהו פונה מיוזמתו לגוף פנסיה כלשהו, אותו גוף לא יצטרך לעשות איתו תהליך של ייעוץ פנסיוני לפני שהוא מקבל אותו לשירותיו. המטרה היא להקטין את הצורך במעורבותם של סוכני ביטוח, אבל האמת היא שהיוזמה הזו די מיותרת. המפקחת גם לא בנתה פתרון עבור המעסיקים הקטנים, והחשש הוא שהם לא יוכלו להרשות לעצמם לשלם לגוף שיעשה להם את מה שסוכני הביטוח עושים היום בחינם. ולגבי המקרים האחרים, החשש של האוצר הוא כי אם העובדים יוכלו להמשיך לבחור את הסוכן של המעסיק, ייווצר מצב שבו באופן פלאי במקומות רבים כל העובדים בחרו בסוכן של המעסיק בגלל שורה של חסמים (בעיקר פסיכולוגיים) ובגלל חוסר הידע של מרבית העובדים לגבי הפנסיה.
אלי קבנוס  |  04.11.15
לכל התגובות