אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הירידה ביורו תכה בחברות הנדל"ן ברבעון הרביעי

הירידה ביורו תכה בחברות הנדל"ן ברבעון הרביעי

הירידה בשער המטבע האירופי מול השקל מתחילת הרבעון צפויה לפגוע בשורה של חברות נדל"ן ישראליות הפועלות באירופה - ההון העצמי צפוי לרדת, שורת ההכנסות תיפגע, יכולת החזר החוב תישחק

02.12.2015, 07:09 | אורן פרוינד

חברות הנדל"ן הישראליות הפועלות באירופה ומדווחות על תוצאותיהן בשקלים צפויות להיפגע מהנפילה החדה של היורו בחודשים האחרונים. מתחילת הרבעון הרביעי של השנה נחלש המטבע האירופי בשיעור חד של 7%, והוא נסחר היום ב־4.1 שקלים, שפל של 13 שנה. חברות נדל"ן כמו סאמיט ואפריקה נכסים כבר פרסמו אזהרות בדו"חותיהן לרבעון השלישי לגבי השפעת היחלשות היורו על הרווח הכולל.

סאמיט, שפועלת בגרמניה, דיווחה כי הירידה בשער היורו ברבעון הרביעי הביאה עד כה לקיטון של 68 מיליון שקל ברווח הכולל שלה. אפריקה נכסים, שפועלת במזרח אירופה, שחררה אזהרה דומה עם צפי לפגיעה של 147 מיליון שקל. בראק אן.וי ואיי.די.או בחשיפה מלאה ליורו, כיוון שהן פועלות אך ורק בגרמניה, ואילו בגזית גלוב כ־45% מההכנסות מקורן ביורו.

היורו משפיע על חברות אלה בשני מישורים. הראשון הוא חשבונאי: כשההכנסות מהנכסים נקובות ביורו ושערו נחלש, החברות מחויבות לרשום ירידה ברווח הכולל בהתאם לירידה בשער היורו. התכווצות הרווח הכולל לא מקטינה את הרווח הנקי, אלא מבטאת ירידה בהון העצמי ככל שהיורו נחלש. מצב זה עלול להשפיע על עלויות המימון של החברה בעתיד. ישנה השפעה חשבונאית גם על ההכנסות. כשחברה מדווחת בשקלים והפעילות שלה מתבצעת ביורו, רמת ההכנסות שלה יורדת בהתאם. ירידה זו לא תמיד מגיעה לרווח הנקי, כיוון שהיא מקוזזת לפעמים עם פעולות גידור שמבצעות החברות ומקבלות ביטוי בהכנסות מימון בדו"ח רווח והפסד.

ההשפעה השנייה היא תזרימית. חלק מהחברות נוטלות הלוואות בשקלים באמצעות הנפקות אג"ח בישראל, בעוד התזרים שלהן משכירות הוא ביורו. כשהיורו נחלש מול השקל, נשחקת יכולת החזר החוב שלהן. דוגמה קיצונית לפגיעה כזו היא במירלנד, שספגה ירידה של עשרות אחוזים בשער הרובל אל מול השקל בשנה האחרונה בעוד החוב שלה בישראל נותר ברמה זהה, מיליארד שקל.

במירלנד זה הגיע להסדר חוב, אולם ההשפעה התזרימית על החברות שפועלות באירופה אינה כה גדולה. זאת כי הן מבצעות הגנות מפני ירידה חדה בשער היורו באמצעות חוזי swap שמבטיחים להן שער שאינו מושפע מהתנודות בשוק, או באמצעות נטילת הלוואות ביורו, שכן נוכח היחלשות ביורו יורדים גם ההחזרים לבנקים באירופה.

רחל לוין מנכ"לית גזית גלוב, צילום: גלעד קוולרציק רחל לוין מנכ"לית גזית גלוב | צילום: גלעד קוולרציק רחל לוין מנכ"לית גזית גלוב, צילום: גלעד קוולרציק

תגיות