אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סין: הרשויות מגבירות את המלחמה בעבירות מצד חברות בורסאיות צילום: Gettyimages, אימג'בנק

סין: הרשויות מגבירות את המלחמה בעבירות מצד חברות בורסאיות

שלוש מבין חברות הברוקראז' הגדולות במדינה נחקרות בחשד להפרת החוקים - זאת כחלק מתוכנית רחבה לניקוי אורוות

27.11.2015, 12:53 | בלומברג
הרשויות בסין הגבירו את המאמצים במלחמתם בעבירות בקרב החברות הנסחרות בבורסה. השבוע נחשף כי שלוש מבין חברות הברוקראז' הגדולות במדינה נחקרות בחשד להפרת החוקים.

קראו עוד בכלכליסט

סיטיק סקיורטיס (Citic Securities) וגאוסן סקיורטיס (Guosen Securities) הודיעו אתמול (ה') כי נפתחה נגדן חקירה מטעם רשות ני"ע הסינית. בנוסף, האיטונג סקיורטיס (Haitong Securities), שהפסיקה בפתאומיות את המסחר במניות שלה, הודיעה גם כן כי היא תחת חקירה, כך לפי אנשים המקורבים לנושא.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

הפיקוח המוגבר, שמגיע לאחר קיץ של ירידות בבורסות של סין, משפיע על מנהלים בכירים ועל הרגולטורים כאחד. בשלב זה, הוטלו כבר מגבלות על פעילויות כמו מכירה בחסר (שורט).

נראה כי הציד הראשוני הזה אחר האשמים בצניחה בבורסות סין התפתח לתוכנית ניקוי אורוות רחבה יותר. "זהו צעד חשוב בשינוי שוקי ההון כדי לוודא שבכירים לא לוקחים כסף לכסים שלהם", אומר פול גיליס, מרצה בבית הספר לניהול באוניברסיטת בייג'ינג, "השווקים צריכים להיות הוגנים כדי לפעול ביעילות".

מדד של בלומברג, שעוקב אחר 7 חברות ברוקראז' סיניות שנסחרות בהונג קונג, נפל היוםב-4.9% לאחר החשיפה האחרונה של החקירות. זו הירידה החדה ביותר מאז שלושה חודשים.

"אנשים חוששים שעוד חברות ייחקרו", אומר וונג צ'י מאן, אנליסט בצ'יינה גלקסי סקיורטיס בהונג קונג, "יש מקום לשיפור בכל הקשור לתקשורת של הרגולטורים ורמת השקיפות", אומר וונג ומוסיף כי עוד לא ברור האם החברות הנחקרות אכן פעלו שלא כשורה.

באוגוסט נעצרו לראשונה בכירים בסיטיק בחשד לסחר במידע פנים. בספטמבר נעצר נשיא החברה צ'נג בומינג בחשד לסחר במידע פנים והדלפת מידע, כך דיווחה סוכנות החדשות הממשלתית שינואה לפי הדיווח, לפחות שבעה בכירים נחקרו. החברה ספגה מכה נוספת כשחשפה השבוע כי דיווחה בטעות על המרות בשווי טריליון יואן (157 מיליארד דולר),. החברה טענה כי הדיווח השגוי נבע בעקבות "עדכון מערכות". אף אחד מהבכירים החשודים לא הגיב על המקרה, ולא דווח על דיונים שנערכו בבית המשפט או על הרשעות.

חברת הברוקראז' גואטאי ג'ונאן אינטרנשיונל הולדינגס (Guotai Junan International Holdings), חטיבה של גואטאי ג'ונאן סקיורטיס, צנחה ב-12% ביום שני לאחר שהודיעה כי איבדה קשר עם היו"ר והמנכ"ל, אים פונג, ממנו לא שמעה מאז ה-18 בנובמבר. נגד אים לא קיימות האשמות, ובחברה סירבו להגיב.

יעדי החקירות נעים מעיתונאי שמואשם שהדיווחים שלו גרמו לפאניקה בשווקים – ההודאה שלו אף שודרה בטלוויזיה – ועד ליאו גאנג, אחד מארבעת סגני היו"ר ברשות ני"ע. יאו נחקר בחשד ל"הפרות משמעות חמורות", כך הודיעה המפלגה הקומוניסטית ב-13 בנובמבר. הניסוח הזה לרוב מתייחס לעבירות שחיתות.

בארי ניוטון, מרצה לכלכלה הסינית באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, טוען כי אף שהרשויות מעוניינות לעקור מהשורש את ההתנהלות הלא חוקית, הרצון למצוא "שעיר לעזאזל" לקריסת השווקים הוא בעל תפקיד מרכזי גם כן.

רשות ני"ע הסינית ערכה בדיקות פתע בכמה חברות השקעה סיניות, ביניהן קרן הרווסט, והחרימה מחשבים וטלפונים ניידים. המשטרה בשנגחאי החרימה גם מחשבים והקפיאה מניות בשווי מיליארד דולר בחברות נסחרות הקשורות לשו שיאנג, מנהל קרן הגידור זאשי אינווסטמנט, שנעצר בכביש המהיר בין שנגחאי ונינגבו.

"הממשלה מעולם לא פעלה נגד התחום הזה", אומר הו שינגדאו, מרצה לכלכלה במכון הטכנולוגי של בייג'ינג, "זוהי עדיין רק ההתחלה".

תגיות