אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כדורגל אירופאי: מספר שחקני הבית בשפל כל הזמנים צילום: אי פי איי

כדורגל אירופאי: מספר שחקני הבית בשפל כל הזמנים

שיעור שחקנים שגדלו במועדון ומשחקים בהרכב הראשון שלו ירד מ-23.1% בשנת 2009, ל-19.7% כיום; איזו קבוצה מייצגת את ישראל בכבוד?

11.11.2015, 15:14 | שירות כלכליסט

שיעור שחקני הבית בהרכב הראשון במועדונים באירופה ירד, זו העונה השישית ברציפות, לשפל של כל הזמנים. כך לפי הדו"ח החודשי האחרון של גוף מחקר הכדורגל האירופי, CIES; הנתונים מתייחסים ל-460 קבוצות ב-31 הליגות הבגירות במדינות החברות באופ"א

קראו עוד בכלכליסט

אינייסטה, ברצלונה. אם לוקחים בחשבון רק את 5 הליגות האירופיות הבכירות, ברצלונה היא הקבוצה שהכשירה הכי הרבה שחקנים (44). קבוצה ספרדית נוספת, אתלטיקט בילבאו, היא בעלת הכי הרבה שחקנים מקומיים בהרכב (18)., צילום: אי פי איי אינייסטה, ברצלונה. אם לוקחים בחשבון רק את 5 הליגות האירופיות הבכירות, ברצלונה היא הקבוצה שהכשירה הכי הרבה שחקנים (44). קבוצה ספרדית נוספת, אתלטיקט בילבאו, היא בעלת הכי הרבה שחקנים מקומיים בהרכב (18). | צילום: אי פי איי אינייסטה, ברצלונה. אם לוקחים בחשבון רק את 5 הליגות האירופיות הבכירות, ברצלונה היא הקבוצה שהכשירה הכי הרבה שחקנים (44). קבוצה ספרדית נוספת, אתלטיקט בילבאו, היא בעלת הכי הרבה שחקנים מקומיים בהרכב (18)., צילום: אי פי איי

שיעור שחקני הבית המשחקים בהרכב הראשון נמצא ירד מ-23.1% באוקטובר 2009 ל-19.7% שש שנים לאחר מכן. הירידה נרמה בכל האזורים שנבדקו. בעונה האחרונה, הירידה היתה חדה במיוחד בצפון אירופה, אזור שבאופן מסורתי נחשב כבעל נטייה להעניק הזדמנות לכישרונות המקומיים. הנתון האמור בדנמרק, פינלנד, נורבגיה ושבדיה ירד מ-33% ל-25.8%.

מגמה הפוכה נצפתה במזרח אירופה. התוצאה הזו נובעת בעיקרה בשל המשבר באוקראינה והקשיים הכלכליים אליהם נקלעו כמה מועדונים במדינות באזור הזה.

בארבעה מתוך חמשת האזורים שנבדקו, שיעור שחקני הבית בהרכב הראשון הוא הנמוך ביותר אי פעם. לאורך התקופה, השיעור הנמוך ביותר נמדד בדרום אירופה. ואולם כעת, שיעור שחקני הבית בליגות במערב אירופה נמוך כמעט באותה מידה כמו בדרום אירופה.

ברמת הליגה, שיעור שחקני הבית שבהרכב הראשון הגבוה ביותר ב-2015 נמדד בבלרוס. זו המדינה היחידה שבה השחקנים המקומיים מרכיבים מעל שליש מההרכב: 34%. לעומת זאת, הנתון הזה נמוך במיוחד בטורקיה (8.3%) ואיטליה (8.6%).

ספרד היא המדינה היחידה בקרב חמש הליגות הבכירות באירופה (האנגלית, הספרדית, האיטלקית, הגרמנית והצרפתית), שבה שיעור של השחקנים המקומיים הוא מעל 20%.

באופן כללי, שיעור התעסוקה של השחקנים המקומיים נמוך יותר משל שחקנים שהוכשרו במועדונים אחרים. מצב זה נובע מכך שהגיל של השחקנים המקומיים נמוך במידה משמעותית: 23.5 לעומת 26.6. לפיכך, החל מתחילת יולי ועד לאוקטובר 2015, שחקנים שהוכשרו במועדון השתתפו ב-16.3% מכלל הדקות בליגה המקומית, אף שהם מייצגים 19.7% מההרכבים. ההבדלים הללו משתנים במידה ניכרת בין הליגות השונות. בקצה אחד ניצבת קרואטיה, שבה זמן המשחק של השחקנים המקומיים מקביל פחות או יותר לזה של השחקנים הזרים. בקצה השני נמצאת קפריסין, שבה ממוצע דקות המשחק של השחקנים המקומיים הוא פחות ממחצית של השחקנים הזרים. איפה ישראל ממוקמת בכל הקשור לשימוש בשחקני בית? 26.6% מהשחקנים בסגלים הם שחקני בית, אך הם זוכים רק ל-21.4% מזמן המשחק.

הנוכחות של שחקנים שהוכשרו במועדון משתנה באופן משמעותי בין המועדונים. הקטגוריה הזו של שחקני כדורגל מייצגת לפחות מחצית מההרכב ב-24 קבוצות. האחוז הגבוה ביותר נרשם בקבוצת הומל מבלרוס:91.75%ֵ מהשחקנים. 24 הקבוצות שבהן השחקנים הביתיים מייצגים מעל 50% מההרכב מגיעות מ-12 ליגות, מרביתן במרכז אירופה.

הפועל חיפה, אגב, עם 55% שחקני בית בסגל, במקום ה-14 באירופה.

בין יולי לאוקטובר, היו רק 19 קבוצות ששחקני הבית בהן שיחקו את מרבית הדקות בליגה המקומית, בהן שלוש קבוצות בולטות מחמש הליגות הבכירות: אולימפיק ליון (55.1%), אתלטיק בילבאו (53.1%) וריאל סוסיאדד (50.1%).

שחקן פרטיזן. פרטיזן בלגרד מדורגת ראשונה ברשימת הקבוצות המכשירות שחקנים. הקבוצה הסרבית הכשירה 78 שחקנים בקבוצות שנבדקו עבור המחקר. 13 משחקים בפרטיזן, ו-65 משחקים בקבוצה ליגה בכירה אחרת, צילום: איי אף פי שחקן פרטיזן. פרטיזן בלגרד מדורגת ראשונה ברשימת הקבוצות המכשירות שחקנים. הקבוצה הסרבית הכשירה 78 שחקנים בקבוצות שנבדקו עבור המחקר. 13 משחקים בפרטיזן, ו-65 משחקים בקבוצה ליגה בכירה אחרת | צילום: איי אף פי שחקן פרטיזן. פרטיזן בלגרד מדורגת ראשונה ברשימת הקבוצות המכשירות שחקנים. הקבוצה הסרבית הכשירה 78 שחקנים בקבוצות שנבדקו עבור המחקר. 13 משחקים בפרטיזן, ו-65 משחקים בקבוצה ליגה בכירה אחרת, צילום: איי אף פי

בקצה השני של הסקאלה, יש 33 קבוצות שבהרכב הראשון שלהן אין אפילו שחקן אחד שגדל בקבוצה. 33 הקבוצות הללו מגיעות משני שלישים מהליגות שנבדקות: 20 מתוך 31.

פרטיזן בלגרד מדורגת ראשונה ברשימת הקבוצות המכשירות שחקנים. הקבוצה הסרבית הכשירה 78 שחקנים בקבוצות שנבדקו עבור המחקר. 13 משחקים בפרטיזן, ו-65 משחקים בליגה בכירה אחרת.

מבין 20 הקבוצות שהכשירו הכי הרבה שחקנים, שיעור התעסוקה הגבוה ביותר הוא בדינאמו מינסק, עם ממוצע של 57.7% דקות משחק בין יולי ואוקטובר; שיעור התעסוקה עומד על מעל 50% גם עבור שחקנים שהוכשרו בספרטא פראג, ריאל מדריד, אולימפיק ליון, פורטו ואייאקס.

אם מביאים בחשבון רק את חמש הליגות האירופיות הבכירות, ברצלונה היא הקבוצה שהכשירה הכי הרבה שחקנים (44). קבוצה ספרדית נוספת, אתלטיק בילבאו, היא בעלת הכי הרבה שחקנים מקומיים בהרכב (18).

מבין 20 הקבוצות שהכשירו הכי הרבה שחקנים, מונאקו היא המובילה מבחינת שיעור הדקות ששיחקו השחקנים שהוכשרו באקדמיה שלה: 64.8%. שיעור התעסוקה הוא גם גבוה מ-50% עבור שחקנים שהוכשרו באולימפיק ליון, ריאל מדריד, ריאל סוסיאדד ובאיירן מינכן.

תגיות