אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תאונת רכבת בדרך להנפקה צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי

תאונת רכבת בדרך להנפקה

מנכ"ל טינדר התגלה כטמבל ברגע רגיש במיוחד, פייסבוק מוכיחה שוב כמה היא משקיעה במשתמשים (כלומר, היא לא), וטלגרם יוצאת למלחמה בדאע"ש

19.11.2015, 16:17 | יוסי גורביץ

"זהו! יפטרו אותנו!"

זו היתה תגובתה הספונטנית של רוזט פמבקיאן. היא סמנכ"לית התקשורת של טינדר, ואת הדברים האלו היא אמרה אחרי שהמנכ"ל שלה שון ראד פלט במהלך ראיון את הפנינה הזאת: "יש מונח למישהו שמגורה על ידי דברים אינטלקטאוליים. מה המילה? האם אני רוצה לומר 'סדומיות'"?

שון ראד, מנכ"ל טינדר, צילום: בלומברג שון ראד, מנכ"ל טינדר | צילום: בלומברג שון ראד, מנכ"ל טינדר, צילום: בלומברג

ראד אף פעם לא נחשב לגבינה החדה במזווה. הוא אפילו פוטר מתפקידו כמנכ"ל טינדר לפני שהתגלה שהמחליף שלו גרוע אפילו עוד יותר, והוא חזר לחברה. אבל הראיון שלו עם "איבנינג סטנדרד" שבר כמה שיאים והפך אותו לבדיחת רשת. לא רק שהוא לא ידע מה המשמעות של sodomy, הוא גם התעקש לומר שוב ושוב שהוא שכב רק עם עשרים נשים, ושהוא דחה פניות מדוגמניות-על ובעצם, בכלל לא נמשך לדוגמניות. עם זאת, הוא הדגיש שהוא מאוהב בכל שבוע במישהי אחרת, שהוא מכור לאפליקציה שלו אבל כרגע מערכת היחסים העיקרית שלו היא עם מקום העבודה.

למה פמבקיאן נלחצה כל כך, אם ראד פולט שטויות כל רגע? כי מאץ', חטיבת אתרי הדייטינג שטינדר חברה בה, עומדת לצאת היום (ה') להנפקה. דבר האחרון שהיא צריכה כרגע זה שיזכירו למשקיעים כמה טמבל האדם הבכיר בחברה. למעשה, במאץ' כל כך נלחצו מהראיון, שהם מיהרו לפרסם הבהרה שהוא בוצע ללא תיאום איתם, שהם לא ידעו עליו ושהוא לא מייצג אותם בשום צורה שהיא.

אחת הסיבות שבמאץ' נבהלו היתה שהראיון מייחס לטינדר מספרים מנופחים מאד: 80 מיליון משתמשים, 1.8 מיליארדי לחיצות ביום. בחברה הדגישו שהמספרים האמיתיים הם 9.6 מיליוני משתמשים בלבד ו-1.4 מיליארדי לחיצות ביום. בחברה ודאי לא רצו שיאשימו אותם בשום צורה בכך שהם מנפחים מספרים לפני הנפקה, ומיהרו להתנער מהמספרים הללו. הרגע לפני ההנפקה זה הזמן היחידי שחברת הייטק *לא* רוצה לנפח את המספרים שלה.

המשתמשים? נשים אליהם לב רק אם הם יעשו רעש

יש משתמשת פייסבוק בשם איסיס אנצ'אלי. כשההורים שלה נתנו לה את שמה, הם חשבו על אלת הפריון המצרית איסיס. זו אלה שהפכה לפופולרית מאד בעולם הקלאסי - ראו "חמור הזהב" של אפוליוס, למשל.

איסיס אנצ איסיס אנצ'אלי | צילום: פייסבוק איסיס אנצ

אה, כן. יש את העניין שאת השם של ארגון הטרור דאעש (אלדולה אלאסלמיה פי אלעראק ואלשאם, במקור) נוהגים לתרגם לאנגלית כ-ISIS. את ההמשך אתם כבר ודאי מנחשים. כן, פייסבוק החליטה שהמהנדסת איסיס אנצ'אלי היא סוג של תומכת דאע"ש רק על סמך השם שלה, ועל כן חסמה את החשבון שלה.

כלומר, פייסבוק לא באמת החליטה. זה הבעיה בפייסבוק: היא לא מקבלת החלטות מודעות ביחס למשתמשים. היא רוצה שהמודרטורים, להם היא משלמת בבוטנים, יקבלו ארבע החלטות בדקה. מישהו הסתכל על השם של אנצ'אלי, החליט שזה מספיק דומה לדאעש כדי שאפשר יהיה למחוק את זה בלי שאלות מיותרות, ובום – אנצ'אלי מצאה את עצמה בלי חלק מרכזי מהחיים המקצועיים שלה.

כשהיא ניסתה לברר מה לעזאזל, פייסבוק דרשו שתוכיח שהיא מי שהיא. היא שלחה להם תמונת דרכון. זה לא הספיק, אז היא פנתה לדרך היחידה שפייסבוק מכירה: לחץ תקשורתי. היא פרסמה את הסיפור בטוויטר, נוצר רעש, ותוך כמה זמן פייסבוק אמרה שהיא "טעתה" ושהיא משחררת את החשבון של אנצ'אלי מהקפאה.

כל הבלגאן הזה היה יכול להמנע אילו פייסבוק היתה מתייחסת למשתמשים שלה כאל לקוחות, אבל למה לה? היא יכולה ליהנות משני העולמות, ואתה לא יכול להתלונן - אתה הרי לא משלם. פייסבוק לא מעוניינת במשתמשים; חברה שמעוניינת בלקוחות לא היתה מתנהלת כך.

הקרב על טלגרם

באפליקציית התקשורת טלגרם הופתעו לגלות שדאעש עושה צרות לא רק לאיסיס אנצ'אלי, אלא גם להם: אחרי שפייסבוק וטוויטר ביצעו טיהור בחשבונות של המדינה האיסלמית, היא פתחה לעצמה כמה מוצבים בטלגרם. משם היא מפיצה את התעמולה שלה לכל עבר.

טלגרם לא יודעת כיצד להלחם בהצלחה שלה בקרב טרוריסטים, צילום: גלעד קוולרצ טלגרם לא יודעת כיצד להלחם בהצלחה שלה בקרב טרוריסטים | צילום: גלעד קוולרצ'יק, shutterstock טלגרם לא יודעת כיצד להלחם בהצלחה שלה בקרב טרוריסטים, צילום: גלעד קוולרצ

טלגרם מאפשרת למשתמשים לא רק לשלוח מסרונים מוצפנים זה לזה, אלא גם לפתוח "ערוצים" – שידורי ברודקסט שמאפשרים למשתמש להגיע למספר לא מוגבל של משתמשים. מפעיל הערוץ יכול לפרסם שם כמעט כל סוג של תוכן, ובעילום שם. דאעש פתחו לעצמם מספר ערוצים, בין השאר בעידוד מרכז השירות והתמיכה שלה. כן, יש לך באמת אחד כזה.

הלילה, טלגרם הודיעה שהיא חיסלה 78 ערוצים, ב-12 שפות. בחברה מיהרו להבהיר שלא מדובר בצנזורה ושחוסמים רק תוכן טרוריסטי. החברה כמובן נמצאת במקום בעייתי מאוד. מצד אחד, היא צריכה לשמור על בסיס המשתמשים שלה, שממש לא אוהב צנזורה וכן אוהב את האנונימיות וההצפנה. מצד שני, היא ממש לא רוצה להיות הדוגמא שכל קהילת המשטרה-מודיעין תתחיל להשתמש בה ל"תראו, הנה דאעש מצפינה."

קצרצרים

1. נציב המס של אוסטרליה, כריס ג'ורדן, נכנס באובר בברוטליות ששמורה לפוליטיקאים אוסטרלים. ג'ורדן הורה לאחרונה לגבות מנהגי אובר מע"מ על כל נסיעה. החברה ייללה שזה לא הוגן שמפעילים עליה חוק מ-1999 בזמן שהיא בכלל חברה חדשה-דנדשה. ג'ורדן בעט בכל הכוח בחזרה -  אובר, הוא אמר, מציגה את עצמה כדוד מול גוליית מול הממשלה, אבל בפועל היא תאגיד בינלאומי ענק בשווי שוק 70 מיליארד דולר שפועל ב-64 מדינות ועדיין מנסה להעמיד פני סטארטאפ שפועל למען הקהילה. זה שהם חדשניים, ציין ג'ורדן, לא אומר שהם יכולים לקחת לעצמם פטור ממס. 

טראוויס קלאניק, מנכ"ל אובר. חושב שמגיע לו פטור ממס כי הוא חברת סטארט-אפ, צילום: בלומברג טראוויס קלאניק, מנכ"ל אובר. חושב שמגיע לו פטור ממס כי הוא חברת סטארט-אפ | צילום: בלומברג טראוויס קלאניק, מנכ"ל אובר. חושב שמגיע לו פטור ממס כי הוא חברת סטארט-אפ, צילום: בלומברג

2. זוכרים איך פעם גרופון היתה ההבטחה הגדולה, עד ששמו לב שהמבנה שלה הוא בעצם של הונאת פירמידה קלאסית? אז בימים אלה היא מפסיקה את פעילותה בדנמרק, שוודיה, פינלנד ונורווגיה. לפני כחודשיים היא פיטרה כ-1,100 עובדים והפסיקה את פעילותה במרוקו, פנמה, הפיליפינים, פוארטו ריקו, אורוגוואי, טיוואן ותאילנד. היא גם החליפה מנכ"לים. 

3. לפני כשבוע, האשימו בפרויקט TOR את אוניברסיטת קרנגלי מלון בכך שהיא קיבלה מיליון דולר מה-FBI כדי לפתח טכנולוגיה שתאפשר לזהות את המשתמשים של TOR. האוניברסיטה הגיבה, ואמרה שהיא אכן העבירה את המחקר שלה בנושא ל-FBI - אבל שהיא לא עשתה זאת תמורת תשלום, ולא מרצונה. ניתן להסיק שהיא חויבה לכך בצו משפטי. עוד מבט על האופן שבו מדינת המעקב אוכלת את המדינה החופשית.

תגיות