אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לוקחת את הבית איור: דניאל גולדפרב

לוקחת את הבית

מיקרוסופט משתלטת על מסך הבית של אנדרואיד באמצעות אפליקציית Arrow ומפנה את הזרקור לתעשיית הלאנצ'רים, שהופכים את חוויית השימוש בטלפון לגמישה ומגוונת הרבה יותר

12.11.2015, 11:46 | נמרוד צוק
בשקט בשקט השיקה מיקרוסופט בסוף החודש שעבר אפליקציה חדשה לאנדרואיד בשם Arrow Launcher. היא לא זכתה לקידום או לסיקור נרחב, אבל המשתמשים אהבו אותה: Arrow זכתה ליותר מ־100 אלף הורדות, ורוב הגולשים שדירגו אותה העניקו לה ציון מושלם. בקרב הקהל הסיני היא הצליחה במיוחד, וכיכבה במצעד אפליקציות האנדרואיד המצליחות במדינה.

קראו עוד בכלכליסט

Arrow, כמו אפליקציות אחרות בקטגוריית הלאנצ'רים, מחליפה את מסך הבית בטלפון ומכניסה בו שינויי ממשק. מבחינת מיקרוסופט זהו המשך ישיר של גישת ריבוי הפלטפורמות: החברה כבר הוציאה גרסאות אנדרואיד של אפליקציות אופיס, הסייעת החכמה קורטנה ומוצרים רבים אחרים. מבחינת שאר התעשייה, המהלך הזה מפנה מחדש את הזרקור לזירת הלאנצ'רים לאנדרואיד: חברות גדולות וסטארט־אפים קטנים יכולים להפוך את מערכת ההפעלה הפתוחה של גוגל לנכס משמעותי באמצעות האפליקציות האלה.

מיקרוסופט נזהרה שלא לדחוף את האפליקציות והשירותים שלה ל-Arrow, אלא פשוט ליצור לאנצ מיקרוסופט נזהרה שלא לדחוף את האפליקציות והשירותים שלה ל-Arrow, אלא פשוט ליצור לאנצ'ר טוב בתקווה שהדבר ישרת אותה בהמשך | איור: דניאל גולדפרב מיקרוסופט נזהרה שלא לדחוף את האפליקציות והשירותים שלה ל-Arrow, אלא פשוט ליצור לאנצ

מיקרוסופט נזהרה שלא לדחוף את האפליקציות והשירותים שלה ל־Arrow, אלא פשוט ליצור לאנצ'ר טוב בתקווה שהדבר ישרת אותה בהמשך. מסך הבית של Arrow דומה למדי לברירת המחדל של אנדרואיד, אך אחרי התנסות קצרה מבינים שיצרנית ווינדוס ביצעה כמה מהלכים לא שגרתיים.

החברה קיבצה למסך אחד את 16 האפליקציות המועדפות על המשתמש, והן מסודרות אוטומטית לפי היקף השימוש שלו בהן — הפופולריות ביותר בראש המסך, השכיחות פחות בתחתיתו. גם רשימת אנשי הקשר מסודרת בהתאם לתדירות החיוגים. מסך נוסף מאפשר למשתמש לפתוח מחדש אפליקציות או לחזור על פעולות שביצע לאחרונה, מסך אחר משמש לכתיבת הערות ושלישי מוקדש כולו לווידג'טים. ניתן להסתיר כל אחד מהמסכים או לגרום לכך שיופיע עם הדלקת המכשיר.

Arrow Launcher. האפליקציות האהובות על כל משתמש מוקפצות לראש המסך Arrow Launcher. האפליקציות האהובות על כל משתמש מוקפצות לראש המסך Arrow Launcher. האפליקציות האהובות על כל משתמש מוקפצות לראש המסך

מיקרוסופט הצליחה להפתיע לטובה את אוהבי אנדרואיד, אבל היא נכנסת לזירה רוויה למדי. מלבד הממשקים של חברות כמו LG או סמסונג, המותקנים מראש על מכשיריהן, חנות האפליקציות של גוגל כבר מלאה בלאנצ'רים מצליחים יותר ופחות. המוכר ביותר הוא Google Now Launcher של מפתחת אנדרואיד עצמה, שזכה ליותר מ־10 מיליון הורדות ומספק גישה מהירה לעוזר האישי גוגל Now. גם ליאהו יש מתחרה בתחום, Aviate Launcher, שמחלק את האפליקציות לפי קטגוריות.

יישומים פופולריים נוספים הם נובה לאונצ'ר, שמאפשר לשחק עם האייקונים במסך; הולה לאנצ'ר ו־Go Launcher, המציעים קיצורי דרך משודרגים ליכולות שונות בטלפון; ו־C Launcher, שמנסה לספק חוויית שימוש פשוטה יותר, מהירה ושצורך משאבים מועטים.

המודלים העסקיים של הלאנצ'רים מגוונים. במקרה של מיקרוסופט, כרגע אין לחברה כל רווח כספי ישיר מהמוצר: היא אפילו לא מפנה את המשתמשים למנוע החיפוש שלה, בינג, ונראה כי כרגע המטרה היא לחזק את נוכחותה בעולם של אנדרואיד. חברות אחרות מציעות גרסאות פרימיום בתשלום או מציעות ערכות גרפיות ופיצ'רים מתקדמים. חלקן מוכרות את הנדל"ן הדיגיטלי יקר הערך לשותפות עסקיות, כמו יצרניות של אפליקציות שיפור ביצועים שמקבלות גישה למיליוני משתמשים חדשים.

קשה לאמוד את מספר משתמשי הלאנצ'רים שנשארים איתם ולא חוזרים לברירת המחדל, אבל היקף ההתקנות של כלל האפליקציות בקטגוריה מוערך כיום בין מאות מיליונים ליותר ממיליארד. כמובן, היכולת להגיע ללקוחות רבים עדיין אינה מבטיחה הכנסות גבוהות. שחקנית בולטת אחת שנאלצה להיסגר לאחרונה היא Everything.Me הישראלית, שיצרה מסך בית המתאים עצמו להרגלי המשתמש. החברה הגיעה למיליוני לקוחות, אך לא תרגמה זאת להכנסות מספקות.

חברה גדולה קצת יותר שנכוותה בניסיון להשתלט על אנדרואיד היא פייסבוק. ב־2013 היא שחררה לאנ'צר בשם פייסבוק הום, שעיצב מחדש את חוויית השימוש בטלפון סביב הרשת החברתית. הום זכתה לביקורות קטלניות, הוסרה לאחר כמה חודשים מחנות האפליקציות והצוות שיצר אותה פורק. במבחן התגובה הראשונית מיקרוסופט, בניגוד לפייסבוק, כבר עמדה. ואולם, כעת מצפה ל־Arrow מבחן גדול יותר: לא להישאר כעוד אפליקציית נישה, אלא להפוך את חוויית השימוש באנדרואיד לפתוחה וגמישה באמת, כזו שתלויה הרבה פחות בדגם המכשיר שבחרתם לרכוש.

תגיות