אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
10 שנות מאסר למפעיל הבנק המחתרתי בבורסה ליהלומים בר"ג צילום: בלומברג

10 שנות מאסר למפעיל הבנק המחתרתי בבורסה ליהלומים בר"ג

היהלומן מאיר אוחנה הורשע ששימש כנותן שירותי מטבע בבנק המחתרתי בהיקף של מעל 100 מיליוני דולר וביצע עבירות על חוק הלבנת הון, מס הכנסה וכן עבירות של קבלת דבר במרמה וזיוף. השופט דוד רוזן כתב בגזר הדין כי אוחנה פעל מתוך "בצע כסף" והפעיל את הבנק במשך תקופה ארוכה

06.12.2015, 10:04 | זוהר שחר לוי

בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר היום (א') עונש חמור של 10 שנות מאסר על מאיר אוחנה שהורשע על מעורבותו בהפעלת הבנק המחתרתי בבורסה ליהלומים.

קראו עוד בכלכליסט

פרט לעונש המאסר הוטל על אוחנה גם קנס כספי של מיליון שקלים וכן שנתיים מאסר נוספות על תנאי. על פי גזר הדין הוא צפוי להתחיל בריצוי עונשו כבר בשבוע הבא.

אוחנה הורשע בעבירות חמורות על חוק איסור הלבנת הון, פקודת מס הכנסה, חוק מס ערך מוסף ופקודת המכס וכן עבירות על חוק העונשין של קבלת דבר במרמה וזיוף בהיקף של מעל 100 מיליון דולר.

השופט דוד רוזן כתב בגזר הדין כי אוחנה פעל מתוך "בצע כסף" והפעיל את הבנק במשך תקופה ארוכה.

 

השופט דוד רוזן, צילום: אוראל כהן השופט דוד רוזן | צילום: אוראל כהן השופט דוד רוזן, צילום: אוראל כהן

 

חקירת הבנק המחתרתי (המכונה צ'ק ליסט) החלה ב-2012 וחשפה העברות מיליוני שקלים לחו"ל דרך הבנק ללא דיווח, בנוסף, הוצאו חשבוניות פיקטיביות ככסות לביצוע עסקאות יהלומים, שלא היו ובוצעו עבירות יבוא פיקטיבי של יהלומים, תוך

שיתוף פעולה עם יהלומנים בבורסה.

על פי כתב האישום שהוגש נגד אוחנה, בין השנים 2011-2010 הוא פעל להוצאת כספים לחו"ל של אנשים שונים ללא דיווח לרשות לאיסור הלבנת הון ובמסווה של ייבוא יהלומים בהיקפים של כ-148 מיליון דולר, זאת תוך ביצוע שורת מעשי מרמה חמורים כלפי מפקחי מכס של משרד התמ"ת בבורסה ליהלומים ופקידי בנק שונים ותוך גריפת עמלה של מיליוני שקלים לכיסו. עוד נטען, כי בתקופה זו הוציא ליהלומנים שונים בבורסה ליהלומים חשבוניות פיקטיביות בסכום זהה של כ-148 מיליון דולר, תמורת עמלה שגרף לכיסו. חשבוניות אלה אפשרו ליהלומנים רבים להתחמק מתשלום מס.

ביהמ"ש קבע בגזר הדין כי "הנאשם פעל בצורה מתוחכמת להוצאת כספים מחוץ לגבולות המדינה, תוך סיכול מכוון ושיטתי של חובות הדיווח העומדות בליבו של משטר איסור הלבנת ההון, ותוך הנפקת חשבוניות כוזבות בהיקפי ענק וזיוף מסמכים רבים לצורך רמייתן של רשויות המכס והמס. בנסיבות העניין, מידת הפגיעה בערכים החברתיים היא גבוהה ביותר".

השופט רוזן ציין עוד כי אוחנה הפעיל "מנגנון רמייה מתוחכם ורב-זרועות" שבמסגרתו הבריח מחוץ לגבולות המדינה כספים הנאמדים במאות מיליוני שקלים וכי העבירות בהן הורשע הינן "פרי תכנון שיטתי ומדוקדק ובוצעו בעבור בצע כסף".

4 שנות מאסר למנחם מגן

ביוני האחרון, במסגרת הסדר טיעון, נשלח מנחם מגן, גם הוא מהמעורבים המרכזיים בפרשה, ל-4 שנות מאסר במסגרת הסדר טיעון. השופט רוזן אימץ את ההסדר וציין בגזר הדין כי מגן, שיוצג על ידי עו"ד עדי ברקאי, ראוי להקלה בעונשו לאור שיתוף הפעולה שלו עם רשויות החוק מהרגע הראשון. מעורב נוסף בפרשה, משה ממיסטבלוב, שהורשע בהעברת חלק מכספי הבנק לאוחנה ויוצג על ידי עו"ד גיל דחוח, נידון לאחרונה לעונש של עבודות שירות בלבד.

השופט רוזן התייחס בגזר הדין להודאתו של מגן ולהקלה בעונשו כשלדבריו עונשו אינו יכול לשמש בסיס לעונש לו ראוי אוחנה. יחד עם זאת, לפי בית המשפט, העובדה שאוחנה, באמצעות פרקליטיו עוה"ד דרור מתתיהו והגר נגלר, בחר לנהל

את משפטו לא תעמוד בעוכריו. "פרקליטיו המלומדים של הנאשם", כך לפי גזר הדין, "עשו כל אשר לאל ידם על מנת להוכיח ולתמוך בעמדת הנאשם. הפרקליטים המלומדים עשו כן במיומנות שאין ממנה ולא ניתן להלין כי אלה ביקשו לפגוע או להאט ניהול המשפט. אדרבא, הם פעלו לטובתו בצורה המיטבית ואין בניהול המשפט כדי לעמוד לנאשם לרועץ בגזר הדין". יחד עם זאת, לפי השופט רוזן, נסיבותיו האישיות, עברו הנקי וכלל סגולותיו "נדחות אל מול האינטרס הציבורי".

התובעת בתיק, עו"ד אורנה גלבשטיין מפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה): "ביהמ"ש קיבל היום את עמדתנו וגזר 10 שנות מאסר, מאסר על תנאי וקנס בסך מיליון ש"ח על מאיר אוחנה, אשר הורשע בשורת עבירות מס, הלבנת הון, קבלת דבר במרמה, זיוף בהיקף של מעל ל-100 מיליון דולר, ועבירות נוספות. אוחנה מהווה דוגמה מובהקת למלבין הון מקצועי, אשר נחזה כיהלומן בעוד שפעל כמכבסת כספים. גזר הדין משדר מסר ברור כי עברייני צווארון לבן המבצעים עבירות כלכליות ופועלים בתחכום ובמרמה, תוך ניצול אמון רשויות המדינה וגופים נוספים, צפויים לעונשי מאסר ממושכים ולקנסות כבדים".

את התיק ניהלו הפרקליטים אורנה גלבשטיין, טפת מויאל רוטשילד, ד"ר אלון גילדין וד"ר לירן חיים מפרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה). 

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
מחשבה או שתיים
1. "פעל למען בצע כסף", וזאת כמובן בניגוד גמור לבנקים מסחריים שפועלים למען תועלת חברתית, סביבתית וכל מטרתם היא לקדם אלטרואיזם טהור... 2. בואו נבחן את המקרה הזה של הבנק המחתרתי כשהוא פושט רגל: במקרה דנ"ן הבנק יחדול מעסקיו ורוב כספי הלקוחות יתאדו. במקרה של בנק מסחרי מוכר הוא ימומן על ידי הממשלה, כלומר על חשבון משלמי המיסים וימשיך לעבור על החוק, להלבין כספים, לרמות את לקוחותיו וכל זאת בידיעה ברורה שמשלם המיסים ישלם בסופו של יום את החשבון. 3. ומה שבאמת מעניין, זה שכשמדובר בבנק עם רישיון, אף אחד מעובדיו הבכירים וממתווי המדיניות שלו לא יענש בעונש מאסר. לעולם! 4. צריך להזכיר פה את האסכולה האוסטרית בתיאוריה הכלכלית שמצדדת ביצירת כסף פרטי, כמו גם כמגזרת של זה, של שירותי בנקאות פרטיים לכל אחד. אם הנבק של מאיר אוחנה שירת את לקוחותיו טוב יותר מבנקים עם "רישיון", אז למה בעצם לא?
06.12.15