אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי - ברמה של 0.1% צילום: עמית שאבי

בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי - ברמה של 0.1%

בבנק ציינו כי דו"ח התעסוקה החזק שפורסם בארה"ב, הגדיל מאוד את ההסתברות כי הפדרל ריזרב יעלה את הריבית בדצמבר

23.11.2015, 16:00 | אמנון אטד

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') כצפוי להשאיר את הריבית במשק חודש נוסף ללא שינוי, בנקודת השפל של 0.1% שאליה היא הורדה לפני תשעה חודשים. החלטת הוועדה הושפעה הפעם משלוש התפתחויות עיקריות שנרשמו בשבועיים האחרונים בארץ ובעולם, שמצביעות כולן על כך שאין כעת צורך בהפחתת ריבית נוספת.

בהודעת הריבית שפרסם היום, מזכיר בנק ישראל את דו"ח התעסוקה בארה"ב לחודש אוקטובר שהפתיע בעוצמתו, ומציין כי פרסום הדו"ח, כמו גם אינדיקציות שונות שסיפק הבנק המרכזי האמריקאי, הביאו לעלייה חדה בהסתברות שמייחסים השווקים לאפשרות העלאת הריבית הראשונה על הדולר תתרחש בדצמבר. זאת לעומת הודעת הריבית מהחודש שעבר, שבה ציין בנק ישראל את "הדחייה שחלה בהערכת השווקים לגבי המועד שבו תעלה ארצות הברית את הריבית", והוסיף כי "חלק מראשי הבנק המרכזי האמריקאי עדיין סבורים שהעלאת הריבית עשויה להתחיל עוד השנה, אולם לפי השווקים ההסתברות לכך ירדה".

 

בתחום האינפלציה, נרשמה בחודש שעבר עלייה קלה של 0.1% במדד, לאחר שני מדדים שליליים שנרשמו בחודשיים הקודמים. בימים שלאחר פרסום מדד אוקטובר נרשמה עלייה קלה גם באינפלציה הצפויה במשק ב- 12 החודשים הבאים והיא מסתכמת כעת ב- 0.7%. הפחתת הריבית עשויה לתרום לדחיפת האינפלציה בחזרה אל תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%), אולם הנתונים האחרונים מראים כאמור שכעת אין בה צורך.

בתחום הפעילות הריאלית, פרסמה לאחרונה הלמ"ס כי אחרי הצמיחה האפסית של 0.2% שנרשמה ברבעון השני של

השנה, חזר המשק הישראלי לרמת פעילות סבירה, וברבעון השלישי נרשמה בו כבר צמיחה בשיעור שנתי של 2.5%. אתמול פרסם בנק ישראל נתון מעודד נוסף, ומעודכן יותר: המדד המשולב למצב המשק עלה באוקטובר ב- 0.3%, לאחר העלייה המתונה של 0.1% שנרשמה בו בחודש הקודם.

בנוסף למכלול התפתחויות אלה, בבנק ישראל ממשיכים לחשוש מההשפעה שעלולה להיות להפחתת ריבית נוספתעל מחירי הדירות. בשבוע שעבר דווחה אומנם הלמ"ס כי מחירי הדירות ירדו בספטמבר בשיעור קל של 0.1%, אולם למרות ירידה זו מחירי הדירות כעת גבוהים עדיין ב- 6.6% ממחיריהן הממוצעים בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

הנגידה קרנית פלוג. 3 סיבות להחלטה, צילום: עומר מסינגר הנגידה קרנית פלוג. 3 סיבות להחלטה | צילום: עומר מסינגר הנגידה קרנית פלוג. 3 סיבות להחלטה, צילום: עומר מסינגר

גיא יהודה, כלכלן בכיר במערך מחקר ואסטרטגיה בפסגות, אמר בתגובה: "החלטת הריבית הייתה צפויה לחלוטין ומהבחינה הזו בנק ישראל יכול להכתיר את ההכוונה העתידית (Forward Guidance) כהצלחה, שכן כל 20 הכלכלנים הנסקרים ע"י בלומברג, בשונה מהחלטות הריבית הקודמות, צפו כי הריבית תיוותר על כנה. בהסתכלות קדימה, הפחתת ריבית או כל צעד מרחיב אחר אינו על הפרק והריבית צפויה להיוותר ברמתה בחודשים הקרובים. בנק ישראל להערכתנו, יעלה את הריבית רק לאחר שתי העלאות ריבית בארה"ב כך שהריבית לא צפויה לעלות לפני אמצע שנה הבאה. לכן, אנו מצפים לראות את בנק ישראל מאותת על כך בהודעותיו תוך מספר חודשים על ידי שינוי נוסח ההכוונה העתידית בהודעת הריבית".

ניב פגוט, אסטרטג ראשי קבוצת איילון, אמר בתגובה: "בסיפא של דבריו מציין בנק ישראל כי הסיכון להשגת יעד האינפלציה והצמיחה נותרו גבוהים. ראוי לציין כי הבנק לא מציין כמו בהודעת הריבית הקודמת כי הסיכונים גברו ולפיכך ניתן להסיק כי בבנק המרכזי רואים התייצבות בפעילות הכלכלית. כל זמן שהיעדים החשובים ביותר לבנק המרכזי בסכנה הריבית תוותר אפסית.

"בבנק ישראל מודאגים מכך שנתוני הצמיחה לרבעון השלישי של השנה אשר הציגו צמיחה של 2.5% לא הציגו "פיצוי" על הצמיחה האפסית ברבעון השני של השנה, אלא הכלכלה חזרה לצמוח בקצב שמאפיין אותה ברבעונים האחרונים.

"בנק ישראל עומד בפני כאב ראש כביר מאחר והשקל מוסיף לשמור על עוצמתו ביחס לסל המטבעות וזאת על אף עוצמת הדולר בעולם הנשענת על ציפיות להעלאת ריבית בארה"ב.

"הגדלת התמריצים באירופה, ביפן ובסין הפכו לתרחיש מרכזי בשווקים וצעדים אלו צפויים לתמוך בעוצמת השקל ולגרור את בנק ישראל להגדלת מעורבות בשוק המטבע. 

"דילמה קשה"

 

שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי ישראל בקבוצת פיוניר, ציין כי "מול בנק ישראל עומדת היום דילמה קשה: מצד אחד, תחזיות האינפלציה והצמיחה מצביעות על האטה משמעותית במשק מה שמרמז על צורך בהרחבה מוניטרית. מנגד, בנק ישראל יודע שהגדלת הפעילות המוניטרית תביא להעצמת ניפוח בועות בשוק ובראשן בועה בנדל"ן. בחודש האחרון פורסמו שני דיווחים סותרים על מחירי הנדל"ן: האחד של משרד השיכון והשני של השמאי הממשלתי. על פי משרד השיכון המחירים ירדו ואילו לפי השמאי הממשלתי המחירים עלו. המשותף לשני הדיווחים הינו שמספר העסקאות ירד ברבעון השלישי, מה שמראה על התקררות בשוק הנדל"ן, נתון אשר יכול להגדיל את מרווח התמרון של בנק ישראל".

עומר קופילוב, סמנכ"ל אסטרטגיה ב-USGCapital, אמר בתגובה: "המציאות הביטחונית מביאה לירידה בפעילות הכלכלית של המשק, בשעה שמנועי הצמיחה של המשק בלאו הכי דוממים כמעט לחלוטין. הייצוא נמצא בנסיגה, ההשקעות בקיפאון והמשק תלוי בצמיחת הצריכה הפרטית. עם הסימנים המתחזקים להעלאת ריבית בארה"ב כבר החודש, נראה כי בנק ישראל ייאלץ בסופו של דבר להתיישר עם המגמה ולא יביא לפער ריביות מול ארה"ב שיעלה על 1%. המשמעות היא שריבית בנק ישראל צפויה להתחיל לעלות בעוד כשנה, בתנאי שקצב הצמיחה יגבר וכך גם קצב האינפלציה".

איילת ניר הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות יצירות: "החלטת בנק ישראל להותיר את הריבית על כנה אינה מפתיעה ולמעשה היתה בקונצנזוס.

 המשתנים המקרו כלכליים אינם תומכים בשינוי של המדיניות המוניטרית בישראל. מחד, קצב הצמיחה ברבע השלישי של השנה עמד על 2.5%, תוך שיפור בהשקעות במשק וביצוא, אך האינפלציה במשק מוסיפה להיות נמוכה בין היתר בשל החלטות הממשלה, והסיכונים לאינפלציה ולצמיחה נותרו, בשל חולשת הכלכלה העולמית.

"רמת הריבית המוניטרית הנוכחית מרחיבה מאד ומוסיפה לתמוך ברמת הפעילות הכלכלית, מתוך בחינת תמונת המצב הנוכחית והסיכונים הקיימים לה.

"בחודש דצמבר צפוי הפד להעלות את הריבית בארה"ב לראשונה מזה תקופה ארוכה. אנו לא צופים כי בבנק ישראל ימהרו להעלות את הריבית בעקבות ארה"ב, שכן שיעור האינפלציה במשק צפוי להיות נמוך מהיעד עד לסוף 2016, ובבנק ישראל ישמחו בוודאי אם פער הריביות שייפתח בעקבות העלאת הריבית בארה"ב, יחליש את השקל, ישפר את כושר התחרותיות של היצואנים, וילחץ מעט את האינפלציה כלפי מעלה.

"ככל שקצב עליית הריבית בארה"ב יהיה מתון, והוא צפוי להיות מתון, כך יגדל פרק הזמן הצפוי בין עליית הריבית בארה"ב לעליית הריבית בישראל.

 אנו מעריכים כי הריבית במשק תישאר על כנה לפחות עד מחצית 2016".

תגיות