אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מייסד פייסבוק מציב רף מוסרי חדש לעשירי תבל צילום: רויטרס

פרשנות

מייסד פייסבוק מציב רף מוסרי חדש לעשירי תבל

המהלך של מארק צוקרברג עדיין ישאיר בידיו את השליטה ברשת החברתית באמצעות הקרן הפילנתרופית החדשה שיקים עם אשתו

06.12.2015, 15:26 | עומר כביר

מייסד ומנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג הציב השבוע רף חדש למיליארדרים ברחבי העולם, ובדרך גם הצליח לעקוף את מייסד מיקרוסופט ביל גייטס, לאחר שהכריז כי יתרום כמעט את כל הונו — 99% מאחזקותיו בפייסבוק במשך חייו — שכיום שוויין מוערך ב־45 מיליארד דולר — כדי להקים את מה שיכול להיות אחד המוסדות המשמעותיים ביותר במאמצים לשיפור התרבות האנושית והעולם. 

קראו עוד בכלכליסט

התרומה תתבצע באמצעות העברת מניותיו של צוקרברג בפייסבוק לקרן פילנתרופית חדשה בשם Chan Zuckerberg Initiative. השליטה המלאה בקרן תהיה נתונה לצוקרברג ולאשתו, רופאת הילדים ד"ר פריסיליה צ'ן, כך שהשליטה ברשת החברתית עדיין תהיה בידיו של המייסד (צוקרברג מחזיק ברוב מניות ההצבעה של פייסבוק). עדיין לא ידוע באיזה אופן יועברו המניות לקרן, אך צוקרברג התחייב שלא למכור או להעניק יותר ממיליארד דולר במניות בשנה במשך שלוש השנים הקרובות, כך שמרבית תרומת ההון המתוכננת תתבצע לאורך שנים ואף עשורים.

מדובר במחויבות ארוכת שנים ועתירת כספים לקידום יוזמות לתועלת האנושות בתחומים כמו אנרגיה מתחדשת, התמודדות עם עוני ואי־שוויון, רעב, העצמת נשים ומיעוטים ועוד. בטווח המיידי הקרן צפויה להתמקד בהשקעות בתחומי למידה מותאמת אישית, ריפוי מחלות, חיבור בין אנשים ובניית קהילות חזקות.

הקרן, שהוקמה כחברה בע"מ, אינה צפויה לתפקד כמו קרנות פילנתרופיות אחרות שפועלות באמצעות מתן תרומות לפרויקטים שונים. במקום זאת, לצד תרומה לעמותות ולפרויקטים, היא עתידה גם להשקיע בחברות ובמיזמים למטרות רווח שפועלים בתחומים שהקרן שואפת לקדם. כל רווח שיתקבל מהשקעות אלו יושקע מחדש במיזמים שיקדמו את מטרות הפעילות של הקרן.

באופן זה צוקרברג יוצר קרן שהיא לא רק בעלת הון כלכלי עצום, אלא גם יכולה להתקיים ולתמוך במיזמים ללא צורך בהזרמות הון נוספות. אפקט משמעותי של אופן פעילות זה הוא הפיכת תחומים שעד עתה נסמכו על תרומות לצורך פעילותם למיזמים בעלי כושר מימון וקיום עצמי. למה לתרום סכומים ניכרים לפרויקט להקמת מתקני טיהור מים באזורים נחשלים, אם אפשר למצוא דרך שהקמת המתקנים תהיה מהלך משתלם ורווחי ליזמים? בטווח הארוך מודל זה הוא יותר בר־קיימא ומאפשר לבנות פרויקטים בעלי יכולות קיום עצמאיות שאינם זקוקים לגיוס תרומות קבועות כדי לפעול.

לא רק עניין של תדמית

 

אופן פעולה כזה דורש זמן רב כדי לגרום לאימפקט של ממש, ונראה שלצוקרברג יש אורך רוח כזה. "אנחנו חייבים לעשות השקעות ארוכות טווח, על פני 25, 50 ואפילו 100 שנה", הוא כתב במכתב לבתו. "האתגרים הגדולים ביותר דורשים מאתנו אופקי זמן ארוכים מאוד, ואי אפשר לפתור אותם על ידי חשיבה לטווח קצר. אנחנו חייבים לבנות טכנולוגיה שתגרום לשינוי. אנחנו חייבים לקחת סיכונים כדי ללמוד את לקחי המחר. אנחנו בתחילת התהליך, ודברים רבים לא יעבדו, אבל בכוונתנו להקשיב, ללמוד ולהמשיך להשתפר".

 ,  צילום: פייסבוק צילום: פייסבוק  ,  צילום: פייסבוק

אחת השאלות הגדולות היא זו: למה צוקרברג יוצא למהלך הזה? מה מניע את אחד האנשים העשירים בעולם לתרום את מרבית הונו למטרות אחרות? התשובה הכמעט מתבקשת היא שינוי תדמית. מייסד פייסבוק לא שבע נחת מידי התקשורת הגלובלית. התנהגות בעייתית בעבר ביחסיו עם שותפיו העסקיים ויחס מזלזל בכל הנוגע לפרטיות ושמירה על מידע אישי בשילוב עם הכוח הרב שיש לפייסבוק בנוגע לתקשורת בינאישית מקוונת, הפכו אותו בעיני רבים לאחד הנבלים הגדולים של העידן המקוון.

הסיבה, בסופו של דבר, היא כנראה הרבה יותר אידיאליסטית. נראה שצוקרברג באמת שואף להשתמש בהונו הניכר להפיכת העולם למקום טוב יותר. הוא אינו פועל מתוך אינטרס לצבור כמה שיותר כסף לבנות אימפריה פיננסית שיוכל להוריש לילדיו, אלא מעדיף לפעול כדי להשאיר להם עולם טוב מזה. אין זה מקרה אפוא שצוקרברג ורעייתו הכריזו על המהלך בבד בבד עם הבשורה על הולדת בתם הבכורה, מקס. "כדי שהדור שלך יוכל לחיות בעולם טוב יותר, יש כל כך הרבה שהדור שלנו יכול לעשות", הם כתבו לה במכתב פתוח שפורסם בעמוד הפייסבוק של צוקרברג. "היום אני ואמא שלך מתחייבים להקדיש את חיינו כדי לעשות את חלקנו הקטן בהתמודדות עם האתגרים השונים. אמשיך לכהן כמנכ"ל פייסבוק במשך שנים רבות מאוד, אבל הסוגיות האלה חשובות מכדי לחכות".

ועם זה, המהלך גם לא מגיע משום מקום. צוקרברג כבר תרם בעבר 1.6 מיליארד דולר לצדקה, תרומה שהופכת אותו לנדבן ה־13 הגדול בהיסטוריה. התרומה הנוכחית, אם אכן תועבר כולה, תהפוך אותו לנדבן הגדול מכולם, הרבה יותר מביל גייטס שתרם "רק" 27 מיליארד דולר מהונו (להגנתו של גייטס ייאמר שהתחייב להוריש את מרבית הונו לצדקה).

בלומברג: מי ילך בעקבותיו?

 

החלטת צוקרברג גררה תשבחות מפי ראש עיריית ניו יורק לשעבר מייקל בלומברג, שלא שכח גם לעקוץ את עמיתיו של צוקרברג בתעשיית הטכנולוגיה. "אני מוריד את הכובע לפני צוקרברג על החלטתו. הוא לא יתחרט על כך לעולם, ותרומתו לא תישכח. הקדשת הונו למטרות פילנתרופיות בגיל צעיר כל כך תשמש דוגמה לכל אחד מבני דורו", ציין בלומברג. "השאלה היחידה שנותרה כעת היא כמה מעמיתיו בעמק הסיליקון ומעבר לו ילכו בעקבותיו".

המהלך זכה גם לברכות חמות מצד מלינדה גייטס, אשתו של ביל גייטס. "וואו", היא כתבה בתגובה שפרסמה להודעתו של צוקרברג בפייסבוק. "הדוגמה שלך היא השראה לנו ולעולם כולו".

תגיות