אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

קפלן: הכסף של רבוע כחול לא יספיק למגה

דו”חות מגה לרבעון השלישי חושפים כי החברה לא עומדת ביעדים של תוכנית ההבראה שהוגשה לביהמ"ש ביוני. בשיחה עם "כלכליסט" העריך אביגדור קפלן, יו"ר החברה־האם של מגה, אלון רבוע כחול, כי העסקה למכירת רשת הדיסקאונט You תיחתם בקרוב ותגרע כמיליארד שקל בשנה מהמכירות של מגה

02.12.2015, 06:49 | נורית קדוש

רשת מגה ממשיכה לדמם, ועם פרסום התוצאות הכספיות שלה לרבעון השלישי של 2015 (יולי־ספטמבר) נדמה כי תוכנית ההבראה — שסוכמה ביוני בין הנהלת החברה לוועד העובדים — לא עונה על הציפיות. הרשת לא הצליחה לשקם את אמון הצרכנים ולהחזיר את הלקוחות לסניפים, ויכול להיות שתחזיותיה של הנהלת החברה היו ורודות מדי.

כעת מתכננת ההנהלה, בניסיון נוסף להיחלץ מהבור, למכור את 22 סניפי תת־רשת הדיסקאונט שלה, You. בשיחה עם "כלכליסט" לרגל הדו"חות הכספיים העריך אביגדור קפלן — יו"ר החברה־האם של מגה, אלון רבוע כחול — כי סגירת רשת הדיסקאונט תגרע כמיליארד שקל בשנה מהמכירות של מגה, שיצנחו לכ־2.5 מיליארד שקל בשנה.

לדבריו, "אנחנו מנהלים משא ומתן עם כמה גורמים המבקשים לקנות את סניפי You, בין שכמקשה אחת ובין שבחלקים. להערכתי תיחתם עסקה בתוך שבועות בודדים. מובן שבעקבות מכירת הסניפים יקטנו המכירות שלנו ונידרש להתאים את היקף הפעילות לצרכים של מגה בעיר".

קראו עוד בכלכליסט

צעד נוסף של קיצוצים

 

קפלן ציין כי ברשת You מועסקים יותר מ־1,200 עובדים שיפוטרו עם סגירתה. אליהם יצטרפו עובדים נוספים ממטה החברה ומהמרכז הלוגיסטי שפעילותו תצומצם.

מגה כבר סגרה את המרכז הלוגיסטי בראשון לציון שריכז את התוצרת החקלאית, והעבירה את פעילותו למרכז הלוגיסטי בקיבוץ אייל תוך צמצום מצבת כוח האדם.

התרחיש המיטבי הוא מכירת סניפי You בתוך שבועות ספורים, שכן במקרה כזה יוזרם כסף לקופת מגה והוצאותיה על סניפים הפסדיים אלה יתבטלו.

אם לא יימצא קונה ומגה תיאלץ לסגור את החנויות, הרשת תתמודד לא רק עם ירידה בהכנסות, אלא גם עם הוצאות כבדות על הסניפים האלו — דמי שכירות, מסים ועוד.

בשני המקרים לא ברור מה תעשה אלון רבוע כחול ביום שבו מגה תמצה את התמיכה הפיננסית שלה היא זוכה מהחברה, אם היא לא תגיע לאיזון בזכות עצמה.

במסגרת תוכנית ההבראה נסגרו 32 סניפים הפסדיים, פוטרו יותר מ־1,000 עובדים, השכר קוצץ בהיקף של 35 מיליון שקל בשנה וגם המטה צומצם בכ־30%. כל זאת לא הספיק לרשת הקמעונאות כדי להשתקם, וברבעון השלישי קרסו הכנסותיה בכ־40% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד — מ־1.5 מיליארד שקל ל־921 מיליון שקל בלבד.

ביום שישי הקרוב מגה צריכה לשלם עשרות מיליוני שקלים לספקים עבור הסחורה שסיפקו לה באוקטובר־נובמבר.

לדברי קפלן, אלון רבוע כחול תעמוד בהתחייבויות שלה כלפי מגה עד לגובה של 320 מיליון שקל, ובזכות זה מגה תוכל לעמוד בהתחייבויות שלה לספקים.

אלא שהספקים חוששים כי בחודשים הבאים למגה לא יהיו מקורות תשלום, וזאת בעיקר על רקע ההצהרות של בעלי השליטה בחברה — שרגא בירן, דודי ויסמן וארגוני הקיבוצים — שלפיהן יש "צורך בחיזוקה הפיננסי של מגה בעתיד, מעבר להתחייבויות של החברה־האם".

אלון רבוע כחול כבר הזרימה למגה 187 מיליון שקל וכן התחייבה לספק ערבויות בגובה 57 מיליון שקל. כמו כן, ביוני כבר העמידה אלון רבוע כחול למגה ערבות של 120 מיליון שקל.

לדברי קפלן, יתרת הסכום שנותרה בהתחייבות של אלון רבוע כחול כלפי מגה תספיק לרשת לחודשים רבים שבמהלכם היא תחזור לאיזון תזרימי.

"הכוונה באמירה שיש צורך בחיזוקה הפיננסי של מגה מעבר להתחייבויות אלון רבוע כחול נוגעת לצורך במתיחת פנים לחלק מסניפי מגה. בשל ההשקעות הלא אחידות בהם בשנים האחרונות, סניפי מגה בעיר הוזנחו ונוצר ערב רב של חנויות יפות לצד חנויות מיושנות. נצטרך להשקיע בחנויות אלה, וזה יגיע ממקורות חיצוניים כמו שותפים פיננסיים", לדברי קפלן.

לקראת מכירת סניפי You או סגירתם ולקראת פיטורי העובדים ביקשה מגה מוועד העובדים לתאם פגישה בתיווכה של ההסתדרות ובמשרדיה.

מימין: יו"ר אלון רבוע כחול אביגדור קפלן, מנכ"ל מגה רביב ברוקמאייר, ובעלי השליטה בחברה דודי ויסמן ושרגא בירן , צילום: עמית שעל, אוראל כהן מימין: יו"ר אלון רבוע כחול אביגדור קפלן, מנכ"ל מגה רביב ברוקמאייר, ובעלי השליטה בחברה דודי ויסמן ושרגא בירן | צילום: עמית שעל, אוראל כהן מימין: יו"ר אלון רבוע כחול אביגדור קפלן, מנכ"ל מגה רביב ברוקמאייר, ובעלי השליטה בחברה דודי ויסמן ושרגא בירן , צילום: עמית שעל, אוראל כהן

כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", שכר ועד עובדי מגה (המחזיקים ב־33% ממניות מגה) את שירותיה של השופטת בדימוס ורדה אלשיך במטרה שתייעץ להם בעניינים משפטיים.

אלשיך תצטרף לירון זליכה, החשב הכללי באוצר לשעבר, שנשכר על ידי ועד עובדי מגה כבר לפני יותר משנה — אז החלה הנהלת הרשת לנסות לקצץ בתנאי העסקת העובדים.

שכירתם של השניים היא צעד המדגיש את חוסר האמון ששורר בין ועד העובדים לקפלן ובעלי הרשת.

כמו כן הצעד מצביע על כך שבוועד העובדים סבורים כי האפשרות שקפלן יוביל את מגה להקפאת הליכים עדיין רלבנטית, שכן אלשיך ניהלה את מחלקת הפירוקים והקפאת ההליכים בבית המשפט בתל אביב.

סניף של מגה בעיר (ארכיון), צילום: אוראל כהן סניף של מגה בעיר (ארכיון) | צילום: אוראל כהן סניף של מגה בעיר (ארכיון), צילום: אוראל כהן

 

רבעון קשה

 

את הרבעון השלישי של 2015 חתמה מגה עם צניחה חדה של 37.6% במכירות, שירדו לראשונה מתחת לרף של מיליארד שקל ל־942 מיליון שקל. הירידה במכירות נבעה מסגירת סניפים וירידה של 15.7% במכירות של החנויות הזהות (SSS).

ירידה זו נגרמה, בין היתר, בעקבות מחסור בסחורה נוכח חששות הספקים שעצרו את אספקת הסחורה לרשת עד לחתימה על הסדר חוב, וגם לאחריו הם התנו את חידוש האספקה בקבלת תשלום במזומן או בקבלת ערבויות.

לדברי קפלן, "תוצאות הרבעון השלישי קשות, אבל הן לא משקפות את תוצאות הרבעון הרביעי". זאת מכיוון שברבעון השלישי החברה נקלעה למשבר שבעקבותיו נחתם הסדר חוב.

לדברי מנכ"ל מגה רביב ברוקמאייר, "השבועות האחרונים היו קשים. אנו עושים כל מאמץ להחזיר את הספקים לעבודה שוטפת, ונעשה מהלכים להחזיר את הלקוחות שעזבו אותנו בשבועות האחרונים".

בעקבות הירידה במכירות ושינוי לרעה של תנאי הסחר מצד הספקים, רשמה מגה ירידה חדה של 46.9% ברווח הגולמי שהסתכם ב־210 מיליון שקל. הרווחיות הגולמית נשחקה אף היא ועמדה על 22.4% מהמכירות לעומת 26.2% בתקופה המקבילה אשתקד.

ברוקמאייר הסביר את הירידה ברווח הגולמי בצורך להעמיק מבצעי הוזלות ברבעון החולף כדי להחזיר לקוחות לסניפים: "לא היה מנוס מלהשקיע במבצעים כדי להחזיר את הצרכנים לחנויות".

יישום מהלכי ההתייעלות הוביל לירידה של 39.5% בהוצאות מכירה, הנהלה וכלליות, שהסתכמו ברבעון החולף ב־279.9 מיליון שקל.

אלא שלמרות צמצום ההוצאות, העמיק ההפסד התפעולי לפני הוצאות מימון מ־30 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד ל־153.6 מיליון שקל ברבעון החולף. העמקת ההפסד נבעה מהירידה במכירות ומהירידה ברווח הגולמי.

תגיות