אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חכם עד הגג צילום: Ronald Tilleman

חכם עד הגג

בית משרדים אחד באמסטרדם הוא הבניין האינטליגנטי ביותר בעולם, כזה שאומר לעובדים איפה לשבת כדי שיהיה להם נעים, זוכר כמה סוכר הם שותים בקפה, עושה את הקניות במקומם ומנטר כל רגע בחלל העבודה המשותף. מדהים אילו דברים אפשר להמציא כדי לבזבז כמה שפחות - ולייעל את העבודה כמה שיותר

12.11.2015, 08:22 | קרן צוריאל הררי

 בניין Edge באמסטרדם מכיר את יושביו - כל אחד ואחד מהם - באופן מקסים ומבהיל בו־זמנית. הוא מזהה את האופניים או המכונית שלהם כשהם מגיעים לחניון, זוכר איך הם אוהבים לשתות את הקפה שלהם, ומקצה להם שולחן עבודה המתאים ללוח הזמנים שמוזן ביומן שלהם, לפי מצב רוחם ובשכנות לעובדים עם העדפות טמפרטורה ותאורה דומות. חדר הכושר עוקב אחר התקדמותם באימונים, וכשבמתקנים בשירותים אוזלות מגבות הנייר, הם קוראים בעצמם לצוות הניקיון למלא אותם.

 , צילום: Ronald Tilleman צילום: Ronald Tilleman  , צילום: Ronald Tilleman

אלה חלק מהתכונות שהפכו את אדג', בית משרדים שנחנך בתחילת הקיץ באמסטרדם, לבניין הכי מקושר (Connected) בעולם. הוא כבר זכה בכמה פרסים, והמגזין "בלומברג" הכתיר אותו "הבניין הכי אינטליגנטי בעולם". במקביל הוא גם נחשב הבניין הכי ירוק בעולם, והוא קיבל את הציון הגבוה ביותר אי פעם מטעם המוסד למחקר בנייה (BRE) הבריטי, 98.36%, ודורג כ"יוצא מן הכלל" בפרמטרים של קיימות.

התארים האלה לא מפתיעים, לנוכח העובדה שיזמית הבניין היא חברת OVG ההולנדית. מאז הוקמה ב־1997 היא מנסה להמציא את האדריכלות מחדש, על ידי הרמת פרויקטים מפתיעים, בשיטות בנייה וטכנולוגיות חסרות תקדים. לא רק אדג', גם בניינים אחרים שלה, למשל מרכז TNT בהופדורפ ובניין De Rotterdam ברוטרדם, זכו בפרסים על חדשנות. לצד המבנים שהיא יוזמת OVG גם קונה נכסים ומשביחה אותם בתהליך שהופך אותם גם לידידותיים לסביבה, ומשקיעה מיליארדי דולרים בפיתוח נדל"ן בר־קיימא.

 

 , צילום: Ronald Tilleman צילום: Ronald Tilleman  , צילום: Ronald Tilleman

 

עם הדנ"א הזה OVG ניגשה להקמת אדג' בזודיאס, אזור העסקים המתפתח בדרום אמסטרדם, מתוך מטרה מוגדרת לבנות פרויקט ירוק במיוחד שינסה לקבל את הציון הגבוה ביותר מ־BRE. כדי לעשות זאת, היזמית שילבה כוחות עם החברה המרכזית שמאכלסת את הבניין, ענקית ראיית החשבון דלויט, ומצאה שותף שהסכים ללכת איתה רחוק. מנכ"ל OVG קואן ואן אוסטרום אמר בגילוי לב בראיון שהם ידעו שכדי לשבור את השיא בציון הם יצטרכו לקבל נקודות על חדשנות ועל יישום טריקים חכמים הרבה יותר מפאנלים סולאריים או איסוף מי גשם להשקיה. כדי להשיג את הנקודות האלה נעשה באדג', לראשונה אי פעם, שימוש ב־6,000 נורות LED חדשניות מבית פיליפס, שהן לא רק חסכוניות מאוד בחשמל, אלא גם מחוברות ברשת Ethernet, כך שלכל נורה יש כתובת IP והיא קולטת, מעבדת ומשגרת מידע ברשת. המידע שהנורות אוספות ומעבירות הלאה מגיע מ־28 אלף חיישנים הפזורים ברחבי הבניין כדי למדוד אור, טמפרטורה, תנועה ואינפרה־אדום, כך שניתן, למשל, להחשיך אזורים בחניון שאינם בשימוש ולנהל את הבניין באופן יעיל אנרגטית ואנושית.

עובד לא צריך מקום קבוע, אומרת הנחת העבודה שביסוד הבניין הזה. הוא מאחסן את החפצים שלו בלוקר, ובכל יום יכול לעבוד במקום אחר: ליד שולחן ישיבה או שולחן עמידה, במרפסת או בחדרים סגורים שמבטיחים שקט. הגמישות לא רק מאפשרת לעובד חופש והתאמה לסדר יומו הדינמי, אלא גם מונעת בזבוז מקום ואנרגיה. ביום עבודה ממוצע בבניין משרדים רגיל, 30%-40% משולחנות העבודה ריקים, אבל בשיטת השולחן החם (Hot desking) בניין יכול לשרת יותר עובדים בעלות אנרגטית קטנה הרבה יותר. כיום 2,500 עובדי דלויט בבניין אדג' חולקים 1,000 שולחנות בלבד, וואן אוסטרום סבור שהיה אפשר להסתפק בפחות. אם דלויט מזהה שביום מסוים מספר העובדים שמגיע למשרד לא מצדיק לתפעל את כולו, היא משאירה אגף שלם סגור וחוסכת בהוצאות החשמל והניקיון שלו.

 , צילום: Ronald Tilleman צילום: Ronald Tilleman  , צילום: Ronald Tilleman

כל התקשורת בין העובדים לבניין נעשית באמצעות אפליקציה מיוחדת ש־OVG ודלויט פיתחו. כל עובד מתקין אותה על הטלפון, לצד ההעדפות שלו לטמפרטורה, תאורה, כמה סוכר בקפה וכו', ובכל מקום שאליו הוא מגיע בבניין האפליקציה משמשת מעין דרכון או כרטיס חכם שמתאים את הסביבה שלו להעדפותיו.

"זה האוּבֶּר של הבניינים", אמר ואן אוסטרום, והעריך שבתוך חמש־עשר שנים כל הבניינים יתנהלו באופן דומה, אם לא חכם עוד יותר. "עם ביג דאטה אנחנו מבינים איך אנשים משתמשים בבניין, וזה מאפשר לנו לעשות דברים שלא צפינו", הסביר בראיון. "למנקים, למשל, יש בטלפון מפת חום, שאומרת להם באילו שירותים נעשה שימוש ובאילו לא. זה פלא חדש לגמרי שמגיע מהקישוריות הזאת ושלא הכרנו קודם. זה אומר שנוכל לתכנן בניינים באופן אפילו יותר טוב". הביג דאטה, הוא מדגיש, אינו נגיש למנהלי דלויט: הם לא יכולים לדעת באיזו שעה העובד הגיע, כמה זמן בילה ליד מכונת הקפה ומתי עזב. אבל מידע שואף להתגלות ולזלוג; בסופו של דבר, לא יהיה מפתיע אם אדג' יהיה הבניין הראשון שיהיה שותף פעיל בניהול עובדים.

 , צילום: Ronald Tilleman צילום: Ronald Tilleman  , צילום: Ronald Tilleman

תגיות