אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק ההסדרים יעשה רפורמה בקרקעות פרטיות צילום: אלכס קולומויסקי

חוק ההסדרים יעשה רפורמה בקרקעות פרטיות

פרק הדיור בחוק שצפוי לקבל היום את אישור הכנסת כולל צעדים לעידוד מכירת קרקעות פרטיות ופיתוחן לצד הסבת משרדים למגורים

19.11.2015, 08:17 | אמיתי גזית

חוק ההסדרים צפוי לקבל היום את אישור הכנסת, ובו פרק דיור קצר יחסית אך משמעותי. שר האוצר משה כחלון אישר בחודשים האחרונים רפורמות רבות בהליכי התכנון ושיווק הקרקעות, אך בחוק ההסדרים התמקדו באוצר בעיקר בהסרת חסמים המעכבים בנייה בקרקעות פרטיות.

לפי הערכות המשרד, בקרקעות פרטיות ברחבי הארץ יש תוכניות בנייה ליותר מ־100 אלף דירות שמסיבות שונות אינן ממומשות.

השינוי הראשון שמופיע בחוק ההסדרים בנוגע לקרקעות בבעלות פרטית הוא שינוי במס שבח שנגבה בעת מכירת קרקע. המס מחושב כיום על פי חלוקה לשתי תקופות - על פרק הזמן מהמועד שבו נרכשה הקרקע ועד שנת 2001 משולם מס בשיעור 50% מערך ההשבחה (הרווח) של הנכס, ועל פרק הזמן שמ־2001 ועד מועד המכירה שיעור המס הוא 20%–25% מערך ההשבחה. כלומר, ככל שהשנים עוברות, כך גדל החלק היחסי של התקופה שבה שיעור המס נמוך. באוצר סבורים כי מבנה המיסוי הזה יצר תמריץ להחזיק בקרקע ולא למכור אותה ליזמים.

הרפורמה המוצעת בחוק ההסדרים היא הוראת שעה התקפה לשנתיים, שלפיה שיעור המס יהיה אחיד ויעמוד על 25% מערך ההשבחה של הנכס. ההטבה ניתנת רק לאדם פרטי שמוכר את הקרקע לחברה קבלנית.

אילוסטרציה, צילום: עמית שעל אילוסטרציה | צילום: עמית שעל אילוסטרציה, צילום: עמית שעל

חסם נוסף המעכב בנייה בקרקע פרטית הוא עלויות פיתוח התשתית שלה. בחוק ההסדרים מציע שר האוצר לאפשר הסדרי פיתוח בין רשויות מקומיות ליזמים ולעגן אותם בכללים. על פי החוק החדש, במגרשים שבהם פוטנציאל לבניית 500 דירות ומעלה יוכל היזם לבצע את עבודות הפיתוח, שעלותן תקוזז מההיטלים שגובה ממנו העירייה. החוק אוסר על העירייה להטיל על היזם מטלות שעלותן גבוהה מעלות היטלי הפיתוח.

רפורמה נוספת נועדה לפנות דירות שהוסבו למקומות עבודה. על פי הערכות, באזורי הביקוש יש כ־50 אלף דירות המשמשות כמשרדים או כקליניקות לבעלי מקצועות חופשיים. השינוי שעליו תצביע הכנסת הוא הוראת שעה התקפה עד ל־2020, שלפיה ייאסר על ועדות מקומיות לתכנון ובנייה לאשר הסבה של דירות למשרדים.

"היעילות המעשית של החוק נמוכה מאוד, שכן מרבית האנשים והעסקים שעושים שימוש בדירות מגורים בניגוד לייעוד כלל לא טורחים לבקש היתר", אומר עו"ד מיכה גדרון, לשעבר יו"ר ועדת ערר לתכנון ובנייה תל אביב. גדרון מציין עם זאת כי "הרשויות המקומיות יודעות על קיומם של אותם עסקים בדירות, שכן הן מחייבות אותם בארנונה לפי תעריף עסקים, אך בגלל שמדובר בתעריף גבוה בהרבה מזה של מגורים למעשה אין להן אינטרס לאכוף את החוק החדש".

סעיפי הדיור המרכזיים

מתוך חוק ההסדרים

 

  • הטבת מס שבח

במשך שנתיים יעמוד מס השבח במכירת קרקע פרטית על 25% בלבד

  • הקלה בעלויות פיתוח

החוק יאפשר לרשויות להגיע להסדרי פיתוח עם יזמים ויסדיר אותם

  • הפסקת ההסבות

עד 2020 ייאסר על רשויות לאשר הסבת דירות מגורים למשרדים

תגיות