אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השיעור שקיבלו מחזיקי החוב של חברת החשמל צילום: אלעד גרשגורן

השיעור שקיבלו מחזיקי החוב של חברת החשמל

הודעת נתניהו על שליחת נציג למשא ומתן במצרים על חוב של 1.8 מיליארד דולר היא תזכורת למחזיקי האג"ח של חברת החשמל שלהשתתפות בגיוס של חברה ממשלתית יש יתרונות, וגם חסרונות

09.12.2015, 07:52 | ליאור גוטמן

אחת הנקודות המעניינות בכל עניין המשבר עם מצרים סביב החוב שנקבע לפני כמה ימים בבוררות בינלאומית, נוגעת למצבם של הגופים המוסדיים, הנמנים עם המשקיעים הנאמנים ביותר של חברת החשמל.

קראו עוד בכלכליסט

החוב הפיננסי (בנקים ומוסדיים) של חברת החשמל מגיע היום לכ־45 מיליארד שקל. אחרי מכת התספורות שהגיעו מהשוק הפרטי עם תשובה (דלק נדל"ן), עופר (צים), לבייב (אפריקה ישראל) ודנקנר (אי.די.בי), עלולים המוסדיים להגיע למצב של תספורת ממשלתית נוספת, והפעם בחסות הממשלה והעומד בראשה בנימין נתניהו.

במידה והדברים יגיעו לכך, זה לא יהיה המקרה הראשון שחברה ממשלתית עושה תספורת. חברת שירותי ייצוא המזון של ישראל אגרסקו, הציעה בזמנו תספורת של יותר מ־85% ובסופו של דבר הגיעה לפירוק מלא.

המשבר הנוכחי עם מצרים עלה לכותרות בימים האחרונים לאחר שחברות הגז הלאומיות המצריות הפסידו לחברת החשמל בבוררות בינלאומית, וחוייבו לשלם חוב של כ־1.8 מיליארד דולר בעבור אי־אפסקת גז למשק הישראלי.

בנימין נתניהו אתמול בוועדת הכלכלה, צילום: עומר מסינגר בנימין נתניהו אתמול בוועדת הכלכלה | צילום: עומר מסינגר בנימין נתניהו אתמול בוועדת הכלכלה, צילום: עומר מסינגר

מדובר במוקש הגדול ביותר של מתווה הגז עד כה, שכן מכלל חוזי היצוא או מזכרי ההבנות של ישראל בנושא יצוא הגז, תופסת מצרים מקום ראשון במעלה, כאשר ללא ייצוא לשכנה מדרום כל תוכנית הייצוא נשענת על קנה רצוץ. נתניהו היה ככל הנראה הראשון לזהות שיש בעיה.

בדיון בוועדת הכלכלה הפתיע נתניהו את הנוכחים ואמר ש"אתמול סיכמתי עם ממשלת מצרים שאשלח שליח מיוחד לקהיר במטרה לקיים דיון ולהשיג פתרון לנוכח האינטרסים המשותפים שלנו בנושא הגז". גם שר האנרגיה שטייניץ חיזק את דבריו והסביר ש"אנחנו מייחסים חשיבות ויש מגעים. בימים הקרובים תצא לשם משלחת כדי לנסות לנוע קדימה".

על פי המסתמן תצא לקהיר משלחת של אנשים ממשרד רה"מ, משרד החוץ וחברת החשמל עצמה.

זו תנסה למצוא פשרה מול המצרים שעשויה לנוע בכמה מישורים. הראשון, והעדיף לישראל, הוא שהמצרים יסכימו לשלם את החוב, אם לא בתשלום אחד, לפחות במספר פעימות, אולי אפילו לאורך תקופות החוזים מול מצרים.

אף שמדובר בסכום לא מבוטל (כ־93% מההכנסות הרבעוניות של חברת החשמל), רבים במשק האנרגיה מעריכים שתרחיש זה אינו סביר והחוב לא צפוי להיפרע בקרוב.

אפשרות אחרת היא ויתור על החוב, או במילים אחרות לבצע לאזרחי ישראל "תספורת" של קרוב ל־7 מיליארד שקל. ברשות החברות הממשלתיות נחרדו מהרעיון וטענו כי אסור לחברת החשמל לוותר על החוב.

חברת החשמל היא חברה ממשלתית. על פי סעיף 4 א' לחוק החברות הממשלתיות הממשלה יכולה להורות לה לבצע מהלך שאין בו היגיון כלכלי של ממש, כמו ויתור על החוב למצרים.

כך ייתכן שכדי לרצות את המצרים ולהציל את המתווה, ייאלצו משקיעי האג"ח של חברת החשמל לשלם את המחיר.

תגיות