אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תחזית ענף הרכב ל-2016: בשנה הבאה נשב על המרפסת ונספור מצלמות מהירות צילום:אלכס קולומויסקי

תחזית ענף הרכב ל-2016: בשנה הבאה נשב על המרפסת ונספור מצלמות מהירות

מספר מצלמות האכיפה בכבישים יגיע לשיא; מי שחושב לקנות רכב חדש צריך להיערך להוצאה גדולה יותר; מערכות למניעת תאונות יהיו נפוצות יותר; והמילה "ריקול" תמשיך להיות דומיננטיתחמש תחזיות לשנת 2016 בכבישי ישראל

07.12.2015, 08:32 | תומר הדר
השנה היוצאת היתה שנת שיא. בחודש הבא כשיפורסמו נתוני דצמבר נוכל לסכם את השנה היוצאת במספרים. אבל לפי כל ההערכות, מספר מסירות הרכב בשנת 2015 כולה יעמוד על יותר מ־250 אלף מכוניות חדשות.

גם 2016 צפויה להיות שנת שיא לענף הרכב הישראלי. במקביל צפוי הענף לעבור לא מעט שינויים. חלקם ייטיבו עם הנהגים. חלקם פחות.

יותר ביוקר

מחירי המכוניות יעלו בכ־1,000 שקל בממוצע

כיום מחירה של מכונית משפחתית הוא כ־128 אלף שקל עבור גרסת הבסיס האוטומטית, מהדגמים הנפוצים בחברות הליסינג. ואולם גורמים ביבואני הרכב הגדולים מדגישים שבשנה הבאה צפויים המחירים לעלות לכ־129 אלף שקל, בעיקר בהשפעת העלייה בשער הדולר, שבו משלמים חלק ניכר מיבואני הרכב הגדולים. לנוכח מגמה זו, גם יבואני הרכב המשלמים ביורו צפויים ליישר קו, אף ששער היורו נמצא בשפל.

התייקרות שכזו עשויה להטות את הכף לטובת היבואנים המשלמים כיום ביורו עבור מכוניות חדשות. אלה אמנם אינם מסוגלים להפחית באופן רשמי את המחירים של המכוניות החדשות שלהם, אך הנחות, מבצעים והטבות לחברות ליסינג על רכישת כמויות גדולות נמצאים כבר מעבר לפינה.

יותר מצלמות

בנתיבי תחבורה ציבורית מחוץ לערים ובתוכן

 

מצלמות מהירות, מצלמות אכיפת נסיעה בנתיב ציבורי ומצלמות אכיפה על נסיעה במרחב העירוני הגיעו למספרי שיא ב־2015. בשנה הבאה הנהג הישראלי עתיד להצטלם הרבה יותר. ראשית, משרד התחבורה מתעתד להרחיב את רשת המצלמות שמתעדות רכבים פרטיים שנוסעים בנתיבי תחבורה ציבורית. כבר בחודשים הקרובים מתוכננת פריסה של מצלמות בנתיבים ציבוריים נוספים, בין היתר בכביש 431.

גם מספר מצלמות האכיפה ברחובות תל אביב צפוי לגדול דרסטית כחלק מהשלב הבא של מערך אכיפת התנועה של העירייה. עיריית תל אביב פרסמה לאחרונה מכרז לפריסת 150 מצלמות אכיפה על נסיעה בנתיבי תחבורה ציבורית וחניה. לפי גורמים בעירייה, רוב המצלמות יותקנו כבר ב־2016.

ביולי אישרה הכנסת לרשויות מקומיות להציב בשטחן מצלמות שיתעדו עבירות על חוק הנסיעה בנתיב תחבורה ציבורית. ככל הנראה, כבר בשנה הבאה יוכל המשרד לביטחון פנים להעניק לרשויות המקומיות סמכויות לאכוף חוקי תנועה נוספים. ההכנסות מהרחבת האכיפה יוזרמו לקרנות מיוחדות שישמשו את הרשויות לפיתוח תשתיות תנועה.

מעבר לכך, משרד התחבורה החל השנה בפרויקט להתקנת מצלמות מהירות שישמשו גם לאכיפת האיסור על נסיעה בנתיבי תחבורה ציבורית באיילון. במשטרת התנועה אומרים שפריסת המצלמות האלה תימשך גם ב־2016.

150 מצלמות אכיפה ייפרסו השנה. בתל אביב יוצבו מצלמות לאכיפת תקנות חניה ותעבורה, צילום:אלכס קולומויסקי 150 מצלמות אכיפה ייפרסו השנה. בתל אביב יוצבו מצלמות לאכיפת תקנות חניה ותעבורה | צילום:אלכס קולומויסקי 150 מצלמות אכיפה ייפרסו השנה. בתל אביב יוצבו מצלמות לאכיפת תקנות חניה ותעבורה, צילום:אלכס קולומויסקי

יותר ריקולים

גם מצד האמריקאים, וגם מצד האירופים

 

מספר הריקולים שאליהם זומנו בעלי רכבים בישראל הגיע לשיא ב־2015. בין השאר בשל פרשת כריות האוויר של יצרנית הרכיבים היפנית Takata, שהותקנו בדגמים רבים, החל מטויוטה וכלה בב.מ.וו. בנוסף, בשנה החולפת התפוצצה גם הפרשה של הכשל במתגי ההתנעה של ג'נרל מוטורס, וגם זכור הריקול הנרחב שנאלצה מאזדה לבצע בעקבות תקלה במתגי התנעה בחלק מדגמי העבר שלה.

וזוהי רק ההתחלה: על פי נתוני הסוכנות הלאומית האמריקאית לבטיחות בדרכים (NHTSA), שנת 2016 צפויה להשתוות ל־2015 במספר הריקולים, ואולי אף לעבור אותה. זאת בעיקר בשל הלחץ שמפעילים ארגוני צרכנים בארצות הברית על הרגולטורים להחמיר את דרישות הבטיחות מדגמים של מכוניות חדשות. גורם נוסף לריבוי הריקולים הוא המורכבות ההולכת וגוברת של הטכנולוגיות שמותקנות במכוניות, מה שפותח פתח לתקלות רבות יותר.

עד כה, תופעת הריקולים הורגשה יותר בין יצרני הרכב האמריקאיים והיפניים, ופחות אצל האירופיים, שם נחשבים הרגולטורים למחמירים יותר בתקנותיהם. אך ב־2016 גם אירופה צפויה להצטרף למגמה, עם הדרישה של ארגונים אירופיים להשוות את הקריטריונים המחייבים יצרנית להכריז על ריקול לאלה שנהוגים בארצות הברית, ועלייה ראשונה במספר הריקולים של יצרני רכב אירופים כבר הורגשה השנה.

12 אלף מכוניות נקראו בארץ ב־2015 לריקול בשל תקלה, יחד עם 6.5 מיליון מכוניות בעולם, צילום: בלומברג 12 אלף מכוניות נקראו בארץ ב־2015 לריקול בשל תקלה, יחד עם 6.5 מיליון מכוניות בעולם | צילום: בלומברג 12 אלף מכוניות נקראו בארץ ב־2015 לריקול בשל תקלה, יחד עם 6.5 מיליון מכוניות בעולם, צילום: בלומברג

יותר בטיחות

עליית הפופולריות של מערכות לבלימת רכב

 

2016 תסתמן כשנה המשמעותית ביותר בתולדות ענף הרכב הישראלי בעליית רמת הבטיחות של רכבים. גולת הכותרת לכך היא הטמעה של מערכות סיוע והתרעה אלקטרונית, שמסוגלות להתריע מפני סכנה וגם לבלום את הרכב ואף להסיט את ההגה בכוחות עצמן. עד כה הסתפקו יבואני רכב רבים בהצעת מערכות בטיחות פסיביות לרכב, כמו מערכות מובילאיי, שיודעות רק להתריע מפני סכנה מתקרבת, אך לא לנקוט פעולה. ב־2016 צפוי היצע מערכות הבטיחות לגלוש לתחום האקטיבי, ולא רק בדגמי יוקרה.

אמצעי בטיחות אקטיביים צפויים להתווסף למספר דגמי טויוטה. בכמה דגמי אופל, כמו האינסיגניה, תותקן מערכת התרעה על התקרבות למכשול. פורד פוקוס החדשה, שיחידות ראשונות ממנה יעלו על הכביש ממש בקרוב, תוכל לבלום לבד בנסיעה עירונית וגם להסיט את ההגה בעת סטייה מנתיב.

יבואני רכב אחרים, שסירבו לציין אילו מערכות בטיחות הם עתידים להתקין, הדגישו כי תיבחן הטמעת מערכות אקטיביות, בעיקר בציי הרכב, בהתאם לפופולריות שלה יזכו.

מערכות בטיחות לבלימה בסביבה עירונית יותקנו בדגמי הפוקוס החדשים, צילום: jameslipman.com מערכות בטיחות לבלימה בסביבה עירונית יותקנו בדגמי הפוקוס החדשים | צילום: jameslipman.com מערכות בטיחות לבלימה בסביבה עירונית יותקנו בדגמי הפוקוס החדשים, צילום: jameslipman.com

פחות יבוא מקביל

החקירה של רשות המסים עוצרת את הענף

 

2015 היתה אמורה להיות שנת הזהב של היבוא המקביל. באמצע השנה פעלו בתחום בישראל החברות איילון מוטורס, אלבר ואוטומקס. אלא שהחקירה האינטנסיבית של רשות המסים בפרשת ההונאה בענף, הכניסה גם את הגורמים ששמם לא נקשר בפרשה למגננה. בשלהי השנה הפסיקה אלבר את פעילות היבוא, לנוכח החשדות שבחברה זויפו מסמכים הקשורים ליבוא והופחתו הסכומים שנרשמו בחשבוניות. אלבר אמנם רוצה לחזור לזירה, אך החקירה עדיין נמשכת ולכן גם מועד שובה של החברה לתחום היבוא המקביל עדיין לא ידוע. גם אוטומקס, שמוכרת מכוניות חדשות והחלה לעסוק ביבוא מקביל של רכבי קרייזלר, נתונה תחת חקירת הרשות. היבואנים הוותיקים הקפידו להתנהג כאילו היבוא המקביל אינו נוגע להם, אך לא פעם הם הציעו מכוניות שמיובאות דרכם וגם ביבוא מקביל, כמו ג'יפ צ'רוקי, בגרסאות מוזלות.

החקירה גרמה גם למשקיעים פוטנציאליים בתחום להאט את המהלך ולשקול שוב את צעדיהם. לדברי גורמים שעמדו בפני כניסה לענף, הסיכון הכרוך בחקירה כזו, גם אם בהם עצמם לא דבק רבב, אינו שווה את המאמץ.

217 אלף שקל - מחיר ג 217 אלף שקל - מחיר ג'יפ צ'ירוקי בדגם בסיסי ירד השנה כדי להתחרות בדגמי היבוא המקביל 217 אלף שקל - מחיר ג

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
בוא נגביל את מהירות ההליכה ברחוב המותרת ל 2.5 קמ"ש.
נשים מצלמות מהירות ברחובות. מי שחורג עד 10% נסלח לו. מי שהולך במהירות של 3 קמ"ש ישלם קנס של 250 ש"ח. מי שייתפס הולך במהירות 4 קמ"ש יקבל 750 ש"ח קנס ויצבור 7 נקודות. והעבריינים הגדולים שילכו במהירות של 5 קמ"ש ויותר, תישלל אזרחותם במקום. בכדי לקבל את האזרחות בחזרה יצטרכו לעבור קורס אזרחות מעמיק של 60 שעות ויעשו מבחן בסופו. לאחר שיעבור את כל המטלות בהצלחה, יקבל את אזרחותו בחזרה. וייהנה מהפריוילגיה של להיות אזרח המדינה הדמוקרטית והחופשית שלנו...
לאון  |  08.12.15
לכל התגובות