אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביה"ד לעבודה: הביטוח הלאומי לא יוכל לשלול קצבת הבטחת הכנסה ממי שמקבל סיוע בשכ"ד צילום: טל שחר

ביה"ד לעבודה: הביטוח הלאומי לא יוכל לשלול קצבת הבטחת הכנסה ממי שמקבל סיוע בשכ"ד

פסק דין דרמטי חושף עוד טפח מהאבסורד בו נאלצות לחיות 100 אלף משפחות המקבלות הבטחת ההכנסה – הקצבה לא מספיקה בשביל לחיות בכבוד, אבל סיוע משהמשפחה לתשלום שכר דירה יגרום לשלילת הקצבה

23.11.2015, 08:40 | מיקי פלד

הביטוח הלאומי לא יוכל יותר לשלול קצבת הבטחת הכנסה ממי שקיבל עזרה כספית ממשפחתו לצורך תשלום שכר דירה. כך קבע ביום שישי בית הדין הארצי לעבודה בהרכב של חמישה שופטים.

זהו פסק דין דרמטי מאוד של בית הדין, בו 4 מהשופטים הביעו עמדה מנוגדת לזו של נשיא בית הדין, יגאל פליטמן, שנותר בדעת מיעוט. השופטים למעשה הפכו החלטות קודמות של בתי הדין לעבודה, ושעד כה נתנו גיבוי לביטוח הלאומי בשלילת קצבת הבטחת ההכנסה.

קראו עוד בכלכליסט

פסק הדין הזה חושף עוד טפח מהאבסורד בו חיים כ-100 אלף משפחות המקבלות הבטחת הכנסה בישראל. בית הדין איחד שש עתירות שעוסקות כולן באותה שאלה – האם כאשר קרוב משפחה נותן למקבל הבטחת הכנסה כסף בשביל תשלום שכר דירה הדבר נחשב כ"הכנסה" ולכן צריך לשלול את הקצבה או להפחית אותה. הערעורים הוגשו על ידי עורכות הדין יפית מנגל ונאוה אילון והאגודה לזכויות האזרח הצטרפה כידידת בית המשפט.

סיגל דוידוב מוטולה. "יש להיזהר שהרצון של המוסד למנוע ניצול לרעה לא ישאיר את המבוטחים במצב בו נפגעת זכותם החוקתית למינימום של קיום אנושי בכבוד" סיגל דוידוב מוטולה. "יש להיזהר שהרצון של המוסד למנוע ניצול לרעה לא ישאיר את המבוטחים במצב בו נפגעת זכותם החוקתית למינימום של קיום אנושי בכבוד" סיגל דוידוב מוטולה. "יש להיזהר שהרצון של המוסד למנוע ניצול לרעה לא ישאיר את המבוטחים במצב בו נפגעת זכותם החוקתית למינימום של קיום אנושי בכבוד"

על פניו מדובר בדרישה הגיונית של הביטוח הלאומי שמפרש את החוק לחומרה וטוען כי מי שיש לו הכנסה – ולא משנה אם זה מעבודה או מסיוע משפחתי – לא בהכרח זכאי לקצבת הבטחת הכנסה. אלא שהקצבה הזו עומדת כיום על סכומים שבוודאי לא יכולים להבטיח דבר. לדוגמה, זוג מובטלים עם שני ילדים ללא כל הכנסה כלשהי, יקבלו קצבת הבטחת הכנסה של 2,897 שקל בחודש.

כלומר שהביטוח הלאומי אומר לאותה משפחה שהיא גם לא יכולה לקבל קצבה מספיק גדולה כדי להתקיים, בוודאי שלא להתקיים בכבוד, ומצד שני היא לא יכולה להיעזר כספית בקרובי משפחה כדי שתוכל להשלים את הפער שבין הקצבה לבין מחיה בכבוד מינימלי. כפי שהגדירה זאת בפסק הדין השופטת סיגל דוידוב מוטולה: "רצונו של המוסד למנוע ניצול לרעה הינו ראוי ומובן, אבל יש להיזהר שהרצון לא יגרור הפרה של החובה השלטונית כלפי חלק מהמבוטחים וישאירם במצב בו נפגעת זכותם החוקתית למינימום של קיום אנושי בכבוד".

לטענת השופטת דוידוב מוטולה, יש לפרש את החוק כך שסיוע משפחתי בשכר דירה יוחרג ממה שניתן לראות בו כהכנסה או נכס. סגנית הנשיא, ורדה וירט-ליבנה והשופטים רונית רוזנפלד ואילן איטח, הסכימו לעמדה של השופטת דוידוב מוטולה, אך ציינו כי לא צריך להרחיב את הפסיקה בנושא סיוע בשכר דירה לתמיכה כלשהי של המשפחה במקבל הבטחת הכנסה. הנשיא פליטמן כתב כי מכיוון והחוק לא מציין במפורש את הסיוע בשכר דירה כתמיכה מותרת במקבל הקצבה, אז אין סיבה להחריג אותו, ולכן הביטוח הלאומי צודק בפרשנות של החוק.

אין זו הפעם הראשונה שערכאות משפטיות נאלצות להתערב בניסיונות של הביטוח הלאומי לפרש לחומרה את החוק. נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, דורית ביניש, קבעה בפסק הדין האחרון שלה כי המוסד לא יוכל לשלול קצבה ממי שמחזיק רכב. אולם החזקה של רכב עדיין יכולה להוריד את קצבת הבטחת ההכנסה שתקבל המשפחה, בהתאם לשווי שלו.

תגיות