אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה בני נוער אוהבים להסתכן? צילום: שאטרסטוק

למה בני נוער אוהבים להסתכן?

פרופסור יקר, לבני בן ה־13 ולחבריו יש מין משחק שבו הם מאתגרים זה את זה לעשות כל מיני דברים מטופשים, מלאכול דברים מגעילים ולהזמין בנות לדייט ועד קפיצה ממקומות גבוהים. אני לא מבין, למה שמישהו יסכים לעשות משהו מטומטם רק כי משתמשים במילה "אתגר"? מני

10.12.2015, 08:06 | דן אריאלי

מני היקר,

אתגר הוא לא תמיד "רק" מילה. גם בגיל 13 יש סוגי אתגרים שמאוד רלבנטיים לחיים. אני יכול לחשוב על שניים. הראשון נועד לעזור לנוטל האתגר. לדוגמה, אם הבן שלך מתבייש לדבר עם מישהי שמוצאת חן בעיניו, אז אתגר מצד חבריו עשוי לעזור לו לפנות אליה למרות המבוכה החברתית, ואולי הוא אפילו יחווה דייט מהנה.

הסוג השני הוא זה שמדרבן לאכול פלפל חריף או לקפוץ מחומה. האתגרים האלה לא עוסקים בטובת מבצע האתגר אלא במעמדו בהיררכיה החברתית. ככל שהמשימה מרשימה יותר, כך המעמד עולה.

אני מקווה שזה מסביר קצת מהקסם באתגרים. אולי אפילו תנסה את זה פעם.

קפיצת פרקור, צילום: שאטרסטוק קפיצת פרקור | צילום: שאטרסטוק קפיצת פרקור, צילום: שאטרסטוק

למה לידה כואבת?

אני מניח שהטבע היה יכול לגרום ללידה לא לכאוב. אז למה הוא "בחר" להפוך את התהליך למייסר? מחקר שלך הראה שכשאנחנו משקיעים במשהו אנחנו אוהבים אותו יותר. זו הסיבה האבולוציונית? תום

את תשובת הביולוגיה ההתפתחותית אשאיר לאחרים. אבל ממצאי הכלכלה ההתנהגותית בהחלט תואמים לפרשנות שלך: ככל שהיצירה של משהו קשה יותר, כך אנחנו אוהבים יותר את התוצאה. זה מכונה אפקט איקאה, בגלל הגאווה המוגברת של אנשים ברהיטים שהרכיבו לבד. אבל אמא אדמה כנראה לא קראה את המחקר עד הסוף: גילינו שהאפקט מתרחש גם כשהמעורבות מינימלית, כך שהרבה פחות כאב בלידה גם היה מספיק.

 

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

 

תגיות