אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הודעה דרמטית של חלל תקשורת: ניתק הקשר עם הלוויין עמוס 5

הודעה דרמטית של חלל תקשורת: ניתק הקשר עם הלוויין עמוס 5

הקשר ניתק היום בשעה 06:45, ובעקבות כך הופסקו השירותים המסופקים ללקוחות; לפי הערכות, הנזק הצפוי לחלל תקשורת יעמוד על 22 מיליון דולר

21.11.2015, 18:25 | אורן פרוינד והדס גליקו

הלוויין עמוס 5 הישראלי אבד בחלל: חברת התקשורת הישראלית חלל תקשורת שבשליטת איש העסקים שאול אלוביץ' דיווחה הערב (שבת) כי איבדה את הקשר עם הלוויין בשעה 06:45, והשירותים שהוא מספק ללקוחותיו פסקו מאז. מדובר במקרה הראשון בהיסטוריה העולמית שחברה מאבדת לווין בחלל. עוד נמסר כי "החברה מבקשת להבהיר, בהתאם לבחינות מקדמיות אשר בוצעו על ידה, כי ככל שיתרחש 'טוטאל לוס' (כשל גמור) של הלוויין, תהיה לכך השפעה זניחה על ההון העצמי של החברה". הלוויין עמוס 5 נבנה על ידי החברה הרוסית NPO PM, בעוד שארבעת הלוויינים הראשונים בסדרה נבנו על ידי התעשייה האווירית.

קראו עוד בכלכליסט

"עמוס 5" הוא לוויין שמספק שירותי תקשורת מעל איזורי אפריקה, אירופה והמזה"ת. הוא שוגר לחלל בדצמבר 2011 והוא צפוי היה לסיים את פעילותו ב-2027. הוא משרת חברות תקשורת כמו אורנג', פראנס טלקום ולקוחות מקומיים באפריקה.  

בחלל עדיין לא יודעים איך נעלם הלוויין."בשלב זה אין לנו מידע על התקלה, אנו רק יודעים שאבד הקשר", אמר אמש ל"כלכליסט" גורם בכיר בחברה, "הנושאים עוד נבדקים, אבל הנחת העבודה שלנו כרגע היא שהקשר אבד ושלא ניתן יהיה להשיבו. מומחים גדולים בודקים את הדברים האלה עכשיו. הם עוברים על צילומים שלו ומנסים לראות מה קרה לו. כרגע זה, מבחינתנו, בבחינת כוח עליון. קרה פה משהו גדול, אבל בהתנהלות שלנו הלאה אנו לא רואים בזה פגיעה גדולה. יהיו לנו רק שלושה לוויינים באוויר - לא ארבעה. כל זאת בהנחה שהלוויין הוא טוטאל לוס ונעלם. אנחנו גם לא פוסלים אפשרות שיש לאחד המתחרים שלנו לוויין ריק בחלל, ואנו נוכל תוך ימים או בשבועות הקרובים להעבירו לנקודת החלל שנמצאת בבעלות שלנו. מנקודת השמים הזאת אנו נוכל לחזור לשדר, ויהיה לנו שיקום כמעט מלא", אמר הבכיר. 

הפגיעה הכלכלית - 22 מיליון דולר

הלוויין עמוס 5 רשום בספרי חלל תקשורת בשווי של 152 מיליון דולר והחברה מחזיקה בביטוח עם כיסוי של 158 מיליון דולר, כך שלא צפויה להיות השפעה על ההון העצמי של החברה. הביטוח של הלוויין נעשה על ידי סינדיקציה של חברות ביטוח בריטיות ואינו צפוי להשפיע גם על אחת מחברות הביטוח הישראליות.

למרות ההחזרים הצפויים מחברות הביטוח, החברה צפויה להיפגע כלכלית מהפרשה הזו כתוצאה מאובדן הכנסות עתידיות שייגרם לה. לוויין עמוס 5 ייצר הכנסות של 40 מיליון דולר בשנה ועל פי הערכת האנליסטים מדובר באובדן הכנסות כולל של 180 מיליון דולר. אובדן ההכנסות חושב כהיוון של ההכנסות העתידיות בהנחה שהלוויין היה מספק את מלוא השירותים עד שנת 2027 כפי שתוכנן במקור. אם מנטרלים את כספי הביטוח שצפויים להתקבל, מדובר באובדן הכנסות עתידי נטו של 22 מיליון דולר – 1.06 דולר למניה שהם 4.15 שקל למניה – ירידת שווי של 8% משוויה הנוכחי של המניה בבורסה. החברה ציינה כי אובדן ההכנסות לא יבוא לידי ביטוי בדו"חות הכספיים של החברה בשנת 2015 אלא רק בשלב מאוחר יותר.

עבור מחזיקי האג"ח של החברה לא מדובר בסכנה מהותית. הסדרה היחידה של החברה שהובטחה בשעבוד ראשון על לוויין עמוס 5 היא סדרה י"ב של החברה שיתרת החוב שלה הוא 542 מיליון שקל (140 מיליון דולר). בהתאם לשטר הנאמנות של הסדרה, כספי הביטוח שיגיעו ישמשו לפירעון מוקדם ומלא של הסדרה והם צפויים לכסות את מלוא החוב. 15 מיליון דולר כבר נמצאים בחשבון נאמנות לתשלום הקרן הקרובה של הסדרה בדצמבר הקרוב, כך שכספי הביטוח שיגיעו ישמשו לתשלום 125 מיליון הדולר הנותרים.

היתרה שתיוותר מכספי הביטוח תשמש להחזר חלקי של החוב לסדרות י"ג ו-י"ד שהיקף החוב שלהן הוא 625 מיליון שקל ו-375 מיליון שקל בהתאמה - בסך הכל מיליארד שקל או 257 מיליון דולר. גם הם מחזיקיה אינם צפויים להיפגע מהפרשה הזו, כיוון שהם מובטחים בשעבוד ראשון על לוויין עמוס 6 ששוויו מוערך ב-330 מיליון דולר.

רצף של תקלות בעמוס 5

עמוס 5 ייצר לחברת חלל תקשורת רצף של תקלות מאז שוגר בשנת 2011. הראשונה התרחשה במאי 2012 כאשר אותרה תקלה בספק הכוח של הלוויין שהביאה לירידה בביצועים שלו. התקלה סודרה על ידי שימוש בספק כוח נוסף שהיה על הלוויין. בספטמבר 2012 דווח כי הספק הנוסף גם הוא הושבת חלקית, ובכך נמנע ממנו להפעיל חלק ממנועי הלוויין, אשר אחראים על יציבותו ושמירת מיקומו בחלל, וכי יש חשש לקיצור חיי הלוויין.

באוקטובר 2013 שוב נתגלתה בעיה באותו ספק שניטרלה את היכולת להעביר מתח חשמלי לשני מנועים של הלוויין. על פי חוות דעתו של היצרן ISS, התקלה גרמה לקיצור של 11 חודשים באורך חיי הלוויין ואולי אף יותר מכך. באותה עת המניה של חלל תקשורת קרסה במסחר בשיעור חד של 20%.

אין גיבוי

לוויין תקשורת נמצא בגובה 36 אלף קילומטר מעל קו המשווה ומשלים הקפה אחת כל 24 שעות. הוא קולט שידור קרקעי של תקשורת כמו טלוויזיה ורדיו, ואורך החיים שלו עומד על 16-15 שנים.

שורה של גורמים עסקיים בתחום הלוויינים בישראל אליהם פנה "כלכליסט" העדיפו שלא להתייחס להשלכות הכלכליות של ניתוק הקשר. טל ענבר, ראש המרכז לחקר החלל במכון פישר, ציין כי המשמעות של תקלה במישור הטכני היא פגיעה בשידורי טלוויזיה ובאינטרנט, ולכן חברות תקשורת לוויינים כמו חברת חלל תקשורת מצויידות בתוכניות גיבוי למקרה של נפילה. בנוסף, בחברות לוויינים מסוימות התעבורה מתועלת ללוויין אחר במקרה של תקלה. במקרה של עמוס 5 אין גיבוי לשירותים ולכן נגרמת הפסקת שירות.

ההתמודדות עם התקלה בחברות ללא גיבוי עצמי נעשית בדרך באמצעות תוכניות גיבוי מול חברות אחרות. חברות משאילות שירותים זו מזו בהתראה קצרה, אך המחיר עלול להיות גבוה.

תגיות