אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנגנון הקוקו של לאומי יגן על בעלי המניות צילום: יובל חן

מנגנון הקוקו של לאומי יגן על בעלי המניות

אג"ח הקוקו שלאומי מתכנן להנפיק עד ינואר יומרו במקרה קיצון למניות הבנק במחיר שייקבע מראש. דבר זה יצמצם את דילול בעלי המניות הקיימים

09.12.2015, 07:05 | רעות שפיגלמן

בנק לאומי עשה אתמול צעד נוסף לקראת הנפקת אג"ח סחירות מסוג קוקו (coco) בהיקף מתוכנן של כמיליארד שקל. אתמול פרסם הבנק מצגת למשקיעים, ובלאומי, בניהולה של רקפת רוסק־עמינח, מקווים להשלים את ההנפקה עד תחילת ינואר 2016.

האג"ח יישאו ריבית שקלית קבועה שתשולם בקופונים לאורך כל התקופה. מרוווח הריבית ביחס לאג"ח ממשלתית ייקבע בהנפקה, ואילו הקרן תפרע בתשלום אחד ב־2025, כאשר אחרי חמש שנים ללאומי תהיה אפשרות לבצע פדיון מוקדם של הקרן, באישור המפקח על הבנקים.

בניגוד לאג"ח הקוקו שינפיק מזרחי טפחות למוסדיים, אשר החוב בגינן עלול להימחק במקרה של משבר, האג"ח של לאומי יהיו אג"ח להמרה. מקרה קיצון שיחייב המרה של האג"ח למניות הבנק ייחשב כאשר יחס הלימות ההון של הבנק ירד מתחת ל־5% או כאשר הפיקוח על הבנקים יחליט כי יש חשש ליציבות הבנק.

במצב כזה לאומי יבצע המרה חלקית או מלאה למניות של קרן האג"ח, כאשר ההמרה תהיה לפי מחיר השוק או לפי מחיר רצפה שייקבע מראש — 67% ממחיר של מנית לאומי במועד ההנפקה. המרה במחיר קבוע מראש מצמצמת את האפשרות למניפולציות מצד שחקנים בשוק להטיית מחיר המניה וכן מצמצת את דילולם של בעלי המניות הקיימים של הבנק. מחירה של מניית לאומי כיום עומד על 13.7 שקל.

ההון העצמי של בנק אומי עמד בסוף ספטמבר על 28.7 מיליארד שקל והיקף נכסי הסיכון הסתכם ב־309 מליארד שקל – מה שגוזר לבנק יחס הלימות הון של 9.3%. תרחיש קיצון, שבו אג"ח הקוקו של לאומי יומרו למניות יהיה, כאמור, כאשר יחס הלימות ההון יעמוד על 5% ופחות. המצשמעות היא שאם שתרחיש זה עלול להתקיים אם בנק לאומי יאבד כ־13.3 מיליארד שקל מההון העצמי שלו. האג"ח גם יוכלו להיות מומרות בהחלטה של הפיקוח על הבנקים, ובמצב כזה לא נקבע מראש יחס הלימות הון כלשהו. במקרה של מזרחי טפחות, הבנק יבצע מחיקה של האג"ח אם יאבד 5.6 מיליארד שקל מההון העצמי שלו.

ההערכות במערכת הבנקאית הן שגם שאר הבנקים הגדולים ינפיקו בעתיד אג"ח קוקו. במקרה כזה, לשם השוואה, אם בנק הפועלים ינפיק אג"ח מסוג זה, הוא יידרש לאבד 15.6 מיליארד שקל מההון העצמי שלו כדי להגיע למחיקה של החוב. הבינלאומי, ודיסקונט, במידה וינפיקו אגרות כאלו, יבצעו המרה או מחיקה של איגרות כאשר הונם העצמי יאבד 3.5 ו־6.5 מיליארד שקל בהתאמה

 

הנפקת קוקו בישראל אושרה רק לאחרונה. בעולם, לעומת זאת, היקף הנפקות אג"ח מסוג זה, שהחלו לפרוח אחרי המשבר העולמי ב־2008, רק הולך ועולה. ב־2014 עמד על 175 מיליארד דולר ומתחילת 2015 גויסו אג"ח קוקו ב־75 מיליארד דולר.

 , צילום: אוראל כהן צילום: אוראל כהן  , צילום: אוראל כהן

תגיות