אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח התעסוקה האמריקאי הקפיץ את הדולר היציג בישראל צילום: שאטרסטוק

דו"ח התעסוקה האמריקאי הקפיץ את הדולר היציג בישראל

בהמשך להתחזקותו בעולם בסוף השבוע, רשם הדולר היציג בשוק המקומי עלייה של 0.7% ונקבע על 3.913 שקלים, היורו נחלש ב-0.2% ושערו היציג נקבע על 4.220 שקלים

09.11.2015, 15:36 | מיקי גרינפלד

במסחר במט"ח רשם היום (ב') השקל ירידה חזקה מול הדולר, בהמשך לדו"ח התעסוקה המפתיע לטובה שהתפרסם בשישי האחרון בארה"ב. הדו"ח דחף בשישי את הדולר בשוקי העולם, לנוכח התחזקות ההערכות להעלאת ריבית כבר בישיבת הפד של דצמבר (צעד שתומך בדולר חזק יותר). 

בשוק המקומי רשם הדולר היציג עלייה של 0.7% ונקבע על 3.913 שקלים, היורו נחלש ב-0.32 ושערו היציג נקבע על 4.220 שקלים.

בשווקים העולמיים מתאושש היורו עם עלייה של 0.3% מול הדולר - הצמד ונסחר ב-1.076 דולר ליורו.

"דו"ח התעסוקה של חודש אוקטובר פחות או יותר ריסק את כל התחזיות המוקדמות עם תוספת משרות גבוהה בהרבה מהצפי, ירידה בשיעור האבטלה ואפילו האצה בקצב הגידול בשכר. כאשר בוחנים את הדו"ח ביחד עם הנתונים השוטפים המסקנה היא ברורה – הכלכלה האמריקאית ממשיכה להיות איתנה וזאת למרות החולשה הברורה בתעשייה (על רקע הדולר החזק והדשדוש בסחר העולמי). בשביל פד ש"תלוי בטיב הנתונים", הדו"ח הזה מכניס אותו לפינה. כלומר, הרבה מאוד דברים רעים צריכים לקרות בחודש וחצי הקרובים כדי שהם יחליטו לא להעלות את הריבית", אמר גיא בית אור, כלכלן בכיר לשווקים גלובליים בפסגות. 

"גם אחרי הדו"ח החלש של ספטמבר עדיין טענו כי רוב הסיכויים הם לעליית ריבית בדצמבר, וברור שהערכה זו רק התחזקה לאחר הדו"ח הנוכחי. דו"ח זה יהיה יותר ממספיק עבור חברי הפד, וג'נט ילן וסטנלי פישר בראשם, כדי שהם ירגישו בנוח להתחיל להעלות את הריבית בדצמבר. מה זה אומר על ישראל? כפי שאנו טוענים לא מעט זמן, בנק ישראל יתחיל להעלות את הריבית לאחר שתי העלאות ריבית לפחות בארה"ב וההתפתחויות בשוק האג"ח הישראלי צפויות לעקוב אחר ההתפתחויות בשוק האמריקאי ביתר שאת", מוסיף בית אור.

אלכס זבזי'נסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש, צופה את דרכו של הדולר בשבועות הקרובים על סמך אירועי העבר. באופן ספציפי סוקר זבז'ינסקי את השפעת העלאות הריבית בארה"ב שהיו מאז תחילת שנות ה-90, תוך בחינת ההתפתחות בפרק זמן בין חצי שנה לפני העלייה הראשונה בריבית ועד חצי שנה אחריה. 

"הדולר החל להיחלש ביחס לסל המטבעות העיקריים DXY מייד עם או אפילו קצת לפני העלאת הריבית הראשונה של שנות ה-90. מכיוון שכעת ה-FED לא יוכל להתרחק יותר מדי מהבנקים המרכזיים האחרים בעולם כשהוא מעלה את הריבית לבדו, יש להניח שגם הפעם התחזקות הדולר לאחר העלאת הריבית הראשונה תהיה מוגבלת, אם בכלל, אחרי שהמטבע האמריקאי כבר התחזק משמעותית בשנה האחרונה", אומר זבז'ינסקי.

ג ג'נט ילן | צילום: בלומברג ג

על כך מוסיפה איילת ניר, הכלכלנית הראשית ביצירות: "בשבוע שעבר רשמנו, כי 'הנתון שיפורסם ביום שישי חשוב כדי להצביע האם החולשה שנצפתה בשוק העבודה בחודשיים האחרונים היתה זמנית'. הנתון שפורסם ביום שישי האחרון סיפק הרבה יותר מכך, הוא צמצם את פער ההסתברויות שהיה בנוגע לעליית הריבית בדצמבר בין הפד, לבין השווקים, וההסתברות לעליית ריבית בדצמבר עלתה ל- 70%".

בלידר שוקי הון אומרים כי אף שעד ישיבת הפד בדצמבר צפוי פרסום של דו"ח תעסוקה, אך נראה שהעלאת ריבית היא בדצמבר היא "Done deal". "השאלה הקשה יותר נוגעת לתוואי העלאת הריבית בשנת 2016. אנו בדעה ששוק עבודה 'מתוח' יביא ללחצי שכר וללחצ אינפלציה, כאשר התייצבות במחירי הסחרות בעלם תעלה את קצב האינפלציה השנתית. לכן אנו צופים ריבית של 1%-1.2% עד סוף 2016 - עד סוף רבעון ראשון של 2016 יעלו התשואות  עד ל-2.5%".

תגיות