אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההסכמים הקואליציוניים יובאו לאישור לאחר שינוי קוסמטי צילום: נמרוד גליקמן

בלעדי לכלכליסט

ההסכמים הקואליציוניים יובאו לאישור לאחר שינוי קוסמטי

הממשלה צפויה לאשר היום את ההסכמים הקואליציוניים, שיעבירו 4 מיליארד שקל למטרות הקרובות ללבן של חברות הקואליציה. ניסוח חלק מסעיפי ההסכמים עודכן מחשש לאפליה מגזרית באופן שמעלה שאלות לגבי הכסף שיועבר בפועל

08.11.2015, 06:55 | עמרי מילמן

ההסכמים הקואליציונים יעלו היום לאישור הממשלה במטרה להעביר אותם כחלק מתקציב 2015–2016. ההסכמה העקרונית על חלוקת הכספים התקבלה כבר בחודש אוגוסט בין סיעות הקואליציה, אך כפי שנחשף ב"כלכליסט", אישורה בממשלה נדחה בעקבות קושי של היועצים המשפטיים של חלק ממשרדי הממשלה לאשר את ההסכמים מחשש לאפליה מגזרית. עיקר הקושי הובע מצד היועצים המשפטיים של משרדי החינוך והחקלאות.

באוגוסט סיכמו סיעות הקואליציה על הקצאת 9 מיליארד שקל ככספים קואליציוניים. לאחר שעיקר הכסף הוקצה לתוכניות שונות כקצבאות ילדים, תוכנית הטבות מע"מ ותוספות שכר לחיילים, נותרו 4 מיליארד שקל שהקצאתם טרם אושרה סופית.

קראו עוד בכלכליסט

עתה, בתום חודשיים של דיונים, שונו סעיפי ההסכמים הקואליציוניים באופן שהיועצים המשפטיים יוכלו להשלים איתם. השינויים בוצעו בעיקר בניסוח שמותיהם של הסעיפים השנויים במחלוקת בהסכמים, כך שכדי לראות האם הכספים עדיין יוקצו באופן מפלה יהיה צריך להמתין לחלוקת הכספים בפועל.

העברת ההסכמים דורשת את אישור היועצים המשפטיים בעקבות נוהל שנקבע במטרה למנוע שימוש לא חוקי ושחיתות בכספים כלקח מפרשת ישראל ביתנו, שהתפוצצה בסוף 2014. במסגרת הפרשה נחשדה חברת הכנסת לשעבר פאינה קירשנבאום ומקורבים לסיעת ישראל ביתנו בניצול הכספים הקואליציוניים לביצוע עבירות שוחד והטיית מכרזים.

את הנוהל קבעו במהלך הבחירות האחרונות הממונה על התקציבים במשרד האוצר אמיר לוי והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט. הנוהל מחייב לפרסם את ההסכמים הקואליציוניים ברמת פירוט גבוהה מזו שהיתה נהוגה קודם וחייב את הכנסת הכספים הקואליציוניים אל תקציבי משרדי הממשלה באופן שמאפשר פיקוח הדוק יותר על המקומות שאליהם יועבר הכסף.

 , צילום: עומר מסינגר צילום: עומר מסינגר  , צילום: עומר מסינגר

חלוקת הכספים הקואליציוניים מציגה לכאורה סדר עדיפויות ממשלתי שקורץ למגזרים החרדיים והדתיים־לאומיים. כך, התקציב הגדול ביותר בתוך ההסכמים ‑ הכספים הקואליציוניים, בהיקף של יותר מ־500 מיליון שקל ‑ הוקצה לתמיכת במוסדות תורניים.

במסגרת השינויים שהוכנסו להסכמים, תוכנית בתי הספר של החופש הגדול — מגזר חרדי, שזוכה למימון של 100 מיליון שקל בשנתיים הקרובות, הורחבה לחינוך המוכר שאינו רשמי. מוסדות החינוך המוכר שאינו רשמי משרתים ברובם את המגזר החרדי.

תוכנית חינוך לזהירות בדרכים ברשת מעיין החינוך התורני של ש"ס הורחבה לכלל המגזר החרדי ותקצובה הוכפל מ־8 מיליון שקל ל־16 מיליון שקל. שינוי ייעוד התוכנית מרשת החינוך של ש"ס לכלל המגזר החרדי הופך אותה לקלה יותר לקידום ללא חשש מאפליה, שכן הממשלה זיהתה צורך להעלות את נושא הזהירות בדרכים למודעות בקרב המגזר החרדי. מנגד, בוטלה תוספת שעות הלימוד ברשת החינוך של ש"ס, שתוקצבה בגרסה הקודמת של ההסכמים ב־69 מיליון שקל לשנתיים הקרובות.

שינוי אחר שמשקף במידה רבה את השינויים שהוכנסו להסכמים נעשה בסעיף מיזמים ופעולות לחיזוק צעירים עולי אתיופיה בני הציונית הדתית. 2 מיליון השקלים שיועדו לתקציב זה הועברו לסעיף מיזמים ופעולות לפיתוחה של הנהגה תרבותית ורוחנית צעירה. בנוסף, התקציב לתרבות יהודית גדל ב־5 מיליון שקל, בעוד התקציב למלגות לתלמידים וסטודנטים כווץ ב־2 מיליון שקל.  

תגיות