אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

נתניהו ב-2003: "קצבאות ילדים מוגדלות יביאו אותנו להתמוטטות"; נתניהו ב-2015: הקצבאות הוגדלו

החלטת הממשלה להגדיל את קצבאות הילדים מינואר הקרוב החזירה אותנו לשנת 2003. נתניהו כיהן אז כשר האוצר, קיצץ דרמטית בקצבאות הילדים והסביר בראיון לגלי צה"ל למה קצבאות מוגדלות גורמות ל"פגיעה איומה" בכלכלה ובחברה

20.11.2015, 14:07 | שירות כלכליסט
"אני לא אוהב את זה, אבל הסכמים צריך לכבד", אמר השבוע ראש הממשלה בנימין נתניהו לאחר שנענה לדרישת אריה דרעי להחיל מע"מ אפס על תחבורה ציבורית. ראיון שהעניק נתניהו בשנת 2003 כשר האוצר דאז, לעיתונאית דאז שלי יחימוביץ, מלמד כי גם בנושא העלאת קצבאות הילדים, מהלך שגם הוא נכלל בתקציב החדש, מחזיק נתניהו בעמדה הפוכה. האידיאולוגיה הכלכלית של נתניהו מתגמשת, כך מתברר, כל אימת שהוא ניצב מול הדרישות הקואליציוניות במציאות של ממשלה צרה.

בראיון מ-2003 מסביר נתניהו בלהט את התנגדותו העקרונית למתן קצבאות ילדים מוגדלות ואת המשמעויות הכלכליות הקשות שיש להן, מכיוון שהן מקטינות את התמריץ לצאת לעבודה.

קראו עוד בכלכליסט

למרות זאת, התקציב שאושר ביום חמישי לפנות בוקר כולל העלאה של כל קצבאות הילדים החל מינואר הקרוב, כך שעל הילד הראשון תגדל הקצבה מ־140 שקל ל־150 שקל ועל הילדים השני, שלישי ורביעי מ־140 שקל ל־188 שקל. עבור כל ילד תיפתח גם קופת חסכון בה יופקדו 50 שקל בחודש.

 

כעת האזינו לדברים שאמר נתניהו ב-2003, בראיון לשלי יחימוביץ בגלי צה"ל, בשעה שכיהן כשר האוצר וקיצץ באופן דרמטי את הקצבאות למשפחות מרובות ילדים.

להלן תמליל הראיון של נתניהו כשר האוצר ב-2003:

"הדבר החשוב ביותר שעשינו, בניגוד לדעתם של כמה אנשים, אני יודע שזה גם בניגוד לדעתך, אבל אני מאמין בזה בכל ליבי... הסיבה לפגיעה הקשה ביותר וההכנסה למעגל העוני המתמשך זה מדיניות הקצבאות המפליגות שהוציאה דורות שלמים, כבר לא דור אחד, ממעגל העבודה. אדם מפסיק לעבוד, מפסיק להאמין ביכולתו להתפרנס והופך להיות תלוי בהטבות מהמדינה. זו פגיעה איומה".

יחימוביץ: אז בזה שאתה מקצץ בקצבאות הילדים אתה מסייע להם באיזשהו אופן להשתלב בשוק העבודה?

נתניהו: "קצבאות הילדים הרגילו אוכלוסיות שלמות בציבור הערבי ובציבור החרדי בעיקר, להביא לכך שמה שבן אדם עושה, עבודתו היא בעצם ילדים. הוא עושה ילדים ואחר הוא יגדל ילדים שתפקידם הוא לעשות ילדים. משום שהקצבה הולכת וגדלה ככל שיש לו יותר ילדים, ועל כן יש פה תמריץ שפשוט יביא אותנו להתמוטטות, וההתמוטטות אגב גם כלכלית וגם חברתית".

יחימוביץ: אתה אומר את זה בריש גלי, אתה רוצה שהם יפסיקו לעשות ילדים.

נתניהו: "אני רוצה שאנשים יעשו ילדים שהם יכולים לפרנס אותם... אדם יכול לעשות וצריך לעשות, או להביא משפחה לעולם עם כמה ילדים שהוא רוצה, אבל הוא צריך להבין שיש לו אחריות ראשונית לפרנס אותם, לחנך אותם, לכלכל אותם, לדאוג לעתידם. הוא לא יכול להתנער מהאחריות הזו ולהעביר את כולה או את רובה למדינה. רוב האחריות היא עליו".

יחימוביץ: יש כאן שינוי מאד דרמטי בעמדה המקובלת במדינת ישראל.

נתניהו: "השינוי הוא מאד דרמטי, זה אומר שאנחנו כמדינה לא יכולים להרשות לעצמנו להוציא כסף ללא חשבון, גם לדבר רצוי, ומאד רצוי מבחינתנו, של משפחות עתירות ילדים. אנחנו צריכים שמישהו יפרנס אותם והראשון שחייב לפרנס אותם זה ההורים. ההורים חייבים לדאוג לרווחת ילדיהם".

נתניהו בעת אישור התקציב בכנסת השבוע. ב-2003 זה נשמע אחרת, צילום: עומר מסינגר נתניהו בעת אישור התקציב בכנסת השבוע. ב-2003 זה נשמע אחרת | צילום: עומר מסינגר נתניהו בעת אישור התקציב בכנסת השבוע. ב-2003 זה נשמע אחרת, צילום: עומר מסינגר

יחימוביץ: ואם לא, אז אל תעשו אותם, אתה אומר.

נתניהו: "אני אומר שכשמשפחה אומרת בוא נעשה ילד שלישי או ילד רביעי אז הבעל פונה לאשה ואומר, שפרה או חווה, מה את אומרת נוכל לעמוד בזה? אז היא אומרת, נעבוד קצת יותר נחסוך קצת יותר, והם עושים את זה, או נאנקים תחת הנטל והם עושים את מה שצריך, הם לוקחים עבודה נוספת ומגדלים את ילדיהם בכבוד ובברכה, לפעמים גם במאמץ גדול, כולנו מכירים את הדבר הזה. לא יכול להיות שיש משפחות שלמות שהם פטורים מזה".

תגיות