אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

3 שנות מאסר בפועל לג'קי בן זקן ואיתן אלדר: "מזימה מתוכננת"

על השניים, שהורשעו בהרצת מניות מנופים, הוטל קנס של 250 אלף שקל. השופט רוזן: "אלדר ובן זקן גרמו לעיוות בשוק באופן מתוחכם ופגעו בכספי חוסכים"; באי כוחו של בן זקן: "הוא יערער לעליון"

08.11.2015, 09:17 | תומר גנון

36 חודשי מאסר בפועל נגזרו על ג'קי בן זקן ואיתן אלדר על הרצת מניית מנופים. שופט בית המשפט המחוזי בת"א, דוד רוזן בגזר הדין: "אלה עבירות שפגעו באמון הציבור. מדד ת"א 100 הוא מדד מרכזי. הם גרמו לעיוות בשוק באופן מתוחכם ופגעו בכספי חוסכים כמו קרנות פנסיה. זו מזימה מתוכננת. הם רצו לגרוף הון עתק לכיסם. הם פעלו כגוף אחד. בן זקן בעל המאה ובעל הדעה. אלדר היה מבצע. יש לשמור את שוק ההון ממרמה. שיפעל משיקולים כלכליים". על אלדר ובן זקן הוטל גם קנס כספי של 250 אלף שקל לכל אחד. בתוך כך, על חברת מנופים שהיייתה בשליטת בן זקן ועל ארנה קפיטל שבשליטת אלדר הוטלו קנסות של 250 אלף שקל.

בן זקן מיד עם סיום הקראת גזר הדין: "אני אגיד מה שיש לי בזמן ובמקום שיתאים".

התובע בתיק עו"ד אמיר טבנקין ממחלקת ניע בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה): "ביהמ"ש קיבל את עמדתנו וגזר שלוש שנות מאסר על בן זקן ואלדר. העונש שולח מסר ברור שמי שיעוות את מנגנון המסחר בבורסה צפוי לעונש כבד".

גזר הדין מגיע שנתיים לאחר שהוגש כתב האישום נגדם, וחודשיים לאחר שהורשעו בהרצת מניות מנופים פיננסים. על פי הכרעת הדין, בן זקן ואלדר ביצעו עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, 7 עבירות של השפעה בדרכי תרמית על תנודות שער ני"ע וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. הפרקליטות ביקשה מבית המשפט להטיל על השניים עונש מאסר של 3-5 שנים. עורכי דינו של בן זקן, נבות תל-צור וירון ליפשס, ביקשו מבית המשפט להטיל עונש של 14-9 חודשי מאסר.

  

ג ג'קי בן זקן ואיתן אלדר | צילום: אוראל כהן ג

על פי כתב האישום שהגישה באוקטובר 2013 מחלקת ני"ע בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), באמצעות עוה"ד אמיר טבנקין ואלה בנישתי, בן זקן ואלדר רקמו את התוכנית התרמתית להריץ את מניות מנופים בנובמבר 2010. במשך כשבועיים (18-30.11), כך קבע השופט רוזן, פעל אלדר בתיאום עם סוחר המניות צביקה קולנברנר שזוכה בפרשה, וביצע עשרות עסקאות רכישה, חלקן מתואמות, בהיקף של למעלה מ-17 מיליון שקל, ותמיד בשערים גבוהים מאלה שבהם נסחרה בממוצע מניית מנופים בבורסה, כדי לתמוך בשער גבוה למניה. זאת על מנת שביום הקובע, שווי השוק שלמנופים יעמוד על למעלה ממיליארד שקל, והיא תכנס למדד ת"א 100.

על פי נתוני המסחר, בתקופת ההרצה לכאורה עלה שער המניה בכ-5%. הכניסה למועדון האיכותי יותר של חברות, שהושגה בסופו של דבר, הייתה אמורה לחזק את מעמדה של מנופים מול הגופים המוסדיים, הבנקים והמשקיעים הפרטיים. הראיות המרכזיות בפרשה, שנחשפו בעבר ב"כלכליסט", היו האזנות סתר לטלפונים של בן זקן ואלדר.

  

חלקו של בן זקן בתרמית היה להשיג את המימון לרכישות המאסיביות שביצע אלדר. בן זקן עצמו לא סחר במניות, אלא שידך לאלדר את איש העסקים טימור בן יהודה, שאותו הכיר לו שותפו לשליטה במנופים, אברהם נניקשוילי. זאת כדי שבן יהודה "יחלץ" (ירכוש בזול משער הבורסה) את אלדר מהאחזקה במניות, שנרכשו ביוקר כדי להרים את שער המניה. בן יהודה, שעל פי הפרקליטות הניח כי מדובר בעסקה לגיטימית ולא היה חלק מהמזימה, רכש בשלוש עסקאות שונות מניות בכ-15 מיליון שקל. התיק נגד נניקשוילי ובן יהודה, שנחקרו באזהרה בפשרה, נסגר.

"שקריו הבולטים של בן זקן בחקירתו ברשות ני"ע מתיישבים עם מודעותו לשותפותו הפלילית של אלדר - להשפיע בדרכי תרמית על שער מניית מנופים", כתב רוזן בהכרעת הדין. לגבי אלדר קבע רוזן כי "ניסיונותיו הכושלים להרחיק עצמו מבן זקן ומכלל פעילותו לטובת הקשר הפלילי, מובילים למסקנה כי לא ניתן ככלל לבסס ממצאים על בסיס עדותו בבית-משפט". במילים פשוטות יותר: רוזן לא האמין לאף גרסה של השניים בבית המשפט וקבע כי מדובר ב"מילים, מילים, מילים והסבר – אין".

בן זקן יערער לעליון

באי כוחו של ג'קי בן זקן, עו"ד נבות תל צור, ירון ליפשס וליה גוני, מסרו בתגובה: "לצד הכבוד הרב שרוחש מר בן זקן לבית המשפט, הוא סבור כי בהכרעת הדין נפלו טעויות משפטיות של ממש, שהן העומדות בבסיס ההרשעה. בפרט, לאור הקביעה כי המניות נרכשו עבור רוכש אמיתי, ולא בעבור "איש קש", קרי שרכישת המניות בוצעה בעסקאות אמת, שמאחוריהן רצון כן ואותנטי להשקיע במניית מנופים, מתקשה מר בן זקן להשלים עם הרשעתו בדין. כאלה הם גם פני הדברים באשר לעונש החמור שהוטל על מר בן זקן, המשקף עליית מדרגה של ממש, שלא היה לה אח ורע, בענישה בגין עבירות של תרמית בניירות ערך. לאחר שלמד את הכרעת הדין, מנוי וגמור עם מר בן זקן לערער על הרשעתו, ולהביא את עניינו להכרעת בית המשפט העליון".

כתב האישום בפרשת השוחד עדין תלוי מעל ראשו של בן זקן

יצויין כי במקביל לפרשה זו בן זקן לא סיים את ההסתבכות שלו עם רשויות האכיפה. נגד בן זקן יוגש בקרוב כתב אישום נוסף בפרשת השוחד לח"כ לשעבר, פואד בן אליעזר.

על פי כתב החשדות בפרשה, שותפו של בן זקן במנופים ובעסקי הנדל"ן נניקשווילי, העביר לבן אליעזר 400 אלף דולר, אשר הוסוו בהסכם הלוואה פיקטיבי לרכישת קרקע בנס ציונה. בתמורה לכסף, כך כתב החשדות, בן אליעזר קידם אינטרסים עסקיים של בן זקן ונניקשוילי, בהם סיוע בהעברת רישיון הקידוח מד אשדוד לחברת שמן שבבעלותם.

בנוסף, כך כתב החשדות, בן אליעזר הגיש לבית המשפט תצהיר שתמך בטענתו של נניקשווילי שמרכז חייו אינו בישראל, וזאת על מנת לתמוך שתשלומי המס שלו יהיו נמוכים יותר. כמו כן, פעל בן אליעזר לסייע לשותף עסקי אחר של נניקשווילי, אותו טימור בן יהודה שרכש ללא ידעתו את המניות המורצות בפרשת מנופים פיננסים. זאת בכך שמינה אותו לסגן יו"ר הפורום העסקי ישראל-רוסיה.

תגיות