אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך תדעו אם המחשב מרגל אחריכם

מדריך כלכליסט

כך תדעו אם המחשב מרגל אחריכם

איתור, בדיקה והסרה: כל מה שצריך לדעת ולעשות כדי להבטיח שהמחשב הביתי נקי מתוכנות ריגול

02.12.2015, 18:26 | עומר כביר
משטרת ישראל פרסמה הבוקר שטכנאי מחשבים מהרצליה בשם יובל כהן חמוז נהג להתקין במחשבים של לקוחותיו תוכנות ריגול, ולהשתמש בהן על מנת לעקוב אחרי מעשיהם, בין השאר באמצעות הפעלת המצלמת המובנת במחשב. האם גם לכם התקינו תוכנת ריגול על המחשב?

קראו עוד בכלכליסט

 לפי החשד, מאות ואולי אף אלפי אנשים נפלו קרבן למעשיו. האם אתם ביניהם? “כלכליסט" מסביר: כך תבדקו האם יש לכם תוכנת ריגול על המחשב ותלמדו איך להיפטר ממנה.

מישהו עוקב אחריכם? מישהו עוקב אחריכם? מישהו עוקב אחריכם?

 

1. סימנים מחשידים

התופעות הבאות עלולות להעיד שמחשבכם הודבק בתוכנת ריגול כלשהי:

- סרגלי כלים או קישורים במועדפים בדפדפן שמופיעים באופן עצמאי, מבלי שהתקנתם או שמרתם אותם.

- עמוד הבית, העכבר או מנוע החיפוש מתנהגים באופן מוזר.

- אתם מקלידים כתובת בדפדפן, אבל הוא לוקח אתכם לאתר אחר.

- פרסומות פופ-אפ קופצות גם כשאתם לא גולשים ברשת או לא מחוברים כלל לאינטרנט.

- המחשב נעשה אטי בצורה קיצונית.

סימנים אלו צריכים להדליק נורות אזהרה חמורות במיוחד. אולם היעדרם לא מעיד שהמחשב שלכם נקי לחלוטין מתוכנות ריגול. בכל מקרה מומלץ לבצע גם את השלב הבא:

2. בדיקת עומק

הפעילו את מנהל המשימות של מערכת ההפעלה שלכם:

- בווינדוס: לחצו בו זמנית על Ctrl-Alt-Del ועברו לטאב Processes.

- במק: הפעילו את יישום Activity Monitor מתוך תיקיית האפליקציות ב-Finder ובחרו בטאב CPU.

תוכנות אלו מציגות את רשימת כל היישומים הפעילים במערכת ההפעלה שלכם. עכשיו הזמן לעבודה קצת סיזיפית. עברו על כל היישומים ברשימה, ואת אלו שאתם לא מזהים או שנראים לכם חשודים חפשו בגוגל. כך תוכלו לגלות האם מדובר ביישום ידידותי או זדוני, ואיך להיפטר ממנו במקרה הצורך.

חשוב: שיטה זו לא תגלה את כל היישומים הזדוניים. יש תוכנות ריגול שיודעות להסתיר את עצמן מרשימת היישומים הפעילים או לשנות את הפעילות של יישומים ידידותיים ולנצל אותה לטובתם. גם אם לא מצאתם שום יישום בעייתי, מומלץ להמשיך לשלב הבא.

3. אנטי וירוס

תוכנת אנטי וירוס היא כלי הגנה בסיסי לכל מערכת הפעלה. היא יכולה לטפל באיומים קיימים או עתידיים ורוב הסיכויים שתזהה ותסיר בהצלחה כל תוכנה זדונית שפעילה על מחשבכם. אין גם צורך להשקיע סכומים ניכרים ברכישה תוכנה שכזו, ואפשר להסתפק בחלופות החינמיות שזמינות להורדה.

ווינדוס: ההמלצה שלנו היא תוכנת האנטי-וירוס החינמית של מיקרוסופט.

ווינדוס 8 ומעלה: התוכנה, Windows Defender מגיעה עם מערכת ההפעלה. הפעילו אותה באמצעות לחיצה על אייקון ווינדוס ואז Settings<<< Update & security <<

ווינדוס 7 או ויסטה: הורידו את Microsoft Security Essentials באמצעות כניסה לקישור הבא, לחיצה על Download now ומעקב אחרי ההוראות על המסך.

ווינדוס XP (ומטה): ובכן, זה הזמן לשדרג לגרסה חדשה ובטוחה יותר.

מק: נסו את Bitdefender Virus Scanner שזמינה להורדה מחנות האפליקציות למק או מכאן.עם זאת, התוכנה לא מציעה יכולות מתקדמות כמו ניטור ברקע וביצוע סריקות במועדים קבועים, אלא רק סריקות יזומות.

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
נושא חשוב, אם כי מחשבים זה פאסה, כיום הריגול הוא בסמארטפונס
אנשים מתקינים מאות אפליקציות, מתנסים בכל שירות שקר כלשהו חדש שיוצא, נרשמים למלא אתרים ועושים LOG IN עם הפייסבוק שלהם או הג'ימייל שלהם לכל מיני שירותים ואפליקציות. ואם זה לא מספיק, 90% מהאפליקציות ה"לגיטימיות" שהם מתקינים מחנויות אפליקציות כשרות של גוגל, אפל והשאר - מצויידות בהרשאות מוגזמות שמקנות למפתחים "לגיטימיים" יכולות ניטור וריגול שלא יביישו את ג'יימס בונד! גישה למצלמה, לGPS, למיקרופון, לאנשי הקשר, לשיחות, לSMSים, ללו"ז ומה לא. חישבו פעמיים לפני שאתם מתקינים אפליקציה, ואם אתם משתמשים פשוטים קחו רק אייפון. ואם אתם משתמשים מתקדמים - קחו רק אנדרואיד, תעשו ROOT, התקינו מנהל הרשאות + פיירוול ותשמרו על עצמכם, למרות שאין 100%.
1  |  06.12.15
17.
הרשימה שלי: 0. לינוקס. 1. המנעות מרשתות חברתיות
אני ארחיב מעט: 0. בלינוקס אין וירוסים ורוגלות ולכן אין את הטירחה של התעסקות בפיירוול ואנטיוירוס (וחוץ מזה, זה לינוקס היא תוכנה חופשית והיא יציבה ומהירה הרבה יותר מוינדוס). 1. רשתות חברתיות מתפרנסות מאיסוף מידע ושיתופו עם מפרסמים. ובנוסף אם אני לא חבר ברשת חברתית, אי אפשר לבלוש אחרי ברשת. מה עדיין נשאר לי להשלים בנושא? (וגם לכם אולי), התנתקות מגימייל.
עוד אחד (עם לינוקס)  |  05.12.15
15.
לא ממש
כתבה נחמדה מאוד אבל לא ממש עוזרת. מי שמאוד חושש יש רק דרך אחת שבה יוכל להבטיח את עצמו - לנתק את המחשב מהאינטרנט. בחברה שאני מנהלת קיבלנו החלטה שבשרת מסוים שבו יש עיבודים רגישים של נתוני לקוחות אנו מבודדים אותו מהעולם החיצון. כדי לגנוב ממנו נתונים יש צורך לפרוץ פיזית למשרד. אין שום דרך בעולם למנוע פריצות/ריגול של מקצוענים. כל הנושא קצת מזכיר לי את האדם שאוכל המבורגר ושותה דיאט קולה (יחס לא פרופורציונאלי בקלוריות). אנו מאופן וולונטרי מפזרים את הנתונים שלנו בעולם האינטרנט ובמקומות נוספים בדרכים רבות ואח"כ מבקשים לשמור על חסיון המידע.
סקרן  |  03.12.15
לכל התגובות