אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשמית: חברת אנלייט חנכה את השדה הסולארי הגדול בישראל

רשמית: חברת אנלייט חנכה את השדה הסולארי הגדול בישראל

מדובר בפרויקט חלוציות שבנגב, ולטענת היזמים ההספק שלו מקביל לצריכת החשמל של כ-18 אלף בתי אב

10.11.2015, 19:22 | ליאור גוטמן

חברת אנלייט, שבשליטת יורוקום של שאול אלוביץ', חנכה היום (ג') רשמית את השדה הסולארי הגדול בישראל. מדובר בפרויקט חלוציות שבנגב, שהספקו כ-55 מגה ואט ובכוחו לספק חשמל לאורך שעות זריחת השמש לעיר קטנה או לכמה ישובים במקביל.

קראו עוד בכלכליסט

הפרויקט נחנך כמעט שלושה חודשים אחרי שקיבל רישיון קבוע מרשות החשמל והחל לספק חשמל לרשת. את החניכה הרשמית ערך שר האנרגיה יובל שטייניץ וראשי חברת החשמל. הפרויקט מוגדר כמיזם אזורי משותף שהוקם בשטחי קבוצת ישובים הכוללת את יישובי חבל החלוציות נווה ובני נצרים ואת הישובים אוהד ודקל. השטח עליו יושב המתקן שייך ליישובים שבסמוך להם הוא מוצב.

חלוציות , צילום: אלי דסה חלוציות | צילום: אלי דסה חלוציות , צילום: אלי דסה

פרויקט חלוציות הוכרז כפרויקט תשתית בעל חשיבות לאומית במרץ 2012 במטרה לסייע למדינה לעמוד ביעד ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות, שעדיין עומד נכון להיום על כ-5% עד לסוף שנת 2014. בפועל סך ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות נכון לסוף 2015 "מגרד" את רף ה-2%, אשמה שכולה מוטלת לפתחם של ממשלות ישראל.

מנכ"ל אנלייט, גלעד יעבץ, סיפר בשיחה עם "כלכליסט" שחלק מהיישובים מחזיקים גם ב-10% מהמניות ולכן "תושבי המקום נהנים גם מפירות המיזם וגם בתעסוקה, כיוון שבמהלך ההקמה לאורך שנה וחצי עבדו 400 איש, כולם תושבי הדרום. המטרה היא להפוך את התעשיה הזאת למשהו קבוע", אמר. יעבץ הוסיף שבשנה הבאה הם מקווים לבצע סגירה פיננסית לפרויקט הרוח הענק שיוצב בעמק הבכא ברמת הגולן שהספקו מעל ל-100 מגה ואט עם השקעה של כ-700 מיליון שקל.

תעריף גבוה בכ-16% משל חברת החשמל

 

הפרויקט אמנם מזרים את כל החשמל שלו לרשת ההולכה הארצית, ולטענת היזמים ההספק שלו מקביל לצריכת החשמל של כ-18 אלף בתי אב.

קבלן ההקמה והתחזוקה של הפרויקט הוא של התאגיד הגרמני M+W, ולפי אנלייט עלות ההקמה מגיעה לכחצי מיליארד שקל. עיקר המימון מגיע מבנק לאומי, כלל פיננסים והפניקס, וההון הראשוני למיזם (כ-20% ממנו) הגיע כהלוואת מזנין מקרן נוי. לפי אנלייט, סך ההכנסות השנתי מהפרויקט יגיע לכ-70 מיליון שקל, והוא מובטח על פי רישיון הייצור שלה לתקופה של 20 שנה. תעריף החשמל של הפרויקט נקבע בתקופה בה עלות ההקמה הייתה גבוהה יחסית, ולכן הוא התייצב על כ-62.5 אגורות לקילוואט/שעה, עלות שהיא גבוהה בכ-16% מתעריף החשמל הנוכחי של חברת החשמל מול לקוחותיה הביתיים.

את הפרויקט ליווה יועץ האנרגיה דוד חיון בחיבור מול היישובים באזור.

תגיות