אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתקפת הטרור בפריז עשויה להביא לשיפור בכלכלת אירופה צילום: איי אף פי

השורה התחתונה

מתקפת הטרור בפריז עשויה להביא לשיפור בכלכלת אירופה

הפיגועים בלב הבירה הצרפתית יביאו לעלייה בהוצאות הביטחון ובמקביל, הבנק המרכזי ביבשת צפוי להכריז על הרחבת המדיניות המוניטרית כדי לאותת על מחוייבות לאירופה. צעדים אלו יתמכו בגוש היורו המשתקם

02.12.2015, 07:10 | אביבית מנה קליל וניר חצב

 אירופה נמצאת בעיצומו של גל הטרור המקיף והמסיבי ביותר שתקף אותה בעשורים האחרונים. מרבית האירועים אמנם התרחשו בצרפת, עם כמה פיגועים רבי־נפגעים שהתרחשו בפריז באמצע נובמבר, אך ניתן לזהות השפעות משמעותיות גם על מדינות שכנות. כך, למשל, בבלגיה ובגרמניה בוטלו אירועי ספורט ותרבות בשל כוננות מוגברת והתרעות ממוקדות על טרור. בבריסל, בירת בלגיה, אף הוכרז מצב חירום ששיתק את העיר בשבוע שעבר. בעוד להתמודדות של אירופה עם האירועים האחרונים צפויה להיות השפעה משמעותית בגזרה הפוליטית והגיאו־פוליטית, נשאלת גם השאלה — איך ישפיעו האירועים האחרונים על המצב הכלכלי בצרפת ובאירופה כולה?

קראו עוד בכלכליסט

הטרור פגע בצרפת דווקא כשהצמיחה החלה להשתפר

 

שעות ספורות לפני אירועי הטרור בפריז פורסמו נתונים ראשוניים על צמיחת התוצר בגוש היורו ברבעון השלישי של 2015. לפי נתונים ראשוניים אלו (שעשויים להשתנות מעט), גוש היורו צמח ברבעון השלישי בקצב רבעוני של 0.3% ובקצב שנתי של 1.6%, האטה קלה ביחס לצמיחה ברבעון השני של השנה (0.4% רבעונית ו־1.5% שנתית). כלכלת צרפת רשמה צמיחה רבעונית של 0.3% (ושנתית של 1.2%) לעומת צמיחה רבעונית אפסית ברבעון השני של השנה. כלומר, מבחינת צרפת, גל הטרור הגיע דווקא בתקופה שבה הנתונים הכלכליים מתחילים לצבור מומנטום.

עוד מוקדם להעריך כיצד ישפיע גל הטרור הנוכחי על הסנטימנט הצרכני והעסקי באירופה, אך עם זאת, אינדיקציה ראשונית התקבלה עם סקר ה־ZEW בגרמניה ובגוש היורו, שפורסם ארבעה ימים אחרי אירועי הטרור בפריז. מדד ה־ZEW הוא סקר תחזיות חודשי שמבוצע בקרב 350 כלכלנים ואנליסטים, ומטרתו לבחון את המצב הכלכלי הנוכחי במדינות שונות ואת התחזיות קדימה. הציון במדד ה־ZEW נקבע לפי הפרש בין מספר המשיבים האופטימיים, שחושבים שהמצב הכלכלי ישתפר, למספר המשיבים הפסימיים, שחושבים שהמצב הכלכלי יידרדר. מדד התחזיות הכלכליות בגרמניה (ZEW Expectations) עלה באוקטובר ל־10.4 נקודות לעומת 1.9 נקודות בספטמבר, והצפי בשוק עמד על 6 נקודות. העלייה הזאת במדד הגיעה אחרי שבעה חודשים רצופים של הידרדרות, וגם בנובמבר המדד היה נמוך מהממוצע ארוך הטווח שלו. מדד ה־ZEW בגוש היורו כולו ירד בחודש האחרון ל־28.3 נקודות לעומת 30.1 נקודות באוקטובר. עם זאת, הוא עדיין לימד על רוב גדול של משיבים אופטימיים בנוגע לכלכלה האירופית. מכון ה־ZEW אף הדגיש כי תוצאות המשיבים אחרי מתקפת הטרור בפריז לא שונות משמעותית מתוצאות המשיבים לפני האירועים. המסקנה הראשונית מכך היא שנכון לנקודה זו, אירועי הטרור בפריז לא משפיעים משמעותית על הסנטימנט העסקי באירופה. במקביל, ישנם אפילו קולות שטוענים כי בסופו של דבר, באופן מעט אבסורדי, ייתכן שאירועים אלו דווקא ייצרו אפקט חיובי על הכלכלות המקומיות. כיצד? דרך המדיניות הפיסקאלית והמוניטרית.

בתגובה לאירועי הטרור צפויים מקבלי ההחלטות באירופה לנקוט צעדים אקטיביים כדי לנסות ולמנוע השפעה כלכלית שלילית ובכך אולי אפילו להמריץ את הכלכלות המקומיות. בצד הפיסקאלי צפויה עלייה משמעותיות בהוצאות הביטחוניות באירופה בכלל ובצרפת בפרט, כשכבר עכשיו ניתן לראות את תחילת התהליך: צרפת הודיעה על גיוס 5,000 שוטרים בתוך שנתיים והימנעות מתוכנית קיצוצים במשרות הצבאיות עד ל־2019. טום דונילון, דירקטור בכיר בקרן ההשקעות בלאקרוק ולשעבר היועץ לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב ברק אובמה, טען בשיחת ועידה שערכה הקרן כי בתגובה לאירועי הטרור של 11 בספטמבר 2001 הוצאות הביטחון בארה"ב עלו מ־0.14% ל־0.5% מהתוצר, ולהערכתו, באירופה העלייה בהוצאות הביטחוניות יכולה להיות אפילו חדה יותר.

התרעות על פיגועים הביאו למצב של כוננות חירום בבריסל, בלגיה, צילום: בלומברג התרעות על פיגועים הביאו למצב של כוננות חירום בבריסל, בלגיה | צילום: בלומברג התרעות על פיגועים הביאו למצב של כוננות חירום בבריסל, בלגיה, צילום: בלומברג

בצד המוניטרי, ייתכן כי הרצון למנוע מאירועי הטרור להשפיע על הכלכלה האירופית יוביל למחויבות גדולה יותר של הבנק המרכזי האירופי (ECB) ולמדיניות מוניטרית מרחיבה יותר. התבטאות ראשונה כבר התקבלה מצד פיטר פראט, הכלכלן הראשי של ה־ECB, שטען כי ייתכן שהפיגועים בפריז הגדילו את הסכנות הכלכליות באירופה. דעת הקונצנזוס בשוק היא שנגיד ה־ECB מריו דראגי יודיע ב־3 בדצמבר על הרחבה מוניטרית נוספת בצורה של הורדת ריבית או הרחבת תוכניות רכישות נכסים פיננסיים.

האג"ח הממשלתיות שומרות על יציבות

 

בטווח הארוך לגל טרור באירופה עשויה להיות השפעה הרת גורל על התמונה הפוליטית ביבשת ואולי גם על עתיד האיחוד האירופי כולו. עוד לפני האירועים התקשו המנהיגים האירופים להגיע להסכמה בנוגע לדרך הנכונה להתמודד עם ההיקף העצום של מבקשי המקלט שנכנסו ליבשת מאז תחילת השנה. כעת, כשקיים סיכוי שחלק מהמחבלים בפיגועים בפריז הגיעו ליבשת בגל הזה, המחלוקות רק צפויות להתגבר.

בינתיים השווקים הפיננסיים לא מתרגשים יתר על המידה מגל הטרור שתקף את צרפת. שוקי המניות באירופה ממשיכים בהתאוששות והתשואות הממשלתיות באג"ח שומרות על יציבות. על פי הערכות, כל עוד גל הטרור הנוכחי לא יתגבר או יתפשט גם למדינות אחרות, ההשפעה הכלכלית על אירופה צפויה להיות מתונה וזמנית ועשויה אף לגרום לאיחוד כוחות מוניטרי ופיסקאלי שימריץ את הכלכלות המקומיות.

הכותבים הם מנכ"לית משותפת ואנליסט אירופה באופנהיימר ישראל

 

השורה התחתונה

מתקפת הטרור לא פגעה בתחזיות האופטימיות בנוגע לכלכלה האירופית. במקביל, שוקי המניות ביבשת ממשיכים בהתאוששות.

תגיות