אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעת החוק נדחתה ומבנים נטושים ימשיכו לקבל פטורים מארנונה צילום: אלכס קולומויסקי

הצעת החוק נדחתה ומבנים נטושים ימשיכו לקבל פטורים מארנונה

מדובר במבנים שאינם ראויים למגורים, והפטור מארנונה מסתכם בהפסד של עשרות מיליוני שקלים בשנה. הצעת חוק שנועדה לחייב גבייה בתוך שלוש שנים נדחתה אתמול. משרד הפנים: "אנחנו לא נתמוך בהעלאת ארנונה לתושבים"

23.11.2015, 08:14 | עמרי מילמן

שר הפנים סילבן שלום אינו מעוניין, כך מסתמן, לבטל את הפטור מארנונה על מבנים נטושים שאינם ראויים למגורים. הצעת חוק של ח"כ רועי פולקמן מכולנו, שמבקשת לעשות זאת, עלתה אתמול בוועדת השרים לענייני חקיקה, ונדחתה לשבוע הבא. בשל התנגדותו של שלום, סביר שגם אז לא תעבור. מטרת ההצעה לבטל את העיוות בגביית הארנונה, שלפיו מבנים נטושים זוכים לפטורים ולתעריפים נמוכים - שגוררים הפסדים של עשרות מיליוני שקלים ואינם עוזרים לשוק הדיור הבוער.

קראו עוד בכלכליסט

רק בירושלים יש 415 אלף מ"ר של מבנים נטושים, שלו היו מאוכלסים היו מגדילים את קופת העירייה ב־32.6 מיליון שקל בשנה - כך עולה מנתונים של תנועת התעוררות. בתל אביב ההערכות מדברות על כ־400 אלף מ"ר כאלה, שיכלו להכניס לעירייה עוד כ־33 מיליון שקל בשנה. אילו היו משתמשים בשטחים הללו כדי לבנות דירות חדשות, היה אפשר להוסיף עוד כ־3,000 דירות בירושלים ועוד כ־4,000 בתל אביב.

 , צילום: עמית שעל צילום: עמית שעל  , צילום: עמית שעל

מדובר בנכסים שכיום אי אפשר להתגורר בהם (דירות רפאים של תושבים זרים מקבלות סיווג אחר, ועליהן דווקא משלמים ארנונה), ועל פי החוק זוכים לפטור כמעט אוטומטי מארנונה לשלוש השנים הראשונות, ולאחר מכן להארכה של חמש שנים נוספות. רק אחרי שמונה שנים שבהן המבנה עומד ריק מתחילים בעלי הנכסים לשלם ארנונה, אך בתעריף הנמוך ביותר - בירושלים למשל מדובר בכ־60 אגורות למ"ר לשנה. לשם השוואה, מלונות משלמים בירושלים 112–138 שקל למ"ר לשנה, ומשרדים וחנויות משלמים 226–325 שקל.

 , צילום: ערן יופי כהן צילום: ערן יופי כהן  , צילום: ערן יופי כהן

נכסים אלו שייכים בעיקר לבעלי הון, שדבר אינו מונע מהם לזנוח אותם במשך שנים ולהמתין ליום שבו ישתלם להשקיע בהם שוב. כל עוד ערך הנכס עולה, והם גם מקבלים פטור מארנונה, אין להם כל תמריץ למכור את הנכס או לשפצו. הצעת החוק מקצרת את תקופת הפטור לשלוש שנים בלבד, ולאחר מכן דורשת תשלום ארנונה לפי הסיווג האחרון שקיבל הנכס. פולקמן: "זהו עיוות היסטורי. ביטול הפטור הוא צעד בדרך לפתרון כולל".

סגן ראש עיריית ירושלים עופר ברקוביץ' אמר ל"כלכליסט" כי "אולי בתמיכת בעלי הון נדחתה הצעת החוק. אני מקווה שזו לא הדרך של שר הפנים למסמס אותה". ממשרד הפנים נמסר: "הצעת החוק מטילה ארנונה על תושבים. המשרד לא יתמוך בהטלה והעלאה של ארנונה על תושבים".

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
בניגוד להתלהמות נשאלת שאלה האם ארנונה הוא או תשלום עבור שירות
ולא לחיייב במתן שירות הרי יש חובה לתשלום ארנונה גם על נכס ריק, גם במקרה הזה עצר המחוקק ניסיון נלוז להפיכת הארנונה למס מלא מה גם שחלק ניכר מהנכסים הינם נכסים שאינם למגורים ראז כל המתלהמים נא להירגע, אם כבר להתלהם זה רק נגד הממשלה שלא עושה די להורדת המחירים בכלים שכן יש לה שיווק קרקע וטיפול מהיר באישורי הבניה
העיריות רוצות מס  |  24.11.15
17.
את מצוקת הדיור אפשר לפתור תוך חודש - אם רק רוצים
-ארנונה על מבנים נטושים - מי שלא רוצה לאכלס - שימכור -ארנונה פי 10 על דירות רפאים - מי שמחזיק דירה ולא רוצה לגור בה - שישכיר או ימכור -איסור על תושבי חוץ להיות בעלי דירה בישראל - צעד שקיים בהרבה מדינות עם שוק דיור הרבה יותר רגוע משלנו ויש עוד הרבה מה לעשות אבל כשיש ממשלה אימפוטנטית ומושחתת - לא יקרה כלום
אייל  |  24.11.15
לכל התגובות