אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אקלים של טרור צילום: בלומברג

אקלים של טרור

ההתחממות הגלובלית מדרדרת כלכלות נחשלות ויוצרת כר פורה לעליית תנועות אסלאם קיצוני

09.12.2015, 08:24 | יוריקו קויקה

מועד התקפות הטרור שאירעו בפריז בחודש שעבר, שבועיים לפני פתיחת ועידת האקלים, לא היה מקרי. אחרי הכל, התנאים הסביבתיים החמורים במזרח התיכון ובאזור הסאהל באפריקה תורמים להרגשת הייאוש שמתדלקת את האסלאם הקיצוני. קביעת ההתקפות למועד שעשוי להסיח את דעת קובעי המדיניות מהמאמצים להיטיב את התנאים האלה נראית כמו אסטרטגיה הגיונית.

המצב במזרח התיכון ובסאהל הוא נורא - תהליך מדבור מהיר משמיד את מקור הפרנסה של רועי צאן ובקר, חקלאים, נוודים וכל אלו שתלויים בהם. הצירוף של הידרדרות סביבתית וכלכלית יצרה כר פורה לצמיחת תנועות אסלאמיות קיצוניות כמו בוקו חראם בניגריה, אל־שבאב בסומליה וקניה והמדינה האסלאמית בעיראק ובסוריה. במקומות שבהם שינוי האקלים מאיים להרוס את הסביבה, גורמים פנטיים מאיימים להרוס את הציביליזציה.

ועידת האקלים בפריז, צילום: איי פי ועידת האקלים בפריז | צילום: איי פי ועידת האקלים בפריז, צילום: איי פי

התנאים האלה עומדים להידרדר עוד יותר, משום שהגידול המואץ של האוכלוסייה יגביר את המחסור במשאבים. התיעוש לא היה הדבר היחיד שהניע את העלייה בפליטות פחמן דו־חמצני. האו"ם מעריך שמספר בני האדם על כדור הארץ יגיע ל־9.7 מיליארד ב־2050, ול־11 מיליארד ב־2100. ריבוי האוכלוסייה בולט במיוחד בעולם המוסלמי, שכולל את המזרח התיכון והסאהל. המדינות שבהן שיעור הילודה גבוה הן ברובן מוסלמיות: ניז'ר שממוצע הלידות בה לאשה הוא 7.6, סומליה שממוצע הלידות בה הוא 6.7 וצ'אד עם ממוצע של 6 לידות לאשה. לפי מחקר של מכון Pew האמריקאי ישתווה מספר המוסלמים בעולם למספר הנוצרים עד 2070, והאסלאם יהפוך לדת הגדולה בעולם עד 2100.

גידול מהיר של האוכלוסייה במדינות שהסביבה בהן גם כך אינה מספקת את צורכי האנשים, והכלכלות שלהן כמעט אינן מראות סימנים ליצירת הזדמנויות תעסוקה חדשות, יוצר גם היא קרקע פורייה לפנטיות.

מעגל קסמים

 

בקצרה, חלק גדול מהמזרח התיכון והסאהל לכוד במעגל קסמים של הידרדרות סביבתית, כישלון כלכלי וקיצוניות אסלאמית. השאלה היא איך לשבור אותו.

ועידת האקלים בפריז היא זירה לקרבות דיפלומטיים בין מדינות שיבקשו להשיג ערבויות להתחייבויות הגבלת הפליטות שלהם. לרוע המזל, תוקפן של ההתחייבויות שיתחייבו מדינות כמו סומליה, עיראק וניגריה מוטל בספק.

הכותבת היתה שרת ההגנה של יפן ויו"ר המפלגה הליברל־דמוקרטית. כיום היא חברה בפרלמנט היפני. פרוג'קט סינדיקט, 2015. מיוחד ל"כלכליסט"

תגיות