אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עמיר בירם וכלל ביטוח שוב במשא ומתן על כלכלית צילום: רמי זרנגר, תומי הרפז

בלעדי לכלכליסט

עמיר בירם וכלל ביטוח שוב במשא ומתן על כלכלית

אחרי שהתעניינו בעבר במניות כלכלית ירושלים שמשועבדות ללאומי, בירם וכלל נכנסו שוב למגעים על רכישתן. עוד מתעניינות: גינדי החזקות וקרן אמריקאית. ההנפקה שביצעה החברה דיללה את אחזקות הבנק ל־28%

08.11.2015, 06:56 | גולן חזני

עמיר בירם בעלי קרן JTLV, וכלל ביטוח עומדים בראש המתעניינים ברכישת השליטה בכלכלית ירושלים. ל"כלכליסט" נודע כי בירם וענת לוין, מנכ"לית כנ"ף - זרוע ההשקעות של כלל ביטוח - ניהלו שיחות עם בנק לאומי במשך השבוע האחרון כדי לרכוש את המניות המשועבדות ללאומי. בסוף אוקטובר התפוצצה עסקת הרכישה של לאומי עם האחים נקש, שהציעו לרכוש את 40% המניות ב־370 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

לצד כלל ביטוח ובירם, שנוהג לבצע השקעות בנדל"ן עם גופים מוסדיים, מצויים בקבוצה גם רוני בירם (אחיו של עמיר בירם) וגיל דויטש. הקבוצה כבר התעניינה ברכישת מניות כלכלית ירושלים כשלאומי ערך לפני כשלושה חודשים מכרז למכירתן ואף בדקה את החברה במסגרת התהליך — כך שהבדיקות שאמורים כעת בירם וכלל לעשות שטחיות בלבד, ולכן ביכולתם לבצע עסקה מהירה.

עם זאת, הנפקת המניות המפתיעה שהובילו החברה והמנכ"ל דודו זבידה ביום רביעי האחרון טרפה את הקלפים, כשלאומי דולל ל־28% מהמניות בהנפקה. אמנם נתח של 28% אינו מקנה שליטה, אך הוא עדיין מאפשר לרוכש להיות בעל המניות הגדול בחברה ולקבע רוב בדירקטוריון. לכן ההערכות הן שבירם וכלל ימשיכו לנהל את המו"מ.

כמה גופים נוספים מעוניינים ברכישת השליטה, ובהם גינדי החזקות (בניהול האחים ליטל , אבי , רועי, מנחם וגיא גינדי) וקרן אמריקאית. מלאומי פרטנרס שמנהל את הליך מכירת המניות נמסר ל"כלכליסט" כי "בשבוע האחרון קיבלנו כמה הצעות מגופים ומשקיעים שונים. החברה אינה מתקדמת כרגע עם שום גוף, ואם יהיה משהו לחדש נעדכן בדרכים המקובלות".

כלכלית ירושלים ביצעה החלפת סדרות אג"ח

 

כלכלית ירושלים גייסה 200 מיליון שקל בהנפקה שבוצעה במחיר שפל של 5.5 שקלים למניה, 16% מתחת שווי השוק, ולפי שווי של 450 מיליון שקל לכלכלית — רבע מהונה העצמי נכון לסוף הרבעון השני. הרוכשים הגדולים בהנפקה, שדיללה את בעלי המניות הקיימים, היו הפניקס ופסגות עם 50 מיליון שקל כל אחד.

על פי הערכות, בעל השליטה אליעזר פישמן התנגד תחילה להנפקה וסבר כי עדיף לממש נכסים, אולם הדירקטורים הבלתי תלויים בחברה — מאיר יעקובסון, יוסי ארד ועמנואל גבאי — הצטרפו לזבידה, וטענו כי זו הדרך היחידה להימנע מהסדר חוב בתוך ימים ספורים. ואכן, ההנפקה מאפשרת לכלכלית ירושלים, אם לאומי וחברת הביטוח הראל יעמדו בהתחייבותם לרכוש אג"ח מסדרה י' ב־100 מיליון שקל, להבטיח יכולת פירעון חוב עד סוף 2015. נוסף לכך, החברה גם השלימה בליל יום רביעי האחרון החלפת חוב של 270 מיליון שקל מאג"ח קצרות מסדרה ו' לארוכות מסדרה י'. זאת לאחר שהנפקת המניות גרמה למחזיקי האג"ח מסדרה י"א לחזור בהם מדרישתם לעצור את החלפת המניות בטענה להעדפת נושים, משום שהאיום המיידי על החברה הוסר עם הגיוס במניות. בעקבות ההנפקה עלו האג"ח של החברה בעד 8% ביום חמישי.

ענת לוין ועמיר בירם, צילום: רמי זרנגר, תומי הרפז ענת לוין ועמיר בירם | צילום: רמי זרנגר, תומי הרפז ענת לוין ועמיר בירם, צילום: רמי זרנגר, תומי הרפז

 

הבנק דורש להדיח את פישמן מכלכלית

 

בבנק לאומי הרגישו נבגדים, לאחר שפישמן ביצע את ההנפקה יום אחרי שהם הסכימו לבטל את התביעה שהגישו לבית המשפט למינוי כונס נכסים — בעקבות הסכמות שהגיעו אליהן עם פישמן לגבי מינוי מנהלים מיוחדים. בבנק טוענים כי ההנפקה בוצעה מבלי שעדכנו אותם קודם לכן. בתגובה להנפקה פנו לבית המשפט המנהלים המיוחדים למניות המשועבדות בלאומי, איל רוזובסקי ורונן מטרי, וביקשו להדיח מדירקטוריון החברה את אליעזר פישמן, שני ילדיו (אייל פישמן וענת מניפז) ורונית אבן, שמקורבת לפישמן. עם זאת, לאומי לא ביקש לעצור את ההנפקה או לבטל אותה, כנראה מתוך ידיעה שהדבר עשוי להביא לתביעות נגדו.

אליעזר פישמן, צילום: אוראל כהן אליעזר פישמן | צילום: אוראל כהן אליעזר פישמן, צילום: אוראל כהן

מי שיידרש להחליט בסוגיה הוא השופט איתן אורנשטיין. ההחלטה של אורנשטיין צפויה להיות תקדימית, ומשמעותה עשויה להיות נטילת השליטה המעשית מפישמן בכלכלית ירושלים. "עוד לפני שחלפה יממה ממינוי המנהלים המיוחדים התברר ללאומי, להפתעתם, כי החברה והנהלתה מתעלמות מהם לחלוטין ופועלות ללא שיתוף ועדכון לאומי. נוצר ואקום ניהולי בחברה, כשארבעה דירקטורים מבין תשעה הם למעשה דירקטורים נפקדים שאינם משתתפים בחלק מישיבות הדירקטוריון מחשש לניגוד עניינים", כתב הבנק, והוסיף כי במצב זה קיימת דאגה שהחלטות בחברה מתקבלות בחופזה מתוך חשש להפרה של כללי ממשל תאגידי.

"לאומי סירב להעמיד את מסגרת האשראי שהתחייב"

 

בתגובה לביהמ"ש טען פישמן, באמצעות עוה"ד שלום גולדבלט ואהוד גינדס, כי "אין בכוונתו לאחוז בקרנות המזבח, אבל היעתרות לבקשה כרוכה בנזקים חסרי טעם לחברה ולמניות המשועבדות".

"זבידה הודיע לנציגי בנק לאומי כי הפתרון החלופי היחיד להנפקה הנו שהבנק יעמיד את מסגרת האשראי שהותנתה בקיומה של עסקת מכר המניות לאחים נקש (191 מיליון שקל), או לפחות שיעמיד את מסגרת האשראי בסך של 40 מיליון שקל שלה התחייב במרץ 2015. אך הבנק סירב לעשות כן ולא השיב לבקשות החברה", טוענים עוה"ד. "הדירקטורים שאותם מבקשים המנהלים המיוחדים לפטר מכהנים בדירקטוריון החברה הכלכלית זה שנים ארוכות. דירקטורים אלו, ובמיוחד פישמן עצמו, הנם עתירי ניסיון בכל הקשור לתחומי פעילותה של החברה, וזוכים לאמון בשוק ההון. אילו העסקה עם האחים נקש היתה יוצאת לפועל, ממילא האחים נקש היו ממנים דירקטורים חדשים מטעמם, והחלפה זו היתה מתקבלת בהבנה וטבעיות על ידי השוק".

כמו כן, עורכי הדין מטעמו של פישמן הזהירו כי החלפת הדירקטוריון תהווה שינוי בעל שליטה, ועלולה לגרום לכדור שלג נוסף שיביא להעמדה לפירעון מיידי של חלק לא מבוטל מחובות החברה. עוד אמרו כי "הדבר גם צפוי להביא להורדת דירוג ולהוספת הערת עסק חי לחברה. ספק ניכר אם הבנק מודע לכך ולוקח אחריות על פעולותיו הפזיזות". 

תגיות